2017-01-22 20:35


Seceta din ''Cornul Africii'' – Iadul pe Pământ

 |  19:44
Seceta din ''Cornul Africii'' – Iadul pe Pământ

Comitetul de Urgenţă pentru Dezastre(DEC) a lansat un apel disperat pentru ajutorarea a peste 10 milioane de oameniafectaţi de seceta prelungită din Cornul Africii, o regiune care cuprinde stateledin estul continentului: Somalia, Kenya, Etiopia şi Djibouti.

În Somalia, ţara celmai grav afectată de secetă, nu a mai plouat de aproape doi ani. Pe teritoriulţării s-au deschis mai multe tabere de refugiaţi, însă criza continuă să iaamploare. În estul Kenyei, în tabăra de la Dadaab, peste 1.000 de oameni sosesczilnic, informează BBC. Cei mai mulţi dintre ei ajung în tabere după cecălătoresc prin deşert, fără apă, mai multe zile, iar odată ajunşi în tabereîşi dau ultima suflare. Reprezentanţii Crucii Roşii şi ai celorlalteorganizaţii de ajutorare se declară neputincioşi în faţa fenomenului şi cerajutor internaţional. „Ar fi trebuit să beneficiem de un sistem de avertisment,însă ce rost are un astfel de sistem la nivel global, dacă restul lumii nu neaude strigătul de ajutor?”, declară un angajat dintr-o tabără de refugiaţi.

Relaţiaom-animal, mai dramatică decât oriunde

Din cauza secetei,recolta din acest an este compromisă, iar oamenii nu au ce să mănânce. Singurasursă de hrană o reprezintă animalele domestice, dar mor şi ele pe capete.Câmpurile sunt împânzite cu cadavre de animale. În această parte a lumii,dependenţa oamenilor de animalele pe care le cresc este dramatică: acesteareprezintă, de cele mai multe ori, singurele bunuri ale unei familii. Dacăanimalele unei familii mor, aceasta este condamnată la pieire. În jurultaberelor de refugiaţi, care se extind pe zi ce trece, câmpurile aride suntîmpânzite de morminte. Cele mai multe au dimensiuni înfiorător de mici:mortalitatea infantilă a crescut de trei ori în ultimele luni, conform unuiraport al Naţiunilor Unite. Copiii cu vârste de până la 5 ani sunt cei maiafectaţi de efectele malnutriţiei. Directorul taberei de refugiaţi de la Dadaabapreciază că, în curând, aceasta ar putea adăposti o jumătate de milion deoameni, urmând să devină mai degrabă un oraş în ruină decât o tabără înadevăratul sens al cuvântului.

Copiisacrificaţi pentru ca fraţii lor să trăiască

Pentru membriiechipelor care îi ajută pe refugiaţi, bătălia pentru salvarea vieţilor esteinegală. Prioritatea o reprezintă salvarea copiilor, însă de cele mai multeori, aceştia sfârşesc la puţin timp după ce sosesc cu familiile lor în tabere.Katharina Andrey, o asistentă medicală a organizaţiei „Medici Fără Frontiere”(MSF), descrie unul din multele episoade care se întâmplă în tabăra în carelucrează: „Am încercat să salvez un bebeluş, era pe moarte. Am vrut să facceva, dar a murit în braţele mele şi mi-a fost greu să suport acest lucru. Nuam putut decât să plâng împreună cu mama îndurerată. E greu să te întorci apoila lucru, dar uneori asta poate fi o motivaţie pentru că sunt aici ca săîmbunătăţesc lucrurile”. De cele mai multe ori, activiştii din taberele derefugiaţi se confruntă cu o decizie cutremurătoare a familiilor afectate desecetă: mamele îşi sacrifică bebeluşii sau pe cei mai slabi dintre copii,pentru a-i salva pe cei care au şanse mai mari să trăiască. „Unele familii îşipregătesc copiii pentru moarte, însă noi intervenim şi le spunem că atâta vremecât aceştia sunt în viaţă, merită să le acordăm o şansă. Aşa că trebuie sănegociem cu ei. E dificil, dar uneori reuşim să-i convingem”, declară unasistent medical dintr-o tabără de refugiaţi.

