2017-01-20 08:19

EVENIMENT


Şeful DIICOT: “Reţeaua specializată în infracţiuni informatice era alcătuită din trei paliere”

 |  16:52
Şeful DIICOT: “Reţeaua specializată în infracţiuni informatice era alcătuită din trei paliere”

Reţeaua defraudă informatică destructurată de procurorii români în cooperare cu ceiamericani era alcătuită din trei paliere: licitatorii, care iniţiau operaţiunile,cei care ridicau banii din SUA cu identitate falsă şi cei care îi primeau, înRomânia, pentru a-i înmâna licitatorilor, a declarat, ieri, Codruţ Olaru, şefulDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism (DIICOT). Procurorul de caz în acest dosar este Ioana Albani, care aprimit titlul de „Procurorul anului” la Summitul Mondial al ProcurorilorGenerali şi Procurorilor Şefi desfăşurat la Seul în 29 iunie-1 iulie.

Astfel, potrivit lui CodruţOlaru, licitatorii câştigau între 60 şi 80 la sută din sumele obţinutefraudulos, iar cei ce se ocupau cu retragerea banilor în SUA, respectiv Româniaîşi reţineau câte 20 la sută. „Apropo de procentele celor implicaţiîn fapte, practic structura grupului în linii mari era asigurată pe treipaliere. Avem un prim palier de licitatori - cei care trimiteau acele mesajecare ajungeau ulterior către victime. Aveam un al doilea palier constituit decei care, cu identitate falsă, ridicau sumele de bani din Statele Unite pentrucă, evident, nu mai funcţionau sistemul ca banii să fie trimişi direct în Româniaşi se alegea ca element de credibilitate al operaţiunii tranferarea banilor cătreun cetăţean din SUA. Acei membri ai reţelei îşi reţineau circa 20% din suma pecare o retrăgeau. Apoi avea loc ultima etapă, a celor care asigurau retragereabanilor pe teritoriul României cu identităţi reale. Aceştia reţineau încă 20%din câştig. Deci în linii mari licitatorul unei astfel de operaţiuni avea unprofit net de 60-70% din totalul sumei”, a explicat Codruţ Olaru, şeful DIICOT.Şeful structurii a spus că membri reţelei cheltuiau imediat banii astfel obţinuţifără a-i investi în ceva anume, deoarece singurul lor venit provenea din aceastăactivitate. “Sunt oameni tineri, sunt oameni care au ca principală preocupare şica principală sursă de venit săvârşirea de infracţiuni informatice şi care decele mai multe ori au preferat ca banii rezultaţi din aceste fapte să-i consumeîn mod automat fără o investiţie pe termen lung sau mediu”, a spus CodruţOlaru.

Infractori“autodidacţi”

Şeful DIICOT a mai spus că membri reţelei nu aveaustudii superioare de specialitate, ei fiind “autodidacţi”. “Dacă vă imaginaţi cătoţi cei implicaţi în derularea acestor infracţiuni au studii de specialitate,au urmat anumite colegii, anumite universităţi, să ştiţi că de fapt nu auastfel de studii. Practic mare parte dintre ei sunt autodidacţi. Se învaţăfiecare pe fiecare şi nu fac decât să transmită în mod rapid informaţia unul cătrecelălalt. Nu vreau pe de altă parte să credeţi că acest domeniu al licitaţiilorfrauduloase pe internet este o muncă deosebit de laborioasă în materiacriminalităţii informatice”, a mai spus Olaru. Procurorii Direcţiei deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism -Structura Centrală, Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul Teritorial Gorj audestructurat trei grupuri infracţionale organizate transfrontaliere,specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţelectronic.

Peste osută de percheziţii în nouă oraşe

În acest caz, procurorii DIICOT au făcut, joi dimineaţă,117 percheziţii în Bucureşti, Craiova, Târgu-Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea,Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti. Anchetatorii au stabilit că înperioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unorbunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare,produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărătorion-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şiwww.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire larealitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate(cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de cătremembrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediultransferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

Prejudiciude peste 10 milioane de dolari

Până în prezent, în acest caz au fost reţinuteaproximativ 50 de persoane, care sunt acuzate de fraude informatice,constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţedeosebit de grave. Ele urmează să fie prezentate, vineri, instanţei cupropunere de arestare preventivă. Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat,vineri, în conferinţa de presă comună a DIICOT şi IGPR, că un număr de 22 de persoaneau fost acuzate în SUA în cazul acestor reţele de criminalitate informatică,precizând că SUA vor încerca să obţină extrădarea acestor infractori şi aconducătorilor acestor organizaţii infracţionale după derularea procedurilorjudiciare necesare în România. El a mai spus că membrii celor trei grupări au înşelatpeste 2.000 de persoane în SUA, suma totală ridicându-se la peste 10 milioanede dolari. Din datele prezentate de ambasador a rezultat că membrii acestuigrup de infractori au păgubit cetăţeni din 50 de state ale Americii.

Speculau încredereaamericanilor în Armată

Totodată, Mark Gitenstein a spus că parte dintreinfractorii români susţineau că sunt membri ai Armatei americane pentru a câştigaîncrederea victimelor. “Adesea, susţinând că sunt membri ai Armatei americane,aceşti infractori cibernetici au susţinut că au automobile de vânzare. Ei aufolosit încrederea americanilor în armată pentru a păcăli persoane bine intenţionateşi care nu bănuiau nimic să le trimită bani pentru a achiziţiona imobileinexistente”, a spus Gitenstein. Ulterior, şeful Poliţiei Române, chestorulLiviu Popa şi şeful DIICOT, Codruţ Olaru, au precizat că este vorba despre1.000 de victime ale reţelelor. Reprezentanţi ai Ambasadei SUA au explicat căexistă 1.000 de victime care au fost audiate de procurori în SUA, procedurilefiind în curs şi pentru celelalte peste 1.000 de persoane. De asemenea,potrivit precizărilor făcute de aceiaşi oficiali, cuantumul prejudiciului ar fide aproximativ 20 de milioane de dolari, suma de 10 milioane fiind cea rezultatădin probele instrumentate până în acest moment. Cauza a fost instrumentată împreunăcu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO. - Serviciul de Combatere aCriminalităţii Informatice, BCCO Craiova şi SCCO Gorj, iar suportul tehnic aloperaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrulIGPR şi DGIPI. Procurorii DIICOT, în documentarea informativ-operativă acauzei, au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul AmbasadeiStatelor Unite ale Americii la Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-03-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image