2019-01-22 18:53


Şedinţa în care Secţia pentru procurori a CSM discută cererea de revocare a şefei DNA a început. Ministrul Justiţiei prezintă raportul

 |  14:24
Şedinţa în care Secţia pentru procurori a CSM discută cererea de revocare a şefei DNA a început. Ministrul Justiţiei prezintă raportul

Şedinţa în care Secţia pentru procurori a CSM discută cererea de revocare a şefei DNA a început, ministrul Justiţiei prezentând raportul privind activitatea managerială de la DNA făcut public săptămâna trecută. Procurorul general, Augustin Lazăr a declarat la sosirea la CSM că este o cerere de revocare care trebuie să parcurgă o anumită procedură pentru a fi validată. Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader nu au făcut declaraţii la sosire.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că îşi doreşte ca şedinţa în care se discută propunerea de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie un moment al adevărului.

"În raport de cele 20 de puncte pe care le-am prezentat (...), dezbaterea de azi sper eu să constituie un moment al adevărului, în care să prezentăm lucrurile aşa cum sunt, cu bune şi cu rele", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a adăugat că nu îşi doreşte ca şedinţa să se transforme într-o prezentare festivă a activităţii DNA.

"E bine să înţelegem că este o cerere de revocare formulată de Executiv, o cerere care va fi examinată de secţia de procurori şi trebuie să observăm că, potrivit articolului 21'1 din regulamentul CSM, ea trebuie să parcurgă o anumită procedură pentru a fi validă. Şi dacă veţi consulta dumneavoastră articolul 21'1 va fi totul foarte clar", a declarat procurorul general.

Avizul pe care îl va da CSM este unul consultativ, iar decizia de revocare a procurorului şef al DNA trebuie luată de şeful statului.

Luni, peste 1.000 de magistraţi au transmis o scrisoare deschisă în care spun că dezbaterile publice recente pun în grav pericol independenţa justiţiei şi parcursul statului român în Uniunea Europeană.

"Toţi procurorii şi judecătorii, inclusiv cei care soluţionează infracţiuni de corupţie, trebuie să se bucure de independenţa şi autonomia necesare pentru îndeplinirea funcţiilor lor şi să nu fie supuşi unor influenţe incompatibile. Acestea se aplică şi mecanismelor disciplinare, iar judecătorii şi procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate.2 Fenomenul corupţiei reprezintă o ameninţare serioasă pentru dezvoltare şi stabilitate, are consecinţe negative la toate nivelurile de guvernare şi subminează încrederea publică în democraţie. Comisia Europeană a precizat repetat şi clar că slăbirea sau diminuarea domeniului de aplicare al infracţiunilor de corupţie sau provocările majore la adresa independenţei şi eficacităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar constitui un pas înapoi cât priveşte parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene", arată semnatarii documentului.

Magistraţii mai spun că ministrul Justiţiei nesocoteşte faptul că, pe rolul Inspecţiei Judiciare, Consiliului Superior al Magistraturii ori, după caz, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie există proceduri în derulare, inducând în opinia publică un sentiment de neîncredere în judecătorii, respectiv procurorii ce fac parte din aceste autorităţi.

"În momentul actual, exprimărilor incoerente ale factorilor politici, într-o ţară măcinată de o corupţie endemică, li se adaugă numeroase acţiuni de manipulare a opiniei publice şi atacuri fără precedent la adresa a numeroşi judecători şi procurori care instrumentează inclusiv cauze de mare corupţie, dar şi a celor mai importante instituţii ale statului, cu rol de apărare şi siguranţă publică, cu precădere Direcţia Naţională Anticorupţie. Mai mult, însuşi Ministrul Justiţiei îşi permite să atace public pe toţi procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, speculând faptul că aceştia administrează probe cu încălcarea legii, respectiv că procurorul şef îşi exprimă public, în presa occidentală, îndoielile cu privire la evoluţia statului de drept în România, ignorând flagrant faptul că libertatea de exprimare în legătură cu buna funcţionare a justiţiei, chestiune de interes public, este protejată de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului", mai spun cei 1.024 de magistraţi care semnează acest document - procurori de la DNA, DIICOT, precum şi judecători de la instanţele din Bucureşti şi din mai multe judeţe.

Magistraţii mai arată că inducerea, în mod indirect şi fără suportul unor soluţii judiciare definitive în acest sens, a ideii unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, pe componenta de exercitare a atribuţiilor de serviciu ce le revin atât judecătorilor, cât şi procurorilor, în sensul că se instrumentează dosare penale cu persoane care ocupă funcţii importante în stat pentru afirmarea profesională, şi nu pe baza probelor aflate la dosar are drept consecinţă majoră alterarea a încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă.

"Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, cu consecinţa afectării imaginii sistemului de justiţie. Consiliul Superior al Magistraturii este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraţilor şi are obligaţia constituţională de a apăra independenţa acestora, interesul de a proteja reputaţia şi de a asigura autoritatea magistraţilor fiind superior aceluia de a permite o discuţie liberă asupra imparţialităţii acestora, chiar purtată de un ministru al justiţiei", adaugă magistraţii în scrisoarea deschisă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi seară declanşarea procedurilor de revocare din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, prezentând un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care prezintă 20 de "categorii de acte şi fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care Toader i le impută şefei DNA.

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, vineri, că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei. "Voi urma procedura legală şi mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei”, spunea procurorul şef al DNA.

Tot vineri, preşedintele Klaus Iohannis spunea, la Bruxelles, că raportul prezentat de ministrul Justiţiei a fost lipsit de claritate şi de temeinicie şi că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea procurorului şef al DNA. "Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru - încă o dată, nu ştiu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu - a fost total lipsit de claritate şi, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit şi de temenicie. Deci, nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că susţine în continuare DNA şi pe Laura Codruţa Kovesi. ”Am spus acest lucru şi aseară. Da, o susţin, susţin şi pe doamna Kovesi, susţin şi activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună şi conducerea DNA face o treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a afirmat preşedintele.

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut, duminică seară, la România TV, că îl apreciază pe ministrul Justiţiei şi că raportul în baza căruia a propus revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA este foarte bine argumentat. Ea a spus că nu îşi permite să îi dea sfaturi preşedintelui Klaus Iohannis, dar că acesta va trebui "să citească cu foarte mare atenţie" raportul lui Tudorel Toader şi "să ia măsurile care se impun pentru a arăta că legea este sfântă în România şi că se aplică pentru toată lumea".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-27

TAGURI: sedinta csm, ministrul justitiei, dna,
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri





loading...