2019-01-22 00:14


Sclavi pe plantații în Grecia. O familie de traficanți de persoane a exploatat zeci de români folosiți la munci agricole într-o localitate elenă

 |  19:31
Sclavi pe plantații în Grecia. O familie de traficanți de persoane a exploatat zeci de români folosiți la munci agricole într-o localitate elenă

Peste 20 de persoane au fost exploatate prin muncă, înGrecia, de șapte traficanți, trimiși în judecată de procurorii Direcţiei deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Victimele,majoritatea din localitatea doljeană Băilești, dar și din București, au avutparte nu numai de promisiuni neonorate cu locuri de muncă bine plătite, ci și de condiții de trai mai ceva ca în Evul Mediu.

MarioaraMăceşanu, soțul acesteia, Florea Măceşanu, fiii celor doi, Marius Sorin șiOvidiu Oprea, Mădălin Loredan Făget, zis Leo, Liliana Dinu, zisă Lili, precumși Florentina Pană, alias Flori, au recrutat 23 de victime direct sau prinintermediul unor anunţuri pe internet ori pe un canal de televiziune local dinBăileşti, sub promisiunea falsă a unui loc de muncă bine retribuit în Grecia,în agricultură. Promisiunile false vizau lipsa oricărui comision pentru ofertade muncă, asigurarea unui loc de muncă bine remunerat, respectiv cu 25 deeuro/zi de muncă sau 750 de euro pe lună, transport pe ruta România-Grecia,contra sumei de 250 de euro, condiţii decente de cazare şi masă contra uneisume de 60 de euro lunar. Membrii grupării au transportat victimele înlocalitatea Ira, provincia Argos din Grecia,unde prin constrângere,ameninţare ori violenţă, le-au exploatat, prin impunerea unui regim de muncănecorespunzător. Victimelor li se reţineau actele de identitate şi erau plătitecu sume derizorii, care nu le permiteau să se întreţină şi să achite sumeledatorate membrilor grupării, rezultate din transport, cazare și hrană. Dinaceastă activitate, derulată în perioada mai-septembrie 2009, reţeaua detraficanți a obţinut importante sume de bani, ulterior confiscate.

Majoritateavictimelor proveneau din mediul rural, persoane cu un grad scăzut de educaţieşi instruire, trecute de 35 de ani, cu greutăţi financiare majore şi o starematerială precară, astfel încât au acceptat fără dificultate plecarea la muncăîn străinătate, „la negru”, acestea neavând oricum prea multe opţiuni nici înţara de origine. În schimb, victimele din Bucureşti au fost recrutate prinintermediul internetului, întrucât aveau locuri de muncă stabile, la care aurenunţat în ideea unui câştig salarial mai mare în străinătate, promisiunileprimite făcând referire la un posibil viitor contract de muncă, pentru femei înfabrica de citrice, precum şi câştiguri certe.

Promisiuniatrăgătoare...

Promisiuniletraficanților se refereau la condiţii de cazare decente (camere cu televizor,frigidere, 2 băi, apă caldă) contra unei chirii de 60 de euro lunar, la care seadăuga o sumă viitoare şi ipotetică necesară acoperirii utilităţilor (fapt cecontravine declaraţiei proprietarilor greci care au menţionat că ei plăteauaceste utilităţi fără a cere bani suplimentar). De asemenea, victimele au fotademenite cu un câștig de 25 euro/zi de muncă, menţionându-le chiar faptul că acestaputea creşte, la culesul de portocale, şi până la 32 de euro pe zi ajungându-sela un total de 700 de euro pe lună (promisiune mincinoasă, întrucât nici unadintre victime nu era scoasă mai mult de 13 zile pe lună la muncă, ceea cefăcea ca în total să poată fi câştigată suma de 325 de euro pe lună). Transportulera asigurat de firme de transport, contra unei sume de 50 de euro ori maximdublul acestei sume, dacă se achita în străinătate, deşi, în realitate,transportul era făcut cu microbuzul familiei Măceșanu, contra unei sume de 5ori mai mare, respectiv 250 de euro. Traficanții le-au dat asigurări că vorgăsi de muncă, în agricultură, deşi toate victimele au relatat că nu erau scoasela muncă zi de zi, tocmai pentru a le putea fi invocate datorii mari şi banicuveniţi foarte puţini.

