2018-12-16 03:41


Românii ar putea avea liber pe piaţa muncii UE

 |  19:10
Românii ar putea avea liber pe piaţa muncii UE

Statele membre ale Uniunii Europene care menţin restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru români şi bulgari ar putea fi obligate să renunţe la aceste măsuri până la sfârşitul anului 2011 în urma unei rezoluţii adoptate de plenul reunit al Parlamentului European de la Strasbourg.

Potrivit rezoluţiei adoptate, aceasta menţionează că „mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE este fundamentală în vederea recuperării economice şi atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020”, sugerând eliminarea restricţiilor impuse pentru români şi bulgari începând cu ianuarie 2012, conform calendarului prevăzut în Tratatul de aderare. Eurodeputatul Traian Ungureanu, care a realizat raportul pe care s-a bazat rezoluţia adoptată marţi de PE, a precizat că este necesară trecerea de la starea de observaţie la măsuri practice. „Asta este de fapt ce lipseşte în comunicarea Comisiei pe tema mobilităţii forţei de muncă”, a declarat Ungureanu pentru Agerpres.

Rezoluţia adoptată de Parlamentul European va fi trimisă Comisiei Europene, care va trebui să se pronunţe pe marginea acesteia printr-un proiect legislativ. Piaţa muncii este restricţionată în prezent pentru români şi bulgari de mai multe state membre ale UE, poziţia cea mai fermă în acest caz fiind susţinută de Marea Britanie. De asemenea, Spania a introdus în această vară ca măsură de protecţie în vederea scăderii şomajului restricţii pentru românii care vor să lucreze în această ţară. Spania şi Italia au fost în ultimii 5 ani destinaţia preferată a românilor care şi-au căutat locuri de muncă în străinătate, aceştia contribuind consistent la Produsul Intern Brut al României prin sumele de bani trimise în ţară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: piata muncii, UE, liber
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...