2017-01-20 12:01

EVENIMENT


Şase agenţi de frontieră de la vămile Naidăş şi Oraviţa, ridicaţi de DIICOT

 |  10:36
Şase agenţi de frontieră de la vămile Naidăş şi Oraviţa, ridicaţi de DIICOT

Mai multe descinderişi percheziţii ale DIICOT şi DCCO Timiş au loc, joi dimineaţă, la locuinţeleunor vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Naidăş şi Oraviţa, precum şila casele unorpersoanesuspectate de contrabandă cuţigări, şase poliţişti de frontieră fiind duşi la audieri.

Şeful DIICOTTimişoara, Mircea Andreş, a declarat, căşase agenţi de frontieră au fostridicaţi în baza unor mandate de aducere, fiind suspectaţi că sunt implicaţi întraficul de ţigări printr-o reţea care a fost destructurată în decembrie 2010în Caraş - Severin.

"Acestedescinderi sunt urmarea unor cercetări într-un dosar de contrabandă de ţigăriîn care o reţea de traficanţi de ţigări a fost destructurată îndecembrie 201â0, atunci fiind arestate mai multe opersoane din Oraviţa. În urmadeclaraţiilor persoanelor reţinute atunci am înţeles că sunt implicaţi înaceastă reţea şi agenţi de frontieră responsabili de Zona Verde a graniţeiîntre România şi Serbia.Am constatat că ţigările erau aduse şi prin Zona Verde cu căruţe şi tractoare,nu neapărat prin punctele vamale. Persoanele ridicate azi (joi - n.r.) vor fiaudiate la Cetrul DIICOT de la Reşiţa umând să vedem dacă va fi propusăarestarea acestora la Tribunalul Caraş Severin unde s-a judecat şiprimaparte a dosarului şi de a căruicompetenţă sunt aceşti agenţi de frontieră", a declarat Andreş.

Potrivit acestuia,altetreipersoanesunt suspectate de implicare în acest dosar decontrabandă de ţigări.

Direcţia GeneralăAnticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire laimplicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar dela începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava)şi alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privind puncteleNaidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş). Ultima acţiune a avut loc laVama Albiţa, în acest caz fiind cercetate 53 de persoane.

Potrivit DNA, înperioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la vămile Moraviţa şi Foeni din cadrulIJPF Timiş, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţerişi agenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat învederea strângerii de sume debanisub formă demită,în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţiicomisede persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecereafrontierei de stat a României.

De asemenea, înperioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere aFrontierei (PTF) Naidăş, vameşi şi poliţişti de frontieră, precum şi altepersoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grupinfracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni decorupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.

Concret, lucrătorii depoliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la PTF Naidăş au primit dela persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în modcurent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentareşi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigărinetimbrate, provenite din Serbia. Traficanţii de ţigări achitau aproximativ 50de euro pentru un bax, respectiv cinci lei sau un euro pentru fiecare cartuş deţigări, astfel că, în unele situaţii, se încasau sume cuprinse între 2.000 şi2.700 de euro pe o tură.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image