2017-01-22 07:55

EVENIMENT


Şapte ani de la tragedia de la Mihăileşti

 |  19:01
Şapte ani de la tragedia de la Mihăileşti

Ieri s-au împlinitşapte ani de la tragedia care a avut loc, la data de 24 mai 2004, înlocalitatea buzoiană Mihăileşti. În dimineaţa acelei zile, un autocamion încărcatcu saci plini cu azotat de amoniu a explodat, ucigând pe loc doi reporteri ai televiziuniiAntena 1, şapte pompieri şi nouă persoane aflate în zona deflagraţiei. Alte 13persoane au fost grav rănite, vindecarea rănilor necesitând peste nouă luni de îngrijirimedicale.

La monumentulridicat în memoria victimelor exploziei de la Mihăileşti s-a desfăşurat, ieri-dimineaţă,un ceremonial militar. Ceremonia a avut loc în prezenţa reprezentanţilorinspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţul Buzău şi din judeţele învecinate,cadre ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi aiInspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Diviziei 2 InfanterieGetica. Aceştia au depus la monument coroane de flori, iar unsobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire în memoria celor 18 pompierimilitari, jurnalişti şi civili care şi-au pierdut viaţa, în urma accidentuluidin urmă cu şapte.

Chestorul Lucian Guran, subsecretar de stat în Ministerul Administraţiei şiInternelor, a declarat că “asistăm la un moment dureros. Cu toate că au trecut şapteani de la acest tragic eveniment, durerea pentru familii, prieteni şi colegieste la fel de mare ca atunci. Sperăm să nu mai avem de-a face cu astfel demoment tragic. Este clar că, dacă normele legale pentru transportul substanţelorpericuloase erau respectate, nu aveam un asemenea incident”.

Ca un cutremur degradul 3

Ca un cutremur cumagnitudinea de 3 grade. Aşa îşi amintesc localnicii din Mihăileştievenimentele petrecute în data de 24 mai 2004, pe Drumul Naţional 2 E85, îndreptul localităţii. Încărcătura, constând în 20 de tone de azotat de amoniu,cu care era încărcată remorca unui autotren, a luat foc. Şoferul a anunţat autorităţile, care au blocat drumul. Maimulte maşini de pompieri au sosit la faţa locului pentru a încerca să stingăfocul. Între timp, la locul faptei a ajuns şi o echipă a Antenei 1, formatădintr-un reporter şi un cameraman. Într-un final, încărcătura a explodat,suflul ei distrugând tot în cale, pe o rază de câteva sute de metri. În loc deasfalt, pe locul în care oprise camionul cu azotat de amoniu, a apărut uncrater cu adâncimea de patru metri. Însă tragedia nu în asta a constat, pentrucă asfaltul a fost repede înlocuit. Adevărata pierdere este cea a vieţiloromeneşti nevinovate. În uma tragediei au decedat maiorul post-mortem Doru-MihaiMihalache, sublocotenentul post-mortem Romeo Necula, sublocotenentulpost-mortem Valentin Cezar Manta, sublocotenentul post-mortem Nicolae Jianu,sublocotenentul post-mortem Silviu Stan, sublocotenentul post-mortem GeorgianMedeleanu şi sublocotenentul post-mortem Florentin Valentin Oprea, toţipompieri militari care s-au luptat ca bomba să nu explodeze. Focul a mistuit şiviaţa Elenei Popescu şi a lui Ionuţ Barbu,reporterul şi cameramanul postului de televiziune Antena 1, precum şi ale altornouă persoane nevinovate.

Vinovaţii au primitcâte patru ani de puşcărie

Pe lângă acestevictime, deflagraţia a mai rănit grav încă nouă persoane, printre care s-a aflatşi şeful Postului de Poliţie local, Gabriel Hurlup. A urmat o anchetă penală, înurma căreia au fost trimise în judecată trei persoane. În luna martie a anului2008, cei trei inculpaţi în dosarul privind tragedia din mai 2004 au fostcondamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare. Atunci, Curtea de ApelGalaţi a casat sentinţa Tribunalului Vrancea, considerând ca justă şiirevocabilă decizia dată de Judecătoria Focşani pe data de 20 decembrie 2006.Astfel, Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, producătorulazotatului de amoniu care a sărit în aer, Mihai Guna şi Ionel Neagoe,administratorii celor două societăţi de transport implicate în incidentul de laMihăileşti, au primit cu executare câte patru ani de închisoare. Instanţa a maidecis, de asemenea, ca cei trei să plătească şi despăgubiri totale de 3,246milioane de lei şi 430.000 de euro. Cele mai mari despăgubiri le-au obţinut părinţiicelor doi ziarişti ai Antenei 1 decedaţi în timpul deflagraţiei din primăvaralui 2004. Fostul şef de post din Mihăileşti, Gabriel Hurlup, trebuia săprimească şi el despăgubiri civile de 10.000 de lei şi 25.000 de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21

Mai multe imagini:
Şapte ani de la tragedia de la Mihăileşti
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image