2018-12-15 02:06


Săptămâna 11-17 ianuarie 2016. Mersul luptei cu corupția

 |  21:01
Săptămâna 11-17 ianuarie 2016. Mersul luptei cu corupția

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat că, în perioada noiembrie - decembrie 2015, în dosarele de corupţie instrumentate,188 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv, între care: un prim-procuror, un judecător, 9 avocaţi, doi executori judecătoreşti, 5 directori de companii şi regie autonomă, un primar, un rector universitar, doi medici, 5 ofiţeri de poliţie, 4 comisari de gardă financiară şi 5 lucrători vamali.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru completarea art.3 din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, prin care defrişările ilegale de păduri pe suprafeţe mai mari de un hectar intră la categoria de atentat la siguranţa naţională. Potrivit expunerii de motive care a stat la baza propunerii legislative, prin introducerea tăierilor ilegale printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale, instituţii ale statului cu responsabilităţi privind siguranţa naţională a cetăţenilor şi comunităţilor, precum Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, vor putea interveni alături de Ministerul Mediului pentru realizarea securităţii naţionale şi reducerea corupţiei din sistem.

Justiția în acțiune

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv a inculpatului Mircea Govor (foto), vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, instanţa dispunând măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, de la data de 22.01.2016.17. Govor a fost arestat preventiv, fiind acuzat de şantaj în formă agravantă şi folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţiile omului de afaceri Remus Truică, a lui Paul Lambrino26 şi a avocatului Robert Roşu, la decizia Curţii de Apel Braşov din 30.12.2015, prin care a fost prelungită măsura arestului la domiciliu cu 30 de zileîn dosarul privind retrocedarea ilegală a ”Fermei Băneasa”. Remus Truică este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, iar Paul Lambrino de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu. Începând cu noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Lambrino, primind o cotă între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor, în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/ retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe.

DNA Galaţi a dispus reţinerea inculpatului Petru-Mihăiţă Coadă, la data faptelor - adjunct al Poliţiei Municipiului Brăila, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. Coadă Petru Mihăiţă a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliţie, căruia i-a ordonat verbal, în mod ferm ca, în fişa de eveniment pe care agentul avea obligaţia să o întocmească, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut. Tribunalul Galaţi a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus reţinerea inculpaţilor Nicos Colesca şi Daniel Mihai Chivu, subcomisari de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Poliţia Sectorului 6, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu privire la săvârşirea infracţiunii. Cei doi, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au pretins de la administratorul unei societăţi suma de 10.000 de lei, primind efectiv suma de 8.000 de lei, emiţând ipoteza obţinerii unei soluţii favorabile în cadrul unui dosar penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, privind comiterea unei infracţiuni de evaziune fiscală. Tribunalul Bucureşti a dispus plasarea în arest la domiciliu a inculpaţilor.

DNA Ploieşti a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor:

Tudorică Marin, şef al Poliţiei staţiunii Sinaia, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă; Simion Cristian Bogdan, administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare. În acelaşi dosar s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de inculpatul Roşca Ionuţ, ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei staţiunii Sinaia, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă. Tudorică Marin, în calitate de comandant al Poliţiei staţiunii Sinaia, a pretins şi primit, de la inculpatul Simion Cristian, un folos material constând în folosinţa unui autoturism marca "Mercedes", în baza unui contract de comodat, proprietate a firmei pe care acesta din urmă o administra, emiţând ipoteza că, în eventualitatea unor controale privind activitatea economică a firmei, la nevoie, are influenţă asupra unor funcţionari ce îndeplinesc actul de control. Pe 12.12.2015, prin intermediul inculpatului Roşca Ionuţ, inculpatul Tudorică Marin, a intervenit la inspectorii antifraudă care efectuau un control la firma omului de afaceri, în scopul influenţării activităţii funcţionarilor respectivi. Tribunalul Prahova a decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a inculpaţilor Tudorică Marin şi Cristian Simion.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus arestarea pentru 30 de ore a primarului comunei Budureasa (judeţul Bihor), Radu Olea, sub acuzaţia de luare de mită. Radu Olea a fost prins12 în flagrant în timp ce primea suma de 7.000 de lei. Banii reprezentau un procent din suma încasată de societatea în cauză de la Primăria comunei Budureasa pentru a întocmi un proiect în vederea accesării de fonduri europene.

Magistraţii Judecătoriei Giurgiu au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile pentru inculpaţii Alexandru Argeşanu - fost primar al localităţii Stoeneşti şi Mirela Lorelai Dobrescu, fost director al Oficiului Judeţean de Cadastru Giurgiu, cu privire la comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, fals sub semnătură privată, abuz în serviciu şi uz de fals. În acelaşi dosar, Judecătoria Giurgiu a dispus măsura controlului judiciar şi pentru alte 4 persoane: Zaharia Maria, Călin Maria, Argeşanu Mariu-Daniel şi Dumbravă Mihail.

Tribunalul Dolj a hotărât condamnarea inculpatului Costel Tulitu, fost primar al oraşului Bechet, la trei ani de închisoare pentru infracţiuni de abuz în serviciu în formă calificată şi conflict de interese. În perioada iulie - septembrie 2010, Costel Tulitu, în calitate de primar al oraşului Bechet şi ordonator principal de credite, a aprobat plata a 4 facturi emise de către o societate comercială, în lipsa unui angajament legal, în baza căruia să se poată efectua lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor cu serviciile de pază din fonduri publice, în valoare totală de 48.862,45 de lei.

DNA Oradea a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpatei Dumbravă Adina Florentina, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare a banilor. În perioada 2012 - 2014, Dumbravă Adina Florentina l-a ajutat, cu intenţie, pe inculpatul Pătcaş Dorel, în calitate de director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finaţelor Publice - Bihor, să pretindă şi să primească, de la doi administratori de firmă (martori denunţători în cauză), prin intermediari, suma totală de 42.000 de euro.

Poliţia judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpatei Alina Lavinia Raţ, psiholog la Secţia de Neuropsihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Bihor, membru al unei comisii de evaluare psihiatrică, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. Ea a fost prinsă în flagrant, în timp ce primea mită suma de 600 de euro, pretinsă de la o persoană denunţătoare în cauză, atât pentru sine, cât şi pentru alţi doi membrii ai comisiei de evaluare psihiatrică, pentru a efectua în mod favorabil documente medicale pentru întocmirea unui dosar de pensionare anticipată.

Tribunalul Argeş a dispus reţinerea inculpatei Mozăceanu Laura Camelia, psiholog în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş şi membru al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrulaceleiaşi instituţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Aceasta prevalându-se de funcţia pe care o deţinea, în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016, a pretins şi primit de la mai multe persoane diverse bunuri şi sume de bani pentru facilitarea încadrării în grad de handicap, cu consecinţa obţinerii unei indemnizaţii lunare.

Procurorii DNA Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12.01.201624, a inculpatei Bodea Carmen-Carleta, director executiv al DSVSA Bacău, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi instigare la abuz în serviciu.

Bodea a pretins şi a primit suma de 2.700 de lei de la administratorul unei societăţi comerciale, pentru evitarea acţiunilor şi controalelor autorizate obiectivelor supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-21

TAGURI: coruptie, anticoruptie, procurori, klaus iohannis, dna
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...