2018-12-15 03:10


Scandal MONSTRU la Universitatea Maritimă Constanța. Un fost consilier local pesedist trage sfori pe lângă lege, pentru a deveni rector

 |  15:38
Scandal MONSTRU la Universitatea Maritimă Constanța. Un fost consilier local pesedist trage sfori pe lângă lege, pentru a deveni rector
Marius Florian

Universitatea Maritimă Constanța (UMC) reușește să își păteze imaginea printr-un scandal care ar putea ajunge în atenția organelor de cercetare penală. Alegeri aranjate, șantaj, procente pentru „atenție” și încălcări de regulamente, sunt câteva dintre neregulile care ies la suprafață din această instituție.

Pe 9 decembrie a.c. au fost planificate alegerile pentru desemnarea rectorului la UMC. Startul pentru depunerea candidaturilor a fost dat luni, iar primirea acestora se va încheia la finele săptămânii, pe 27 noiembrie a.c. Două potențiale candidaturi s-au vehiculat în aceste zile: a lui Florin Iordănoaia și a actualului rector al UMC, prof.univ.dr. ing. Violeta Ciucur, aceasta având susţinerea prorectorului Cornel Panait. Panait a fost ales consilier județean USL (PSD) în 2012 și este și membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa.

Între timp, pe 16 noiembrie au avut loc alegerile pentru desemnarea membrilor în Senatul U.M.C., scrutin ale căror rezultate au fost deja validate. Potrivit unei întâmpinări către Biroul Permanent al Senatului UMC și către Președintele Senatului UMC, din partea prof. dr. Doina Carp, care a candidat pentru Senat, aflăm că alegerile respective s-au făcut „pe genunchi”.

„Din păcate, nu s-a comunicat exact numărul celor prezenți la votul pentru Senat (de ce nu a existat același tip de informaţie ca pentru Consiliile Facultăților?) Nu posed date oficiale despre ultimele mișcări de personal, dar, din cei 107 votanţi declaraţi acum, la alegerile de la Departamentul de Stiinţe Fundamentale și Umaniste, au fost declaraţi 24 de membri cu drept de vot. Asadar 22% dintre votanţii totali au la dispozitie 14% din locurile de la Senat pentru cadre didactice?!?! Cum se descurcă celelalte 6 Departamente cu 78% din numărul de votanti pe restul de 86% de locuri?? Și, la alegerea 3 din 3 probabilitatea de a fi ales este aceeași cu alegerea a 3 din 7? Etc... Adresez această întrebare deoarece nu poate fi rea credinţã din partea managerilor actuali, de altfel colegi de-ai noștri, ci doar acea neatenţie care le caracterizează tot mai des activitatea și care se reflectă și în majoritatea mesajelor care ni se transmit prin e-mail și asupra cărora se tot revine”, susține Doina Carp.

Vocea rațiunii din UMC: nu sunt respectate prevederile Chartei UMC

Cunoscut printre tinerii studenți, viitorii marinari, ca fiind „singurul profesor incoruptibil” din instituție, Ghiorghe Bătrânca anunță că în privința alegerii viitorului rector se încalcă articole pe bandă. PUTEREA a intrat în posesia întâmpinării lui Bătrânca, adresată Senatului UMC, în care mătură pe jos cu organizatorii alegerilor.

„(...) data stabilita pentru alegerea Rectorului Universitatii Maritime din Constanta nu respecta prevedrile Legii 1/2011 Art. 209, Alin 2 si prevederile Chartei Universitatii Maritime din Constanta Art. 47 Alin 2, care stabilesc ca:

Modalitatea de desemnare a rectorului, dintre cele prevazute la alin. (1), se stabileste cu minimum 6 luni inainte de fiecare desemnare a rectorului, prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.

Avand in vedere ca referendumul pentru stabilirea modalitatii de desemnare a rectorului a avut loc la data de 10 Septemberie 2015, in mod evident alegerea Rectorului Universitatii Maritime din Constanta nu se poate face inainte de data de 10 martie 2016.

Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa stabiliti o noua data la care sa fie ales Rectorul Universitatii Maritime din Constanta, care sa fie in conformitate cu prevederile legale. De asemenea solicit Comisiei de Etica a Senatului Universtitatii Maritime din Constanta sa identifice persoanele vinovate pentru acesta incalcare grava a Legii 1/2011 si a Chartei Universitare a Universitatii Maritime din Constanta. In acelasi timp solicit demisia de onoare a Presedintelui Senatului Universitatii Maritime din Constanta”, arată Bătrânca în adresa sa.

Alegeri măsluite și încălcarea legii, tehnică de lucru la UMC

Sursele noastre din cadrul Senatului UMC anunță că prorectorul Cornel Panait încearcă să îl convingă pe Bătrânca să renunțe la inițiativele de divulgare a „manevrelor” din UMC, oferindu-i o funcție de conducere.

Conform surselor noastre, procedura a fost grăbită lucrurile pentru a putea Panait să intre pe mandat, întrucât nu a implinit încă 65 de ani, vârstă la care nu ar mai fi putut candida. „Problema e că Senatul a fost validat în 16 noiembrie, în condițiile în care nu a fost cvorum! Cvorumul nu a existat pentru noul Senat, iar în procesul verbal s-a trecut unanimitate, deși a existat o abținere! Au mers pe burtă… Pragul minim de cvorum este de 22 și au fost 16 la ședința de Senat! 15 profesori și un student”, mai susțin sursele noastre.

Între timp, celălalt potențial candidat, Florin Iordănoaia, de la departamentul Management în Transporturi Facultatea de Navigaţie şi Transport Naval Universitatea Maritimă din Constanţa, a renunțat la cursă, anunțând că va apela la instituțiile statului pentru a fi elucida neregulile de la UMC.

„Doresc să informez opina publică din judeţul Constanţa, care este interesată de ceea ce se întîmplă în învăţămîntul superior de marină, că am luat decizia de a nu candida la funcţia de Rector al Universităţii Maritime din Constanţa. (…) Procesul electoral a fost viciat grav prin încălcarea legii, care prevede termenele în care se organizează alegerile pentru departamente, consiile profesorale, senat, rector şi decani. Am fost puşi în faţa faptului împlinit, cînd într-o zi de vineri am fost anunţaţi că miercuri, săptămîna următoare, vor fi alegeri pentru departamente şi cei care doresc să îşi depună candidaturile. Această situaţie a urmărit în fapt crearea unui element de surpriză, ca să nu existe timp pentru dezbateri, analize şi depunerea candidaturilor într-un orizont de timp rezonabil. Alegerile au reconfirmat, cu o singură excepţie, pe cei care au fost în funcţii pînă în prezent, consideraţi din „echipa Panait. (…) În consecinţă, nu doresc să fiu părtaş la încălcarea Legii şi la participarea într-un simulacru de democraţie academică. Nu voi depune candidatura la funcţia de rector şi voi sesiza organele competente ale statului, pentru efectuarea unor controale şi audituri corecte”, susține dr. Florin Iordănoaia.

Ultima oră: miercuri seară, speriați de turnura pe care ar fi putut s-o ia evenimentele, reprezentanții UMC s-au întrunit din nou și au decis amânarea alegerilor din 9 decembrie, pentru luna martie, fără însă a se specifica o dată exactă. Cel mai probabil, circul de la UMC se va relua în martie 2016, tocmai din acest motiv: alegerile vor avea loc înainte sau după ce Panait împlinește vârsta de 65 de ani?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-26

TAGURI: scandal, universitatea maritima constanta, consilier local pesedist, rector
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


„SINGURUL PROFESOR INCORUPTI
27 Noi 2015

Evident, un articol platit, cu conotatii politice. Cei care au comandat asa ceva sunt, evident, disperati.
ANONIM
27 Noi 2015

in principiu, un articol corect...mafia din UMC trebuie sa dispara.
YO
28 Noi 2015

Da de faptul ca toti studentii retardati de la UMC dau spaga si trec de ce nu zice nimeni nimic??
Random imageUltimele stiri


loading...