„Aufost zile în care nu am primit nici apă de băut. Cât timp ne aflam la lucru,membrii familiei Măceşanu ţipau la noi pentru a ne determina să muncim mairepede şi mai mult”

... și o realitatedură

Celemai multe dintre victime au constatat că, pentru o perioadă destul de mare detimp, nu erau scoase la muncă, astfel că erau nevoite să îşi asigure traiulzilnic cumpărând alimente pe datorie, de la un magazin din localitatea Ira. Aicinu aveau voie să meargă singure, ci însoţite de fina de cununie a soțilorMăceșanu, Liliana Dinu, zisă Lili, care ţinea şi o evidenţă a datornicilor penişte carnețele improvizate, datoriileurmând să fie achitate prin oprirea sumelor de către Marioara Măceşanu dinveniturile viitoare, care deveneau astfel mai mult decât ipotetice.

Defapt, fiecare muncitor nu era scos la muncă mai mult de 13 zile pe lună, în echipele formate din maximum14-16 oameni, de liderii gupării, Marioara și Florea Măceşanu şi fiul lor,Marius Sorin. După un simplu calcul, un muncitor putea obţine maximum 325 deeuro lunar, sub suma cheltuielilor pentru chirie, hrană şi transport din România,datoriile fiind de peste 400 de euro. De altfel, intenţia traficanţilor eraîndatorarea victimelor pentru a putea fi controlate în scopul exploatării prin muncăşi a însuşirii veniturilor obţinute. Dovada acestei intenții rezulta și dinfaptul că traficanții refuzau să le achite victimelor zilele lucrate și să ledea voie să se întoarcă în țară, invocând existenţa unor datorii mari lamagazinul din localitate, datorii ce trebuiau achitate prin prestarea de munciagricole în continuare. Mai mult, cărțile de identitate le erau consfiscate șiținute până la achitarea datoriilor.

„Lucram ziua întreagă, cu pauze foarte scurte sau chiar deloc şi toţimembrii familiei Măceşanu care se aflau cu noi nepresau să muncim mai mult şi mai repede într-o zi, deoarece stăteam zileîntregi fără să muncim deloc”

Hrană și lucruri dela groapa de gunoi

Potrivitdeclarațiilor date procurorilor de victime (ale căror nume nu le publică dinmotive lesne de înțeles) muncitorii erau cazați într-un fost grajd, în condiţiimizere, în camere utilate cu paturi metalice pentru o persoană, fără saltele şifără perne, fiind sfătuiți de Marioara Măceşanu să meargă la groapa de gunoi alocalităţii de unde să-şi aducă obiecte cu care să-şi amenajeze dormitorul(saltele, perne, covoare), pentru a putea locui. Uneori, de la groapa de gunoimai căutau și găseau hrană.

Foloseau în grupdușul, într-un fost grajd

Chiriaera de 60 de euro pe lună. Victimele beneficiaude două grupuri sanitare şi un singur duş, acestea fiind folosite deaproximativ 25 de persoane, la comun, femei şi bărbaţi. De altfel, MarioaraMăceşanu le-a spus că trebuie să intre la duş mai multe persoane, înacelaşi timp, pentru că se consumă prea multă apă.

Potrivit uneia dintre victime, într-o cameră de aproximativ15 mp, în care se aflau mai multe paturi metalice, suprapuse, locuiau în jur de25 de persoane, câte două în pat, acesta fiind camera familiştilor, plină degândaci, viermi şi şoareci.

În privința muncii, lucrau în jur de 10-12 ore pe zi, cu opauză de 10 minute. Erau zile în care nu primeau nici apă de băut, iarsoții Măceşanu ţipau la ei să muncească mai repede şi mai mult.

„MarianaMăceşanu a spus că trebuie să intre la duş mai multe persoane, în acelaşi timp,pentru că se consumă prea multă apă”

Zece persoane înr-ocameră de 10 mp

Oaltă victimă a povestit că încăperea în care stătea avea aproximativ 10 mp,șase paturi suprapuse, metalice, iar în cameră locuiau 10 persoane. Pentrușoarecii care mișunau prin camere, Marioara Măceșanu i-a ajutat pe muncitoricu... o capcană. Toate aceste condiții de locuit erau considerate de traficantădrept „decente”.

Nici un membru al familiei Măceșanu nu muncea alături de victimelelor, însă, în momentul în care apăreau acei arendaşi greci, se amestecauprintre muncitori pentru a părea că lucrează împreună cu ei, de altfel fiind plătiţipe zi de muncă ca şi ceilalţi. Unii dintre muncitori au fost chiar bătuți detraficanți, pentru că nu se supuneau ordinelor lor. Una dintre victime apovestit că a reușit să fugă și să se ascundă în munți, de unde nu cobora decâtsă caute de lucru sau de mâncare.

