2018-12-10 11:50


Șeful RA-APPS, Gabriel Surdu, arestat preventiv

 |  21:01
Șeful RA-APPS, Gabriel Surdu, arestat preventiv

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis, marţi, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul directorului RA-APPS, Gabriel Surdu, în dosarul în care acesta este suspectat că i-a cerut şefului CJ Buzău să faciliteze firmei sale obţinerea unui contract pentru lucrări de canalizare în valoare de aproape 11 milioane euro.

Judecătorii au admis contestaţia procurorilor DNA la decizia Tribunalului Bucureşti, prin care s-a dispus cercetarea lui Surdu sub control judiciar. Astfel, directorul RA-APPS, Gabriel Surdu, a fost arestat marţi pentru 29 de zile. Sentinţa este definitivă, iar Surdu a fost încarcerat.

Şeful RAPPS a fost reţinut de procurorii DNA pe 29 aprilie, în dosarul în care este suspectat că i-a cerut şefului CJ Buzău să faciliteze firmei sale, pe care o conducea printr-un intermediar, obţinerea unui contract pentru lucrări de canalizare în valoare de aproape 11 milioane euro. În prima zi a lunii mai, analizând cererea procurorilor, Tribunalul Bucureşti a dispus cercetarea lui Gabriel Surdu sub control judiciar. Soluţia luată de Tribunalul Bucureşti nu a fost definitivă, motiv pentru care aceasta a fost contestată de anchetatori, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor. Procurorii DNA au făcut, în 29 aprilie, patru percheziţii în Bucureşti şi Prahova, la sediul RA-APPS, la o firmă şi la locuinţele unor persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2013-2014.

Bani publici, interese private

Gabriel Surdu, este acuzat de anchetatori că, în vara anului 2013, i-ar fi cerut preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent suspendat din funcţie, să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări în judeţul Buzău pentru SC Construct CO Group SRL, firmă pe care o conducea printr-un intermediar.

Cristinel Bîgiu ar fi fost de acord cu cererea lui Gabriel Surdu şi l-ar fi sprijinit să obţină un contract de lucrări pentru SC Construct Co Group SRL, în comuna Ghergheasa, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii buzoiene fiind solicitat 8% din valoarea contractului.

În acest sens, Bîgiu l-ar fi prezentat pe Daniel Vidan Popa primarului localităţii Ghergheasa, iar în 21 mai 2014, între Primăria Ghergheasa şi SC Construct Co Group SRL administrată de Vidan, a fost încheiat contractul de lucrări de proiectare şi execuţie privind „Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, judeţul Buzău", în valoare de 4,6 milioane lei, respectiv aproape 11 milioane de euro.

Cristinel Bîgiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 până în mai 2007, apoi senator, în mandatul 2008-2012, a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în decembrie 2014, după ce a fost arestat preventiv pentru luare de mită.

În februarie 2015, Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor, iar finul său, Florin Colgiu, pentru complicitate. Numele lui Cristinel Bîgiu apare şi în dosarul în care fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat că ar fi luat mită 500.000 de euro pentru intervenţii în favoarea unei persoane care revendica un teren.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-12

TAGURI: raapps, surdu, arestat, curtea, apel, dna
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...