2017-01-23 20:57


Iarnă la preţuri mari

 |  21:00
Iarnă la preţuri mari

Trebuie să ne pregătim peste iarnă de un asalt al preţurilor la energie, dar şi la frig în case. Seceta a dijmuit producţia de energie ieftină şi a început să consume din rezervele de cărbune şi gaze naturale pregătite pentru iarnă. Refacerea stocurilor presupune mari eforturi financiare, pentru că trebuie să se apeleze la importuri. Paradoxal, Guvernul s-a angajat ca, la jumătatea acestei luni, să liberalizeze exporturile de gaze autohtone, ceea ce va afecta şi mai mult întreaga ţară.

Seceta prelungită atacă sistemul energetic din toate părţile. Hidroelectrica a rămas fără apă pentru uzinare, iar Nuclearelectrica se pregăteşte să închidă un reactor pentru că Dunărea nu mai asigură apă suficientă pentru producţie. Pentru a compensa lipsa de energie electrică produsă de cele două companii, au fost activate la maximum termocentralele, care folosesc gaze naturale şi cărbune. Numai că s-a intrat în rezervele pregătite pentru iarnă.

„La unele centrale electrice suntem cu stocurile de cărbune sub prevederile din programul stabilit pentru iarnă, dar se lucrează, în mine, în ture prelungite, şapte zile pe săptămână”, a declarat Alexandru Săndulescu, director în cadrul Ministerului Economiei, joi, la o conferinţă pe teme energetice. În plus, se apelează mult mai mult la importurile de gaze naturale, unde preţurile sunt, acum, de 495 dolari/1000mc, comparativ cu 170 dolari/1000mc gazul din producţia internă. Diferenţa de preţ trebuie suportată de către consumatori.

Reprezentanţii statului au încercat să liniştească populaţia, declarând că „momentan, nu e o problemă. În fiecare săptămână se face o analiză a situaţiei. Depinde de cât va ploua, de consumul industriei, de temperaturile exterioare”, a spus Mihai Râmniceanu, director în ANRE.

Cert preţuri mai mari

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, dă ca sigură creşterea preţului energiei cu 4,5-6%, fără a lua în calcul şi alţi factori în afara secetei. ANRE a decis deja ca preţul curentului pentru industrie să se majoreze cu 5%, de la începutul anului, la care se adaugă şi costurile cu certificatele verzi, încă aproximativ 2,5%, bani plătiţi de toată lumea.

Iancu a atacat dur poziţia Guvernului în aplicarea unor politici care să protejeze piaţa internă şi consumatorii români. Parlamentarul a declarat că Guvernul şi-a luat angajamentul faţă de UE ca, până pe 15 decembrie 2011, să liberalizeze exportul de gaze naturale. El a acuzat Executivul de „servilism”, pentru că acceptă ca o resursă a României atât de importantă să fie vândută în afara ţării, ceea ce va duce la creşterea preţului la gaze natuale din producţia internă. El a dat exemplu statelor membre care au limitat circulaţia forţei de muncă din cauza crizei, dar România nu procedează la fel cu circulaţia liberă a mărfurilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-25

TAGURI: seceta, energie, Iulian_Iancu, Alexandru_Sandulescu, ANRE, preturiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image