După trei-patru luni de muncă, muncitorii se întroceau înțară cu sume derizorii, cuprinse între 25 și 100 de euro. Au existat șipersoane care au revenit în România fără nici un euro.

„În această perioadă cât am stat în cameră am fostnevoită să cumpăr iar alimente, pe caiet şi împreună cu alţi muncitori maimergeam la groapa de gunoi de unde luam vinete şi haine vechi, pentru a nu maiface datorii pe caiet”

„Ne-a cazat într-o cameră de aproximativ 15 mpîn care se aflau mai multe paturi metalice, suprapuse. În această încăperelocuiau în jur de 25 de persoane, câte 2 persoane în pat, aceasta fiind camerafamiliştilor. În cameră se aflau gândaci, viermi şi şoareci”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-08

Mai multe imagini:
Sclavi pe plantații în Grecia. O familie de traficanți de persoane a exploatat zeci de români folosiți la munci agricole într-o localitate elenă
zoom
Sclavi pe plantații în Grecia. O familie de traficanți de persoane a exploatat zeci de români folosiți la munci agricole într-o localitate elenă
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CAZAN MARIANA
28 Feb 2012

acelasi lucru mi sa intamplat si mie in grecia dar nu numai mie si mai multor persoane.ni s-au platit biletele de venit acasa de catre familie. am venit doar cu 6 euro.
MIHAELA IS PLAYING POKER!
28 Sep 2012

as vrea sa va intreb cum il chema pe grec unde ati fost dumneav.. ka si eu mia zis ka este de munca la argos ,la portocale,la masline,si la cules de struguri va rog din suflet sa imi exp..... cum il cheama pe grec....?si intermedialul care cheama oameni in grecia ,cineva mia zis ka este din brasov care face plecarile in grecia,,va rog din inima sa nu fac si eu cu fam mea ce-ati patit dumeavoastra ,cum se vede ati trecut prin multe imi pare rau ,astea treb inpuscati animalele astea care a facut rau. va rog din inima ,va rog datim nr de telf ca va sun eu
DANIEL
24 Ian 2015

Greci nu platesc munca nau nici ei deunde sunt mai saraci si mai zgarciti decat romani, latini ce dumnezeu munca multa bani putini visul latin.
DANIEL
24 Ian 2015

In tarile latine munca nu este platita dar sunt si motive economice aceste tari finc sarace gen Romania, grecia dar si Italia daca vorbim de tari latine din continentul american de sus sunt tari unde salariul minim este sub 50 de dollari pe luna din cate am citi pe net si am aflat de la uni de la alti daca vreti nu publicati mesaul eu nu jicnesc pe nimeni si nimic dar asa este.
DANIEL
24 Ian 2015

Am vrut sa spun america de sud dar no oboseala.
ANONIM
17 Feb 2015

cunosc persoane ff apropiate care au ajuns acum cateva zile acasa fara nici-un ban si sa intamplat exact ceea ce scrie mai sus .rusine sa le fie
ANONIM
17 Feb 2015

rusine pentru cei care isi bat joc de oameni
IANI
19 Feb 2015

cunosc persoana a avut persoane care leam ajutat sa plece in tara naveau ce manca am 17 de grecia dar asa ceva nam intalnit la puscarie cu ei!!!!
MADALINA
04 Apr 2016

Buna ziua,Am lucrat si eu in Grecia stiu despre c'è este vorba.Daca este cineva interesat si aveti potere de a mai incerca,Va pot ajuta cu un loc de munca in italia agricultura.Nu se plateste contract sau comision.Haideti sa ne ajuta cu toti.Cine e interesat lasa ti mesaj pt mai multe informazioni
MADALINA
04 Apr 2016

00393892578664.Ma puteti contactatima. ROG SERIOZITATE
DORUT
08 Apr 2016

Și eu am pățit si credetima în zona sofades mellissohori eu am mers pe jos până în România când am ajuns în România după o lună de mers pe jos am ajuns în Rosiori de Vede am lucrat o lună la vaci credetima numai picioarele mele stiu aveam rana în tălpi si după o lună de muncă când să-mi primesc plată am primit bătaie de la patron .ziua următoare i-am lăsat vacile în câmp și am plecat offf cât am putut suferii .acum sant bine dar am rate la banca si nu găsesc un loc de muncă iar sa plec dincolo nu prea mai am încredere 0761620841 doar ptr cine are suflet sa ma ajute
Random imageUltimele stiri

loading...