Majoritatea taberelorasigură hidratarea celor care se refugiază, însă se confruntă cu o criză severăde alimente. Tot mai multe tabere sunt deschise pe teritoriul Somaliei, iar înultimele zile, câteva mii de oameni s-au refugiat în capitala Mogadishu. „Ceeace facem aici este o foarte mare provocare. Poate părea ca o picătură într-unocean, dar oceanul ar avea o picătură mai puţin dacă nu am face-o”, afirmăChristopher Karisa, medic la un centru de îngrijire intensivă al organizaţieiMSF.

click pentru a mari imaginea

Portretulunei regiuni blestemate

Seceta prelungită a provocat o crizăseveră de alimente în Cornul Africii, una dintre cele mai sărace zone de peGlob. Precipitaţiile lipsesc complet de mai bine de doi ani, iar primii stropide ploaie care ar putea să cadă în această regiune sunt aşteptaţi abia înseptembrie. Lipsa alimentelor afectează aproape 12 milioane de oameni.Naţiunile Unite au clafisicat deja suprafeţe însemnate din regiune drept zonede criză sau de urgenţă, însă este de aşteptat ca în estul Africii să fiedeclarată, la nivel oficial, foametea. Cei mai afectaţi sunt copiii de până lacinci ani, care suferă într-un procent de 35-40% de malnutriţie.

Problema umanitară este îngreunată şide conflictele interminabile. Până în luna iulie, grupările militante au permisdoar într-un procent limitat organizaţiilor umanitare să intervină cu ajutoarepentru populaţia afectată din sudul Somaliei şi estul Etiopiei. De la începutulacestui an, în jur de 15.000 de somalezi s-au refugiat în taberele din Kenya şiEtiopia, în căutare de apă şi hrană. Tabăra de refugiaţi de la Dadaab are dejacu 370.000 de refugiaţi peste capacitatea iniţială. Fermierii care nu reuşescsă-şi asigure hrana de bază îşi abandonează proprietăţile. Preţul crescut alcerealelor şi al carburanţilor i-a forţat deja să-şi vândă o parte din animaleînainte de instalarea secetei. Acum, cirezile sau turmele lor, devenite preamici, sunt neprofitabile, iar animalele mor pe capete din cauza secetei.

Dacă problema refugiaţilor ar fiputut fi prevenită, conflictul violent din regiune nu a permis investitorilorstrăini să dezvolte programe de reducere a efectelor secetei. Ajutoarelefinanciare s-au concentrat pe reducerea despăduririlor şi a eroziunii soluluişi pe conservarea şi gestionarea resurselor de apă. Condiţiile climatice dure,conflictele permanente şi lipsa investiţiilor fac ca, în prezent, circa 6,7milioane de oameni din Kenya şi Etiopia să trăiască din raţii alimentare, iaragenţiile de ajutorare estimează că 2,6 milioane de somalezi au nevoie urgentăde asistare.

Al-Shabab, „fraţii decruce” ai al-Qaida din Africa

Unul dintre factorii careîngreunează acordarea de ajutoare în estul Africii este legat de activitateagrupării islamiste al-Shabab. Membrii „Mişcării Tinerilor Mujahedini” -denumirea originală a grupării - se află în strânsă legătură cu reţeauateroristă al-Qaida. Al-Shabab controlează o mare parte din teritoriul Somaliei,un stat care nu mai are un guvern funcţional din 1992. Naţiunile Unite şiUniunea Africană sprijină un Executiv care are o autoritate redusă doar asupraunor cartiere din capitala Mogadishu. Conducerea grupării islamiste a impuslegea Sharia în teritoriile controlate, pedepsind drastic orice abatere de laaceasta. În urmă cu câteva luni, al-Shabab a interzis acordarea de ajutoareumanitare în zonele pe care le controlează, de teama pierderii autorităţiiasupra populaţiei din teritorii. Abia la începutul acestei săptămâni, pe fondulapariţiei a zeci de mii de oameni în taberele de refugiaţi, „tinerii mujahedini”au fost de acord să permită din nou intrarea ajutoarelor umanitare în zonelecontrolate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-05

Mai multe imagini:
Seceta din ''Cornul Africii'' – Iadul pe Pământ
zoom
Seceta din ''Cornul Africii'' – Iadul pe Pământ
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image