2018-12-16 05:42


Săptămâna 18-24 ianuarie 2016. Mersul luptei cu corupția

 |  21:01
Săptămâna 18-24 ianuarie 2016. Mersul luptei cu corupția

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) a dat publicităţii un raport în care a evidenţiat faptul că România dă dovadă de o determinare fără precedent în combaterea infracţiunilor legate de corupţie care afectează instituţiile publice, dar autorităţile trebuie să-şi intensifice eforturile de a preveni cazurile de corupţie dezvoltând reguli de integritate pentru parlamentari şi crescând eficienţa măsurilor existente pentru judecători şi procurori.

Raportul formulează 13 recomandări pentru autorităţile române: 9 în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei în rândul membrilor Parlamentului şi 4 cu privire la judecători şi procurori.

Justiția în acțiune

Procurorul şef al DNA a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Oprea Gabriel (foto), senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al afacerilor interne, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

DNA Suceava a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore16 a inculpatului Popescu Florin Vasile, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava - Serviciul de Investigaţii Criminale, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. In intervalul 30.04.2015 - 11.12.2015, inculpatul, cu intenţie, a pretins, direct şi pentru sine, de la o persoană, suma de 1.000 de euro şi a primit printr-un intermediar suma de 500 de euro. Aceste sume de bani au fost pretinse şi primite de către ofiţerul de poliţie în schimbul unui pretins ajutor pe care acesta l-ar fi acordat persoanei respective, ce a avut calitatea de suspect într-un dosar penal în care inculpatul desfăşurase acte de urmărire penală. Tribunalul Suceava a admis propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a subcomisarului de poliţie.

Curtea de Apel Galaţi a decis să îl menţină după gratii pentru 30 de zile pe Daniel Mihai, agentul de Poliţie din cadrul IPJ Galaţi - Secţia 5 Poliţie Rurală Rădeşti - Post de Poliţie Fârţăneşti, prins în flagrant în timp ce primea 500 de euro mită. Banii reprezentau o a doua tranşă din suma totală de 1.500 de euro, sumă pe care acesta o ceruse pentru a-şi trafica influenţa pe lângă un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, în ideea ca acesta din urmă să soluţioneze în mod favorabil un dosar penal.

Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţiile formulate de către fostul şef al Poliţiei Oraşului Sinaia - Tudorică Marin, şi a omului de afaceri Simion Cristian Bogdan, prin care aceştia solicitau să fie cercetaţi în stare de libertate.

DNA Piteşti a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a Filoftiei Folescu, avocat în cadrul Baroului Argeş, pentru trafic de influenţă. In cursul lunii martie 2015, aceasta a pretins de la o persoană (denunţător) suma totală de 35.000 de lei, din care a primit ulterior, în două tranşe, prin intermediar, suma de 20.000 de lei. In schimbul acestei sume de bani, Filoftiei Folescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor din cadrul Tribunalului Argeş, învestiţi cu judecarea unei cauze civile care îl privea în mod direct pe denunţător şi a promis că va interveni pentru a obţine o soluţie favorabilă acestuia.

Sorin Sandru, avocat în cadrul Baroului Constanţa, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor. In luna iulie 2014, inculpatul a pretins de la o persoană (martor denunţător) suma de 40.000 de lei, în schimbul folosirii influenţei pe care afirma că o are asupra primarului unui oraş de pe raza judeţului Constanţa şi asupra mai multor funcţionari din cadrul acelei instituţii publice.

Nicuşor Maldea, fost judecător la Tribunalul Caraş-Severin, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, sub acuzaţia că a primit mită (80.000 de euro) pentru a admite cererile de intrare în faliment a două firme. In acelaşi dosar, au fost trimise în judecată alte 12 persoane, acuzate că fac parte dintr-o grupare condusă de Ion I. Tudor, practician în insolvenţă, precum şi persoanele juridice Casa de Insolvenţă Banat SPRL, SC ”Tudor&Asociaţii” SPRL şi SC ”MasterRecovery” SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals în declaraţii, fals intelectual, uz de fals şi favorizarea făptuitorului.

Curtea de Apel Bucureşti i-a admis primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, o cerere de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Bogdan Simion, administrator public al Primăriei Vulcana Pandele (judeţul Dâmboviţa), a fost reţinut pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj şi abuz în serviciu. Acesta este acuzat că ar fi şantajat directori de şcoli şi de instituţii publice pentru a încheia contracte cu firma controlată de el.

Tribunalul Timiş a decis eliberarea condiţionată a fostului primar al Municipiului Reşiţa, Liviu Spătaru, care a fost condamnat pentru săvârşirea unor fapte de corupţie. Primarul Reşiţei a dispus, potrivit procurorilor anticorupţie, contrar legii, plata în avans a motorinei facturate, dar livrată doar parţial Serviciului de Salubritate al Primăriei Reşiţa, cauzând municipalităţii un prejudiciu de 130 de mii de euro. Liviu Spătaru ar fi primit drept recompensă din partea societăţii respective, o vacanţă în Muntenegru, în valoare de 2.085 de euro.

Fostul subprefect şi actual şef serviciu fond funciar în cadrul Primăriei Zalău, Lucian Băican, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată, spălare de bani, abuz în serviciu, în dosarul în care primarul Radu Căpîlnaşiu şi secretarul primăriei, Stelian Potroviţă, au şi ei calitatea de suspecţi vizând circumstanţele în care, în perioada 2011 - 2015, s-a intermediat prin modalităţi ilicite reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri.

Vicepreşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, a fost eliberat din arest şi va fi cercetat sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de şantaj şi trafic de influenţă în legătură cu intervenţiile sale la ANAF pentru numirea unor persoane propuse de acesta la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. ICCJ a respins definitiv cererea procurorilor DNA de prelungire a măsurii arestului preventiv.

Primarul oraşului Hîrlău (judeţul Iaşi), Constantin Cernescu, viceprimarul localităţii, Florin Tăpuşă, şeful Ocolului Silvic din Hârlău, Ioan Amariei, şi şoferul personal al acestuia, Mihai Vătafu, au fost reţinuţi de către procurorii DNA Iaşi, pentru 24 de ore, pentru fapte de corupţie. Potrivit procurorilor, în perioada iunie - septembrie 2014, Ioan Amariei a pretins şi primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză) mai multe foloase, obţinute de inculpat fie ameninţându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hârlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face propunere la Direcţia Silvică Iaşi, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunţător. In luna septembrie 2014, Ioan Amariei ”a uitat” promisiunea făcută şi i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma să o obţină din contractul respectiv.

DNA Craiova a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauţiune, a inculpatului Lungu Ilie, comisar în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj, la data faptelor, pentru luare de mită. Denunţătorul i-a remis inculpatului Lungu Ilie suma de 500 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: coruptie, dna, ianuarie 2016, justitia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CARACATITA DIPLOMATIEI
28 Ian 2016

ACADEMIA INFRACTORILOR CU DOCTORATE
Random imageUltimele stiri


loading...