2018-05-26 22:44


Rusia pune rachetele pe România

 |  21:00
Rusia pune rachetele pe România

Militarii ruşi au avertizat că vor fi luate măsuri de combatere a scutului antirachetă instalat în România şi Polonia care vor merge până la „folosirea preventivă a mijloacelor de distrugere”. Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă internaţională găzduită de Moscova pe tema scutului antirachetă. Oficialii NATO au subliniat faptul că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a apreciat „alerta” de la Moscova drept „un joc propagandistic” menit să justifice cheltuielile militare ale Rusiei.

„România speră ca la actualul Summit NATO capacităţile de apărare antirachetă să fie declarate ca fiind operaţionale la nivel NATO, deci nu la nivelul relaţiei bilaterale România-SUA, ci la nivel NATO. Din punctul de vedere al alertei de la Moscova, îmi permit să spun, mai ales că, dat fiind nivelul la care s-a făcut declaraţia, nu trebuie să o privesc chiar foarte serios. Îmi permit să spun că poate fi un joc propagandistic”, a spus Traian Băsescu, citat de Agerpres. Preşedintele României a subliniat că „regula de fier a NATO este că în ceea ce priveşte problemele de securitate, acestea sunt ale noastre, ale membrilor NATO. Noi decidem cum ne apărăm şi nu poate veni nimeni din afară să ne spună „nu vă apăraţi aşa, vă apăraţi cu puşti de lemn sau cu praştii”.

Ameninţarea

Rusia va fi nevoită să ia măsuri tehnico-militare care ar putea genera un pericol real pentru statele pe teritoriul cărora vor fi desfăşurate elemente ale sistemului antirachetă, a avertizat la Moscova şeful Statului Major rus, Nikolai Makarov. „Considerăm că partenerii noştri europeni trebuie să se decidă dacă merită să intensifice construirea propriului sistem antirachetă, sub lozinca protejării de pericole cu rachetă inexistente din partea statelor cu regimuri imprevizibile, în aşa fel încât Rusia să fie nevoită să-şi compenseze potenţialul antirusesc cu măsuri tehnico-militare, care ar putea genera un pericol real pentru statele pe teritoriul cărora vor fi desfăşurate elemente antirachetă”, a afirmat generalul Nikolai Makarov. El a adăugat că scutul antirachetă are un caracter destabilizator şi că aceasta ar putea determina Rusia să recurgă la un atac preventiv asupra elementelor antirachetă din Europa. „Ţinând cont de caracterul destabilizator al sistemului antirachetă în Europa, şi anume crearea iluziei unui atac nesancţionat dezarmant (pentru Rusia), decizia privind folosirea preventivă a mijloacelor de distrugere deţinute se va adopta în perioda tensionării situaţiei”, a avertizat Makarov.

Generalul rus a enumerat o serie de măsuri suplimentare pe care le-ar putea lua Moscova drept răspuns la scutul american, între care refuzarea unor paşi în domeniul dezarmării şi controlului asupra armamentului, inclusiv retragerea din Tratatul ruso-american START, care ar indica disponibilitatea utilizării forţelor nucleare. „În acest caz, vor fi înfăptuite acţiuni pentru utilizarea diferitelor metode de camuflare a dispozitivelor de lansare, încetarea transmiterii înştiinţărilor despre modificarea componenţei armelor strategice ofensive, refuzul de a primi grupurile de inspecţie, etc.”, a mai spus generalul Nikolai Makarov.

Alianţa vrea un acord

NATO speră în continuare că va ajunge la un acord cu Rusia în domeniul apărării antirachetă, în ciuda opoziţiei pe care o întâmpină la Moscova planurile alianţei de instalare a unui scut antirachetă în Europa, a declarat la Londra secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

La Moscova, adjunctul secretarului general NATO, Alexander Vershbow, a subliniat că elementele scutului antirachetă din România şi Polonia sunt necesare şi nu sunt destinate protejării spaţiului european de rachete balistice intercontinentale ruseşti.

Oficialul NATO a făcut această afirmaţie în replică la supoziţia şefului adjunct al Statului Major al forţelor armate ruse, Valeri Gherasimov, că, în etapa a patra a dezvoltării scutului, baza din România „va fi capabilă să intercepteze rachetele ruseşti din partea europeană a Rusiei”. Vershbow a subliniat, totodată, că şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, nu l-a convins cu argumentele sale referitoare la pericolul pe care l-ar reprezenta scutul antirachetă pentru forţele nucleare ruseşti. „Sistemul nostru se construieşte şi nu va fi îndreptat împotriva Rusiei”, a dat asigurări oficialul NATO. În context, el a reiterat propunerea Alianţei de a înfiinţa două centre de cooperare în domeniul apărării antirachetă. În primul centru, specialiştii ar urma să supravegheze eventualele lansări de rachete din partea unor state terţe, iar al doilea centru ar fi destinat examinării posibilelor variante de contracarare a lansării de rachete.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-14

TAGURI: rusia, rachete, acord

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RADU
06 Mai 2012

Pentru cine se sacrifica acesti tineri? Oare pentru bani, sau pentru orgoliul americanilor care oricum vor pleca cu coada intre picioare ca in Vietnam. Irak si care vor urma. Viata a demonstrat ca orice agresor dea la romani si pina in prezent la un moment a fost infrint. Oare ce ii va spune mama unui copil al carui tata a murit in Afganitan sau in Irak dac ar fi intrebata ce cauta tatal lui in acea tara?
Random imageUltimele stiriApa Nova