2017-01-19 21:25

EVENIMENT


Se schimbă Legea Visa Waiver

 |  21:00
Se schimbă Legea Visa Waiver

Un nou proiect de lege privind Visa Waiver a fost introdus, marţi, în Congresul american, însă forma actuală a acestuia nu favorizează România, deoarece prevede ca obligatorie o rată de respingere a cererilor de viză de maximum 10%, rata fiind în cazul României de 22,4%.

Proiectul, salutat însă de ministrul de externe Cristian Diaconescu, a fost introdus de senatorii americani Barbara A. Mikulski (democrată, reprezentând statul Maryland) şi Mark Kirk (republican, reprezentând statul Illinois).

Intitulat Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act, documentul beneficiază de susţinere din partea ambelor formaţiuni politice americane şi din partea preşedintelui Obama şi, potrivit unui comunicat al senatoarei Mikulski, are ca scop încurajarea deplasărilor şi turismului din Statele Unite.

Proiectul de lege prevede că statul care solicită includerea în programul Visa Waiver trebuie să aibă, la momentul la care formulează solicitarea de admitere în program, o rată de respingere a solicitărilor de viză care să nu depăşească 3%. Proiectul prevede însă ca secretarul pentru Securitate Internă este autorizat să dispună includerea în program a ţărilor solicitante care îndeplinesc standardele de securitate solicitate de SUA şi în cazul cărora rata de respingere a cererilor de viză este de maximum 10%, „în funcţie de numărul total de aplicanţi, socotiţi individual”.

Potrivit comunicatului publicat de senatoarea Barbara Mikulsky, de origine poloneză, legea este în favoarea Poloniei, ţară care, la rândul său, doreşte să fie inclusă în programul Visa Waiver. Proiectul beneficiază de susţinerea publică din partea preşedintelui Obama, dar şi de sprijinul Camerei de Comerţ a SUA, Asociaţiei Americane de Turism, American Hotel and Lodging Association şi National Retail Federation.

În prezent, cetăţeni din 36 de state participă la programul Visa Waiver, care le permite să călătorească în SUA fără viză, în calitate de vizitatori străini, pe o durată de maxim 90 de zile.

Conform unui comunicat MAE, ministrul de externe, Cristian Diaconescu, care s-a întâlnit, ieri, cu Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri SUA-România, a salutat introducerea, în Congresul SUA, la 31 ianuarie, a noului proiect legislativ de ajustare a setului de criterii pentru accesul în programul Visa Waiver. El s-a referit, de asemenea, în discuţiile cu oficialul american, la impactul negativ al menţinerii regimului de vize pentru oamenii de afaceri şi cetăţenii români la călătoriile în SUA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-18

TAGURI: visa waiver, legeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image