2018-12-13 04:40


Săptămâna 4-10 ianuarie 2016. Mersul luptei cu corupția

 |  21:01
Săptămâna 4-10 ianuarie 2016. Mersul luptei cu corupția

Cancelarul german Angela Merkel declara săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Dacian Cioloș: "Cred că Schengen este un lucru foarte apreciat de cetăţeni şi un instrument pentru creşterea economică. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei astfel încât să adere la spaţiul Schengen".

Justiţia în acțiune

Tribunalul Constanţa a decis condamnarea lui Mircea Băsescu (foto) şi a lui Marian Căpăţână la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, respectiv la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă în dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat că a luat bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a interveni în actul de justiţie. Instanţa a dispus, de asemenea, confiscarea de la inculpaţi a sumei de 265.000 euro. Din pedepsele celor doi urmează să se scadă perioada arestului preventiv şi cea a arestului la domiciliu.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus prelungirea măsurii arestului preventiv la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, din 9 ianuarie până în 7 februarie, a inculpatei Terceanu Geanina, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, arestată pentru că ar fi primit mită 220.000 de euro de la fraţii Ioan şi Victor Becali, şi de la Cristian Borcea, pentru a pronunţa o soluţie de achitare în "Dosarul Transferurilor". Instanţa a admis cererea Geaninei Terceanu de a părăsi temporar domiciliul de luni până vineri, între orele 09:00-10.00 şi 12:00-13:00, pentru a-şi duce/aduce fiica de la grădiniţă.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis pe 4 ianuarie achitarea Izabellei Majeczki, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni (judeţul Harghita), acuzată de luare de mită, pe motiv că fapta nu există. Conform rechizitoriului DNA, în anul 2011, Izabella Majeczki a pretins şi primit, prin intermediar, de la două persoane cercetate într-un dosar penal pentru infracţiuni cu violenţă, ovine şi bovine în valoare de aproximativ 10.000 lei, pentru ca, în schimb, să îşi exercite atribuţiile de serviciu astfel încât inculpaţii să beneficieze de o soluţie favorabilă. În faţa instanţei, Izabella Majeczki a susţinut că nu a luat mită şi că nu avea cunoştinţă de predarea produselor enumerate de procurori ca făcând obiectul mitei.

Curtea de Apel Oradea a dispus prelungirea măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17.01.2016 şi până în data de 15.02.2016 inclusiv, în cazul lui Sabău Gligor loan, fost prim-procuror în cadrul Parchetului Beiuş. Sabău Gligor a fost arestat preventiv în data de 18.12.2015, într-un dosar în care este acuzat de 4 fapte de luare de mită, dintre care 3 în formă continuată, şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi cercetarea în stare de libertate faţă de procurorul Adriana Ardelean, din Parchetul Beiuş, pentru abuz în serviciu, şi faţă de omul de afaceri Dinu Lupaş, cumnat al prim-procurorului Sabău, pentru şantaj.

Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a dispus trimiterea în judecată în stare detenţie a inculpatei Mihalcea Florica, la data faptelor preşedinte al Judecătoriei Răcari, judeţul Dâmboviţa, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată.

Curtea de Apel Bucureşti a decis prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă a lui Nicuşor Maldea, fost judecător la Tribunalul Caraş-Severin, reţinut într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, 80.000 de euro. pentru a admite cererile de intrare în faliment a două firme. În acelaşi dosar, instanţa a dispus prelungirea arestului preventiv pentru lichidatorii judiciari Ion I. Tudor şi Nicolae Călin Oancea, a arestului la domiciliu pentru lichidatorul Loredana Berar, respectiv înlocuirea măsurii arestuluipreventiv cu arestul la domiciliu pentru lichidatorul judiciar Ioan M. Tudor.

Tribunalul Cluj a dispus începerea procesului în care Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi, din cadrul CNCF CFR SA, care este acuzat de luare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani în formă continuată. Stefan Florin Andrei, director de infrastructură al S.C. "Transferoviar Grup" S.A. Cluj Napoca, a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei inculpatului Laurenţiu Seceleanu, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale S.C. "Transferoviar Grup" S.A. Cluj Napoca.

DNA a dispus sesizarea Tribunalului Bucureşti cu acord de recunoaştere a vinovăţiei în cazul Adinei Roşu, acuzată că a intermediat mita în dosarul privind "Managementul sistemului de trafic în Municipiul Iaşi", în care au fost trimişi în judecată primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi preşedintele grupului de firme "UTI", Tiberiu Urdăreanu.

Procurori din cadrul DNA-Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Gheorghiţă Constantin, primar al localităţii Podari, judeţul Dolj; Prodileanu Petre, viceprimar al comunei Podari; Stan Mioara, secretar la Primăria comunei Podari; Vlăduţi Mariana, arhitect şef la Primăria comunei Podari, acuzaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual; Băbălău Costinel, şef serviciu taxe şi impozite în cadrul primăriei comunei Podari, pentru instigare la abuz în serviciu, înşelăciune, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals; Pisică Radu Cristian, inginer la S.C. ANIF S.A. Dolj, pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată; Albu Iulian Alexandru, arhitect la S.C. ”ANIF” S.A. Dolj, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Magistraţii Tribunalului Sălaj au admis contestaţia formulată împotriva măsurii arestului la domiciliu de Isaia Maghiar, primarul comunei Bălan, judeţul Sălaj, trimis în judecată la 27.11.2015 pentru abuz în serviciu asimilate infracţiunilor de corupţie şi conflict de interese, şi au dispus înlocuirea acesteia cu cea a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. În acelaşi dosar, sunt judecaţi, în stare de libertate, Călin Conţ, agent de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, pentru efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi Daniel Pop, consilier personal al primarului comunei Bălan, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de cor upţie şi complicitate la conflict de interese.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Atonoaie Sorin, primar al comunei Brusturoasa, judeţul Bacău, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis modificarea conţinutului măsurii controlului judiciar pentru fostul primar al Municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, respectiv pentru deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, inculpaţi într-un dosar de corupţie, în sensul că a fost înlăturată obligaţia de a nu părăsi teritoriul României.

Instanţa supremă a dispus menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţii Vâlcov Darius-Bogdan, Prina Minel Florin, Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian, cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Curtea de Apel Bucureşti a decis menţinerea măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru Solomon Wigler, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu, acuzat de trafic de influenţă.

Tribunalul Bucureşti a decis revocarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune dispusă de procurorii DNA în cazul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu - Piedone, acuzat de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul "Colectiv".17

DNA-Craiova a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor: Simion Costel, comisar şef de poliţie, adjunct al şefului Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Calafat, judeţul Dolj, la data faptelor, pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la luare şi dare de mită şi cumpărare de influenţă; Damian Ionuţ, comisar şef de poliţie, şef Serviciu Control Trafic Frontieră, din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, la data faptelor, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită şi trafic de influenţă; Cotoi Ovidiu Florinel, agent de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, la data faptei, pentru dare de mită.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-13

TAGURI: coruptie, justitie, dna, procurori
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...