2019-02-23 06:53


Scaunul ministerial ocupat de Ialomiţianu... în picioare. Protestatarii de pe holurile Ministerului Finanţelor au obţinut ce au vrut după 30 de ore de grevă

 |  14:25
Scaunul ministerial ocupat de Ialomiţianu... în picioare. Protestatarii de pe holurile Ministerului Finanţelor au obţinut ce au vrut după 30 de ore de grevă

După 30 de ore de ladeclanşarea protestului spontan pe holurile Ministerului Finanţelor, angajaţiiau obţinut ce au vrut – drepturile financiare restante. Victoria lor a fostîncununată cu imaginea ministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cocoţat peun scaun, în holul instituţiei, printre protestatari, la cererea acestora,transmisă verbal de liderul sindical Vasile Marica, după ce acesta a făcut„naveta” între ei şi cabinetul demnitarului.

Întimp ce activitatea unor direcţii şi agenţii teritoriale ale Ministerelor Munciişi Finanţelor a fost oprită fie total, fie temporar, Confederaţia "CartelAlfa" a făcut apel la toţi bugetarii să oprească voluntar lucrul în toatesectoarele. Sindicatul cere Guvernului să-şi respecte obligaţiile cătreangajaţi, să decidă de urgenţă plata stimulentelor salariale şi să renunţe lamăsura reducerii salariilor cu 25 la sută.

Ialomiţianu ştiadinainte de “protestul spontan“, dar n-a luat nici o măsură

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu,a precizat că ştia încă de marţi seară de protestul "spontan" de laMinisterul Finanţelor, declanşat exact în ziua în care trebuia să aprobe fondulde stimulente, dar a refuzat să o facă.

Oficialulguvernamental nu a precizat de unde a avut informaţia şi nici motivul pentrucare, deşi ştia de iminenţa izbucnirii unui protest de amploare, nu a făcutnimic să îl împiedice. Întrucât Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu are unserviciu de informaţii propriu, se presupune că a primit o înştiinţare de laserviciile speciale, înştiinţare ce a fost transmisă, automat, conformuzanţelor, şi către Guvern şi Preşedinţie. O astfel de informare poate păreabizară, având în vedere că serviciile speciale nu se ocupă de probleme socialeşi sindicale, ci doar de fenomene de masă, cu potenţial de ameninţare la adresasecurităţii naţionale. Dincolo de aceste aspecte, apare întrebarea firească: dacă ministrul Ialomiţianu ştia că a doua zi va avea locprotestul, de ce n-a făcut nimic să îl împiedice?

Dealtfel, protestul angajaţilor din Finanţe nu poate reprezenta o surpriză pentruministru, care ştia că, odată cu eliminarea stimulentelor, salariaţii săiprimeau cele mai mici lefuri din sistemul bugetar. Din nou, în pofidaevidenţelor, nu a luat nici o măsură de prevenţie.

Încazul în care serviciile speciale i-au atenţionat pe guvernanţi de pericolulapariţiei unor proteste de masă din cauza scăderii veniturilor, rezultă căaceastă problemă trebuia avută în vedere ca una de securitate naţională, prinprisma efectelor pe care le putea produce. Cu toate acestea, nimeni n-a luat înseamă acest avertisment.

Un deputat, alăturide protestatari

Deputatulindependent Călin Potor, fost preşedinte al PDL Alba Iulia, s-a alăturat joiprotestului angajaţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, afirmândcă este firesc ca oamenii să aibă o asemenea atitudine "când sărăcia lebate la uşă în prag de iarnă ". Deputatul Călin Potor a mers joi la sediulDGFP Alba şi s-a alăturat protestului angajaţilor instituţiei, spunând că varămâne alături de aceştia pe perioada acţiunii, în semn de solidaritate.

Proteste extinse întoată ţara

Protestelespontane s-au extins în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiilefinanciare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare aforţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şidin biblioteci oprind lucru, joi dimineaţă, în semn de solidaritate cuangajaţii de la Ministerul Finanţelor.

