2017-01-24 15:11


Sarkozy, supervizorul comisioanelor ilegale

 |  21:00
Sarkozy, supervizorul comisioanelor ilegale

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost implicat într-un scandal politic după ce publicaţia  „Liberation“ a relevat că şeful statului a fost citat de un martor într-o anchetă referitoare la un circuit al comisioanelor de vânzări de arme către Pakistan.

Tranzacţiile de arme au avut loc în anii ’90, într-o perioadă în care Sarkozy deţinea funcţia de ministru al bugetului. Totodată, acesta a fost şi purtătorul de cuvânt în cadrul campaniei electorale prezidenţiale din 1995 a candidatului Edouard Balladur. Actualul preşedinte francez este acuzat că a validat crearea unei societăţi luxemburgheze care urma să servească la plata unor intermediari în contractele de armamente. Direcţia de Construcţii Navale (DCNI) a vândut mai multe submarine Pakistanului şi fregate către Arabia Saudită, folosindu-se de o companie luxemburgheză, Heine, creată prin aprobarea lui Sarkozy, pentru a plăti comisioane unor intermediari în contractele de armament. Actuala anchetă încearcă să stabilească dacă aceste comisioane au provocat un circuit în urma căruia au fost create retrocomisioane care ar fi finanţat ilegal campania prezidenţială invocată. Mai mult, din 2000, aceste comisioane au devenit ilegale, iar justiţia cercetează legătura dintre acest fapt şi un atentat provocat la Karachi, în 2002, în urma căruia 15 persoane, dintre care 11 francezi, şi-au pierdut viaţa, scrie Agerpres. Detaliile care-l incriminează pe actualul preşedinte francez relevă un raport din 2010 în urma căruia poliţia luxemburgheză a descoperit că Sarkozy şi-a dat acordul pentru înfiinţarea societăţii Heine.

Reprezentanţii opoziţiei au cerut clarificarea rolului pe care actualul şef de stat al Franţei l-a avut în procesul de finanţare ilegală a campaniei electorale. „Este timpul ca preşedintele să dea explicaţii în această chestiune de stat”, a afirmat Manuel Valls, un colaborator al candidatului socialist la alegerile prezidenţiale de peste patru luni din Franţa, François Hollande. Un alt atac a survenit din partea candidatei ecologiste la preşedinţie, fosta judecătoare Eva Joy, care a subliniat că este „necesar şi inevitabil” ca actualul preşedinte „să fie audiat de justiţie”. Cu doar câteva luni înaintea campaniei electorale în care speră să obţină un nou mandat prezidenţial, Nicolas Sarkozy se confruntă cu cele mai grave acuzaţii de la preluarea funcţiei supreme din Franţa. Dacă până recent, preşedintele francez a încercat să se remarce printr-o atitudine fermă în vederea salvării zonei euro, menită să capitalizeze simpatie şi la nivel naţional, pe Sarkozy, care nu a oferit încă o replică la acuzaţiile din „Liberation”, îl aşteaptă o perioadă de provocări politice în urma căreia va fi necesar să-şi clarifice trecutul politic controversat în vederea obţinerii obiectivelor politice dorite într-un an electoral cu alegeri prezidenţiale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-09

TAGURI: scandal politic Franta, acuzatii Sarkozy, tranzactii ilegale armament, alegeri prezidentiale, alegeri Franta, Heine, atentat PakComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image