2019-02-20 19:45


„Să agonizaţi bine!”. Dacă nu se poate atinge de mame, Boc “trage” în pensionari

 |  20:15
„Să agonizaţi bine!”. Dacă nu se poate atinge de mame, Boc “trage” în pensionari

Întimp ce lăsa impresia că discută tăierea banilor pentru concediul maternal,Guvernul Boc pregătea ieri o lovitură pentru pensionari. La propunereapreşedintelui Traian Băsescu, Cabinetul Boc a negociat aplicarea constribuţieipentru bugetul asigurărilor de sănătate din pensiile mai mari de 740-750 delei, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax. Reprezentanţiipensionarilor au trimis o adresă premierului Emil Boc prin care solicităstoparea acestei măsuri, susţinând că impunerea CAS pentru pensiile de sub 1.000de lei va scurta vieţile a milioane de vârstnici. Cât priveşte indemnizaţia pentrumame, surse oficiale au declarat că preşedintele Traian Băsescu a spus, ieri,membrilor coaliţiei că bugetul nu permite menţinerea la 2 ani a acestei plăţi.

Preşedintele Traian Băsescu şi coaliţia deguvernământ au discutat, ieri-dimineaţă, despre posibilitatea ca pensionarii săplătească şi ei contribuţii la asigurările sociale de sănătate. Conform unorsurse participante la discuţii, preşedintele ar fi fost acela care a propusacest lucru, amintindu-le liderilor coaliţiei că ar fi preferat impozitarea cu16 la sută a pensiilor, în locul creşterii TVA, pentru că astfel s-ar fi redusdeficitul "uriaş" al bugetului asigurărilor sociale. Varianta agreatăîn coaliţie este ca pensionarii care primesc peste 740-750 de lei lunar săplătescă CAS (contribuţii la asigurările de sănătate) de 5,5 la sută. Cum celemai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, peste 2 milioane depensionari vor fi loviţi de această măsură. Conform calculelor făcute lunidimineaţă de către specialiştii din coaliţie, introducerea acestei măsuri va acoperi1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului deasigurări sociale. Premierul Emil Boc le-a spus, luni, colegilor de partid dinBiroul Permanent Naţional al PDL, că Guvernul intenţionează să ia aceastămăsură, pentru că deficitul bugetului asigurărilor de sănătate este mult preamare. "Din ceea ce ne-a spus premierul, mai mult ca sigur se va luaaceastă decizie, care urmează să se aplice de anul viitor", a spus unvicepreşedinte democrat-liberal, citat de „Gândul”.

Pensionarii susţin că această măsură îi vacondamna la moarte pe mulţi dintre ei. “Amplătit CAS din 1997. În 2006, prin Legea 95, s-a stabilit ca doar cei cu pensiide peste 1.000 de lei să achite CAS. Pensionarii au plătit CAS în timpul perioadeide muncă. Vorbim astfel despre o triplă reţinere a CAS din pensii. Pensiile suntîngheţate de trei ani, preţurile sunt tot mai mari. Pensionarii sunt nevoiţi săsuporte acum şi coplata la medicamente. În aceste condiţii, vieţile multor vârstnicivor fi scurtate de timpuriu. Ne aşteptăm la o astfel de măsură. Am trimis oadresă Guvernului. Sperăm să-i convingem să renunţe la această iniţiativă”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor dinRomânia, Dumitru Cojanu.

“Bugetul nu permite menţinereala 2 ani a indemnizaţiei de copii”

Resursele bugetare nu permit ca perioada deacordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie menţinută la doi ani,le-a spus membrilor coaliţiei, în şedinţa de ieri, preşedintele Traian Băsescu,care a sugerat că această durată ar trebui redusă la un an, susţin surseparticipante la discuţie. “Preşedintelea arătat că actualele constrângeri bugetare nu permit menţinerea la doi ani aperioadei de acordare a indemnizaţiei pentru copii şi a sugerat că ar trebuiredusă la un an", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. Discuţiile pe temaconcediului pentru creşterea copilului nu au fost finalizate, urmează să aibăloc după-amiază întâlniri ale grupurilor parlamentare cu miniştri, a declarat, ieri,vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, înainte de şedinţa BPN al PDL. „Nu s-a finalizat încădiscuţia, mai sunt întâlniri în grupurile parlamentare cu miniştri”, a precizatFlutur.