Cu banderole pe braţeîn Ministerul Transporturilor

Angajaţiidin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) s-au solidarizat, ieri,cu colegii lor de la Finanţe şi au protestat cu banderole tricolore pe braţe,fără să oprească lucrul, nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25%, au anunţatreprezentanţii Sindicatului Salariaţilor din MTI.

SindicatulPoştei şi Comunicaţiilor s-a solidarizat

Angajaţiidin poştă şi comunicaţii se solidarizează cu colegii din finanţe, sănătate,educaţie şi administraţie şi anunţă că participă la toate acţiunile de protestale acestora, cerând Guvernului să înlocuiască sfidarea şi ameninţările cusoluţii la problemele cu care se confruntă românii.

Casa Naţională de Asigurăride Sănătate

AngajaţiiCaselor de asigurări de sănătate, inclusiv cei ai CNAS, au oprit lucrul, joi,la ora 12.00, şi au ieşit din birouri, rămând să protesteze pe holurileinstituţiilor, în semn de solidaritate cu colegii lor din finanţe, muncă şiadministraţie. "Suntem şi noi solidari cu ceilalţi protestatari. Şi noiavem multe probleme şi nemulţumiri", au declarat, pentru Mediafax,reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti.

Dâmboviţa

SalariaţiiAgenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dâmboviţa au opritactivitatea, iar pe uşile şi ferestrele instituţiei au fost lipite afişe princare oamenii care vin în instituţie sunt informaţi despre situaţie, protestesimilare fiind declanşate şi la AJOFM Argeş.

Bihor

Aproapetoţi salariaţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bihor au încetatlucrul ieri, în jurul orei 12.00, imediat după ce şi-au primit salariile, şiprotestează în faţa sediului instituţiei, la ieşirea din Oradea spre Vama Borş.

Suceava

AngajaţiiAgenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava şi ai DirecţieiGenerale a Finanţelor Publice (DGFP) au declanşat proteste spontane,nemulţumiţi de diminuarea salariilor, iar activitatea acestor instituţii a fostoprită.

Vaslui

Peste100 de salariaţi ai Primăriei Vaslui au declanşat şi ei un protest spontan înfaţa instituţiei, nemulţumiţi de diminuarea veniturilor. Protestatarii, care aveaupancarte cu mesajul "Jos Guvernul", au scandat"Solidaritate" şi "Vrem salarii decente".

Şisalariaţii Casei Judeţene de Pensii Vaslui şi cei ai Agenţiei Judeţene dePrestaţii Sociale Vaslui s-au alăturat acţiunilor de protest declanşate deangajaţii Finanţelor Publice şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, aceştiaoprind activitatea şi adunându-se în holurile instituţiilor.

Timiş

Aproximativ80 de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Timiş au protestat în semn de solidaritatecu acţiunile angajaţilor direcţiilor de finanţe din ţară, iar 15 angajaţi aiAgenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă se află în grevă japoneză.

Cluj

Pesteo sută de angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj audeclanşat un protest spontan şi au întrerupt lucrul, ieşind în faţainstituţiei. Oamenii spun că au şi ei nemulţumiri privind nivelul de salarizareşi condiţiile de muncă. Clujenii care veneau din judeţ cu diverse probleme erauprimiţi, totuşi, în birouri, pentru rezolvarea problemelor acestora.

Sălaj

Treizecide angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj şi 40 de angajaţi aiCasei Judeţene de Pensii Sălaj, membri de sindicat, şi-au întrerupt activitateaşi au declanşat un protest spontan, cerând revenirea la grila de salarizareutilizată înainte de luna iulie.

