2018-12-13 13:44


Săptămână decisivă pentru economia globală

 |  21:00
Săptămână decisivă pentru economia globală

Soarta economiei globale ar putea fi decisă în urma unei reuniuni de urgenţă a conducerii Băncii Centrale Europene, precum şi o teleconferinţă a miniştrilor de finanţe ai statelor din G7, de duminică seară.

Astăzi, toţi ochii vor fi aţintiţi spre evoluţia pieţelor bursiere din Asia, primele care se vor deschide după anunţul de vineri privind retrogradarea ratingului de ţară al Statelor Unite de către agenţia Stanard&Poor’s. Evoluţia burselor asiatice va fi însă influenţată de decizia BCE privind achiziţionarea de obligaţiuni italiene, care se estimează că ar putea calma pieţele financiare. Premierul Silvio Berlusconi a anunţat noi măsuri de austeritate pe care Italia le va adopta, cu intenţia de a convinge instituţiile financiare să cumpere obligaţiuni la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.

Marile economii au încercat să dea o serie de semnale pozitive după coborârea cu o treaptă a ratingului Statelor Unite. Potrivit unei analize Bloomberg, statele asiatice îşi vor menţine deţinerile de titluri de Trezorerie SUA, iar guvernele europene şi-au exprimat încrederea în dolar şi în cea mai mare economie a lumii, după ce Standard&Poor's (S&P) a redus ratingul Statelor Unite la AA+.China a cumulat obligaţiuni guvernamentale americane de 1.160 miliarde de dolari şi este cel mai mare creditor străin al statului american. De asemenea, surse guvernamentale japoneze au declarat că Japonia, al doilea mare investitor după China în titluri americane de Trezorerie, nu vede nici o problemă legată de încrederea în aceste active. În privinţa Marii Britanii, al treilea mare creditor străin al SUA, secretarul de stat pentru Afaceri, Vince Cable, a afirmat sâmbătă că dolarul este cea mai importantă monedă pe plan internaţional în viitorul apropiat.

Presa germană şi franceză s-a arătat mai mult decât îngrijorată în ediţiile de weekend, publicaţia Le Journal du Dimanche anunţând chiar că „Lumea se află în faţa colapsului”. „Următoarea săptămână se anunţă a fi crucială. Pieţele trăiesc de-acum înainte cu frică de o prăbuşire bruscă”, mai scrie publicaţia franceză. Der Spiegel se întreabă dacă lumea întreagă va intra în faliment, în timp ce Le Parisien subliniază că indicii bursieri s-ar putea prăbuşi la începutul şedinţei de luni, pe fondul îngrijorărilor extinderii crizei datoriilor din Grecia spre Italia şi Spania.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-02-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...