2017-01-18 22:48

EVENIMENT


Se ieftinesc taxele notariale

 |  21:00
Se ieftinesc taxele notariale

Guvernul a aprobat marţi un proiect-pilot de liberalizare a onorariilor percepute de notari, care se va desfăşura pe parcursul unui an şi vizează elaborarea unui proiect de lege.

Scopul este scăderea onorariilor şi provocarea unei competiţii mai puternice între cabinetele notariale. „Proiectul-pilot constă în identificarea unor categorii de lucrări şi acte notariale care să nu mai fie supuse onorariului minim fix stabilit de ministrul justiţiei la propunea Uniunii Notarilor”, a afirmat ministrul Cătălin Predoiu, la finalul şedinţei de Guvern.

El a arătat că acest proiect-pilot se va desfăşura pe parcursul unui an şi constă în elaborarea unui proiect de lege care să vizeze liberalizarea onorariilor percepute de notari. „Proiectul-pilot se desfăşoară pe parcursul unui an şi constă în elaborarea unui proiect de lege pe baza imputului pe care îl primim din partea cabinetelor notariale, a ONG-urilor şi a cetăţenilor în legătură cu această măsură a selectării unor acte şi lucrări notariale care să nu mai fie cotate după un onorariu fix impus pieţei fără concurenţi. Dacă semnalele pe care le vom primi vor fi pozitive, se va trece treptat la o generalizare sau o extindere a acestei metode şi pentru acte şi lucrări notariale care nu au fost incluse în proiectul-pilot iniţial”, a precizat ministrul.

El a arătat că până pe 6 martie vor fi identificate actele şi lucrările notariale care vor face parte din acest proiect-pilot, menţionând ca posibile exemple contractele de vânzare-cumpărare, de donaţie sau de schimb, iar din aprilie se va trece la redactarea unui proiect de lege. „Acest proiect de lege va fi actualizat pe măsură ce vom primi în următoarele 6-12 luni informaţii şi reacţii pe baza unor chestionare standard ce urmează să fie distribuite notarilor şi cetăţenilor cu privire la măsura pe care intenţionăm să o testăm în acest fel”, a completat Predoiu.

Ministrul justiţiei a afirmat că proiectul-pilot realizat împreună cu Consiliul Concurenţei şi Uniunea Notarilor şi aprobat de Guvern sub forma unui memorandum vizează modernizarea şi flexibilizarea profesiei notarilor, dar fără a perturba activitatea acestora. „Anticipăm că eliminarea tarifului minim impus pe cale administrativă ar putea conduce la o concurenţă între cabinetele notariale de a oferi acel serviciu cetăţenilor la preţuri mai mici”, a subliniat Predoiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-06

TAGURI: taxe, ieftinescComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image