Sebeş

AngajaţiiPrimăriei Sebeş şi poliţiştii comunitari din subordinea autorităţii locale auîntrerupt lucrul. Primarul municipiului Sebeş, Mugurel Sârbu, a declarat căangajaţii primăriei şi cei din serviciile subordonate au întrerupt activitateaşi s-au adunat în sala de şedinţe sau pe holurile instituţiei.

Galaţi

AngajaţiiDirecţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) dinGalaţi au oprit activitatea, la orele prânzului, solidarizându-se cu salariaţiiDirecţiei Finanţelor Publice, aflaţi în cea de-a doua zi de proteste. Protestulsalariaţilor de la Protecţia Copilului Galaţi a început în jurul orei 12.00,angajaţii părăsind birourile şi adunându-se în curtea instituţiei, unde scandaulozinci împotriva Guvernului.

Craiova

AngajaţiiPrimăriei Craiova au încetat şi ei activitatea. Potrivit liderului de sindicatal Primăriei Craiova, Ovidiu Vîlcea, angajaţii instituţiei au încetat spontanactivitatea în instituţie, nemulţumiţi de diminuările salariilor din sistemulbugetar.

Caracal

Şiactivitatea din Primăria Caracal şi a Administraţiei Finanţelor Publice dinmunicipiu a fost blocată, ieri-dimineaţă, de acţiuni de protest spontane,salariaţii din aceste instituţii fiind nemulţumiţi de reducerea salariilor. Potrivitlui Octavian Chelemen, preşedintele Sindicatului Consilium din PrimăriaCaracal, cei 220 de salariaţi ai instituţiei au sistat activitatea.

Sibiu

Activitateala Casa Judeţeană de Pensii şi la Agenţia de Prestaţii Sociale Sibiu a fost întreruptă,ieri, după ce aproximativ 100 de angajaţi au ieşit în faţa instituţiei în semnde protest faţă de scăderea salariilor, protest spontan fiind şi la Direcţia deFinanţe, dar fără ca activitatea cu publicul să fie sistată.

Arad

Profesoriide la Colegiul Naţional "Elena Ghiba Birta" Arad au protestat, ieri,timp de o oră, interval în care nu au ţinut cursuri, aceştia solidarizându-seastfel cu angajaţii de la Finanţe care au declanşat proteste şi cu profesoaradin Caracal aflată în greva foamei.

Braşov

Angajaţiide la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Braşov şi cei de la AgenţiaJudeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) au oprit lucrul, în jurul orei11.00, în semn de solidaritate.

Prahova

Câtevasute de angajaţi din Prahova ai Casei de Pensii, Agenţiei Judeţene de Ocupare aForţei de Muncă, Agenţiei de Prestaţii Sociale şi Direcţiei de AsistenţăSocială s-au solidarizat, ieri, cu salariaţii de la Direcţia de Finanţe şi auîncetat activitatea. Protestatarii s-au adunat în curtea instituţiilor scandând"Jos Guvernul Boc" şi "Vrem salarii decente" şi afişândfluturaşii de salariu care arată că au venituri de 400 sau 500 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-10-12

Mai multe imagini:
Scaunul ministerial ocupat de Ialomiţianu... în picioare. Protestatarii de pe holurile Ministerului Finanţelor au obţinut ce au vrut după 30 de ore de grevă
zoom
Scaunul ministerial ocupat de Ialomiţianu... în picioare. Protestatarii de pe holurile Ministerului Finanţelor au obţinut ce au vrut după 30 de ore de grevă
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RARES
15 Oct 2010

Nu cred ca ministrul Ialomiteanu o sa-si respecte promisiunile pe care le-a facut pe holul institutiei. Seara pe la diferite posturi tv. a schimbat declaratia initiala. Sant tare curios sa vad cum o sa se rezolve acest protest spontan. Cert este ca s-a creat un precedent si in viitor se pot repeta astfel de proteste. Ce m-a frapat a fost hotararea si indarjirea cu care protestatarii si-au cerut drepturile si trebuie sa remarc ca peste 80% dintre ei au fost femei. Cinste lor!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...