2017-01-21 17:42

EVENIMENT


Secretul gazelor naturale pentru români

 |  19:27
Secretul gazelor naturale pentru români

În plin ger, autorităţile de profil nu au fost în stare să informeze cetăţenii cu privire la gazele de care au nevoie pentru a se încălzi. Premierul a anunţat că ştie că până astăzi avem ce ne trebuie, iar mai departe vom vedea; Transgaz invocă secretul de serviciu şi pasează problema la ANRE. Romgaz a fost singura instituţie care a anunţat cetăţenii că deja a început importuri de gaze care să suplinească această creştere de consum. Între timp, temperatura din case a scăzut.

În ultima săptămână, România a fost sub zăpadă, ca până pe 3 februarie să fie cuprinsă de ger. În aceste condiţii, consumul de gaze naturale pentru încălzire creşte, iar presiunea din conducte scade. În mod tradiţional, cu toate programele de iarnă întocmite de autorităţi, gradul de încălzire din case scade, Bucureştiul fiind unul dintre oraşele cele mai afectate, pentru că este mare consumator şi capăt de reţea.

Transgaz Bucureşti nu a furnizat nici o informaţie cu privire la starea alimentării cu gaze naturale a oraşului. „Este secret de serviciu”, au susţinut cei de la Transgaz Bucureşti. Potrivit acestora, datele pot fi obţinute, totuşi, de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), unde, se pare, nu mai sunt secrete. Numai că ANRE se ocupă de aprobarea tarifelor, în special, şi nicidecum de dispecerizarea sistemului de gaze.

Nici premierul Emil Boc nu a avut mai multe informaţii pentru cetăţeni. Primul-ministru a declarat că există stocuri suficiente pentru sfârşitul de săptămână; începând de astăzi nu se ştie nimic de la Palatul Victoria. Ministerul Economiei, responsabil cu politicile în domeniul gazelor, s-a mulţumit să anunţe că „estimează că nu vor exista probleme deosebite în asigurarea cantităţilor necesare pentru aprovizionarea cu gaze naturale pe întregul teritoriu al ţării”.

Romgaz a început să importe

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz Mediaş a anunţat că a demarat importurile de gaze naturale pentru asigurarea consumului în zilele geroase, se arată într-un comunicat de presă al companiei. „Scăderea temperaturii aerului în unele zone din România a determinat creşterea accentuată a consumului de gaze naturale. Romgaz asigură producţia maximă de gaze naturale din câmpurile de gaze exploatate, gaze comercializate în principal către E.ON România şi Gdf Suez România, livrând clienţilor săi la nivelul contractelor încheiate cu aceştia”, precizează comunicatul.

Romgaz a demarat importurile de gaze naturale, de sâmbătă, 28 ianuarie 2012, deşi nu are competenţe în echilibrarea pieţei de gaze naturale din România, se specifică în comunicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-07

TAGURI: Romgaz, Transgaz, gaze_naturale, consum, gerComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image