2017-01-17 23:30

EVENIMENT


România ucide “pioni”, dar nu “revine” în încercarea de a adera la Schengen

 |  19:53
România ucide “pioni”, dar nu “revine” în încercarea de a adera la Schengen
Sindicatulpoliţiştilor români a declarat că recentele raiduri de la vămi nu reuşesc săarate decât vârful aisbergului în ceea ce priveşte corupţia la nivel înalt,ceea ce va afecta, probabil, speranţele ţării de a adera la spaţiul Schengen,arată publicaţia EUobserver.

După cel mairecent raid, Traian Igaş, ministrul român de interne, a legat şi sindicatelevameşilor de problemă, spunând că “au fost alături de acei oameni caresăvârşesc anumite fărădelegi în instituţiile statului".

Una dintreprincipalele sindicate, Pro Lex, a dat replică într-un comunicat, în care afolosit o comparaţie cu şahul pentru a minimaliza importanţa operaţiunilor,prezentate drept un efort superficial de îmbunătăţire a imaginii. Potrivit ProLex, Bucureştiul sacrifică "pioni" (vameşi), în timp ce lasă"turele"(şeful ANV şi directorii Direcţiei supraveghere vamală,proceduri şi resurse umane), "reginele" (politicienii care folosescbani murdari pentru a finanţa partidele") şi "regele", care nueste indicat, să scape. Declaraţia a subliniat că traficul cu ţigări nu aducemulţi bani, însă problema reală o reprezintă "schema piramidală" princare oficialii raportează încasări la vamă mai mici decât cele reale şi păstreazărestul banilor pentru ei. "Presa nu este dispusă să dezvăluie numelepieselor importante de şah", arată Pro Lex.

Controversa intervineîn condiţiile în care România nu va adera, probabil, la Schengen în următoareletrei luni, aşa cum plănuia iniţial. Laurent Wauquiez, ministrul francez pentruafaceri europene, care, împreună cu Germania, a condus o campanie pentru aamâna intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, a declarat,duminică, pentru RFI: "Dacă ele sunt pregătite să adere peste doi ani,aderarea lor va avea loc peste doi ani. (...). Ţinând cont de rapoartele pecare le-am primit, Bulgaria şi România nu vor adera la spaţiul de liberăcirculaţie în trei luni, acest lucru este sigur". Pe lângă traficul cuţigări, Wauquiez a vorbit despre "imigraţia ilegală, trafic de arme,trafic de droguri şi trafic de copii".

Sensibilitateadezbaterii este subliniată într-o scrisoare recentă trimisă EUobserver de unfost oficial vamal român, ca răspuns la un articol al publicaţiei privindproblemele de la graniţa dintre Republica Moldova şi România. "Într-operioadă în care Franţa, Germania şi Finlanda spun că România are probleme cusecurizarea graniţei externe (...), un astfel de articol apare şi informeazăpopulaţia UE despre metodele uşoare de a intra în UE (prin România). Suntconvins că nu este o coincidenţă", a adăugat el. "Aş fi fericit săîmi spuneţi că articolele nu au fost comandate", a precizat fostuloficial.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image