Premierul Emil Boc a precizat că deciziafinală va fi aflată în Guvern, nefăcând alte precizări. „Veţi afla deciziafinală în Guvern”, a spus Emil Boc, înainte de reuniunea BPN al PDL. Surse oficiale au declaratanterior, că „decizia privind nivelul maxim al indemnizaţiei lunare de creşterea copilului va fi luată după ce membrii Cabinetului se vor consulta, peparcursul zilei de luni (ieri), cu grupurile parlamentare ale coaliţiei”. Potrivit acestora, lideriicoaliţiei, reuniţi ieri-dimineaţî, la Palatul Victoria, într-o şedinţă la carea participat şi preşedintele Traian Băsescu, nu au luat nici o decizie în ceeace priveşte limita maximă a acestei indemnizaţii. Sursele susţin că ministrul munciia pledat în continuare pentru reducerea la un an a perioadei în care se acordăindemnizaţia pentru copii, în timp ce UDMR a transmis că acceptă diminuarealimitei maxime a indemnizaţiei de la 3.400 lei la sub 2.500 lei, dar cumenţinerea perioadei de acordare la doi ani. „S-a convenit ca o deciziefinală să fie luată după consultări cu grupurile parlamentare alecoaliţiei", au arătat sursele. Lideriicoaliţiei au convenit ca perioada de acordare a indemnizaţiei pentru creştereacopilului să fie menţinută la doi ani. Discuţia finală urma să aibă loc ieri-dimineaţă,pentru a fi stabilit şi noul cuantum al indemnizaţiei, conform unor surse dincoaliţie.

Liberalii cer menţinerea indemnizaţiei pentrumame

La rândul său, preşedintele PNL, CrinAntonescu, a declarat, ieri, după şedinţa BPC, că prevederile actuale înprivinţa indemnizaţiei pentru mame, introduse de Guvernul liberal condus deCălin Popescu Tăriceanu, trebuie menţinute, considerând că acestea răspundtuturor nevoilor. “Punctulde vedere al PNL este că prevederile în vigoare trebuie să se menţină. Ele aufost date, legiferate de Guvernul liberal. A fost o prevedere legală care arăspuns nevoilor de toate felurile, care a dat satisfacţie. Nu văd de ce artrebui schimbată şi îmi explic doar prin disperarea Guvernului domnului Băsescude a lua bani de la români pentru a-i da clientelei portocalii", a spusAntonescu.

Marian Sârbu: În coaliţie nu s-a luat o decizie privinddurata concediului de creştere a copilului”

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat,după întâlnirea parlamentarilor acestui partid cu membri ai Guvernului, că încoaliţie nu a fost luată încă o decizie finală privind durata concediului decreştere a copilului şi cuantumul indemnizaţiei aferente. El a adăugat că UNPRnu este de acord ca eventualele modificări să afecteze persoanele care se aflăîn acest moment în plată. Pe de altă parte, liderul UDMR a spus că ministrul muncii,Ioan Botiş, le-a prezentat membrilor grupurilor UNPR din Senat şi CameraDeputaţilor punctul de vedere în privinţa acestui subiect. Sârbu a spus că UNPRconsideră că legea nu ar trebui să se aplice retroactiv, „indiferent desituaţia financiară” şi chiar dacă s-ar lua bani de la alte capitole bugetarepentru a se finanţa în continuare această măsură. El a susţinut că toatepersoanele care se află în acest moment în plată nu ar trebui să fie afectatede o eventuală măsură în acest sens. Sârbu a arătat că "se vorbeşte"despre necesitatea diminuării la un an a concediului maternal pentru creşterecopil, dar cu posibilitatea ca în al doilea an mama care revine pe piaţa munciisă beneficieze de un sprijin de 500 de lei.

Mamele solicită menţinerea concediuluimaternal la 2 ani, cât şi a plafonului legal maxim la 3.400 lei

Mamele din România, prin reprezentanţii lordin societatea civilă, cât şi prin intermediul comunităţilor online, solicităferm atât menţinerea concediului maternal la 2 ani, cât şi a plafonului legalmaxim la 3.400 lei până la sfârşitul anului şi 4.000 lei după 1 ianuarie 2011,conform angajamentului luat de Guvern, susţine Ana Maiţa, preşedintele Asociaţiei„Mame pentru Mame”. “Mamelesunt solidare în susţinerea acestor solicitări, indiferent de suma pe care oprimesc individual ca indemnizaţie pentru creşterea copilului. Adăugăm căpentru bunăstarea unui copil, atât prezenţa mamei, cât şi nivelul de trai suntesenţiale în primii doi ani de viaţă, iar o reducere a oricărui dintre cei doiparametri afectează, în primul rând, dezvoltarea copiilor din România”, aconchis Ana Maiţa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GHITA
07 Dec 2010

as fi curios sa vad cartile de munca ale partintilor dlui BOC. PRECIS NU AU. LA ATATA PADURE ,CE LE MAI TREBUIA SA SI MUNCEASCA..........
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...