2017-01-24 11:13


Schimbarea apelativului „rom” cu „ţigan” a primit aviz negativ la Camera Deputaţilor

 |  19:35
Schimbarea apelativului „rom” cu „ţigan” a primit aviz negativ la Camera Deputaţilor

Proiectul de lege iniţiat de deputatul PDL SilviuPrigoană privind schimbarea denumirii de rom în cea de ţigan a primit aviznefavorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi dinCamera Deputaţilor, cu şase voturi pentru respingere şi o abţinere.

PreşedinteleComisiei şi reprezentantul în Parlament al comunităţii rome din România,deputatul Nicolae Păun, a arătat că schimbarea terminologiei nu este agreată deaceastă etnie şi contravine prevederilor a două convenţii internaţionale lacare România este parte, un tratat deja ratificat neputând fi modificatprintr-o lege internă. "Înlimba romani, nu există termenul de ţigan, nu este explicat etimologic. Acesttermen şi variantele sale - gitan, zigeuner sau gypsy, a fost mai degrabă impus",a afirmat Păun în cadrul dezbaterilor din Comisie. El a admis că este supărătoaresituaţia în care occidentalii confundă romii cu românii, dar a apreciat cătermenul de ţigan nu reprezintă soluţia acestei probleme."Este o confuzie neplăcută şi la un moment dat eram pregătit să susţin ovariantă care să pună capăt confuziei, cea cu termenul indirom. Astfel, estepăstrat termenul de rom şi este inclusă şi referirea la originea indiană atribului de romi", a spus Păun. Acesta a mai adăugat că reintroducereatermenului de ţigan nu ar pune capăt confuziei din Europa de Vest dintre românişi romi.

Nicideputatul PDL Marius Dugulescu nu crede că termenul de rom este cea mai bunăvariantă, dar a respins categoric propunerea colegului său de partid, apreciindcă termenul de ţiganeste peiorativ şi nu îi vizează doar pe romi. "Ar fi onedreptate să spunem unei întregi etnii că sunt ţigani", a spus Dugulescu.

Înschimb, deputatul PC Sergiu Andon a susţinut că problema terminologiei este unade importanţă secundară în raport cu problemele mult mai mari ale comunităţiirome. "Există anumite persoane cărora le convine menţinerea unei părţi acomunităţii lor în stare de exploatare, inclusiv în zona infracţională.Menţinerea într-o stare de voită înapoiere este adevărata problemă. (...) Să nuuităm că există realitatea unei zone de romi exploataţi de către lideri rominedemni", a spus deputatul.

Proiectul ar urma să intre în dezbaterea plenului, CameraDeputaţilor fiind decizională în cazul acestei iniţiative legislative.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEA FANE
23 Mar 2011

propun ca acesti TRAITORI in tara noastra (si aiurea)sa fie numiti cetateni romani de etnie roma care vorbesc limba TIGANEASCA.in f. multe tari din europa se vorbeste limba TIGANEASCA,iar vorbitori iacestei NU SE AUTOINTITULEAZA romi ci pur si simplu TIGANI.
GHIOCEL CALDARAR
27 Mar 2011

Hooo ! Io nu is deacord ! ... Tagan, sa-i zica ma=sii . Mie sa-mi zica Bahnita ,bahlaur,cioara borata ,Motorina dracului, dihonie intunecata !!!Voi vreti numai ce vreti voi?...
Random image