2017-01-23 16:40


Şeful Parchetului Sectorului 4 rămâne în arest

 |  15:12
Şeful Parchetului Sectorului 4 rămâne în arest

Procurorul şef al Parchetului Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, rămâne în arest, ca urmare a deciziei de vineri a Curţii de Apel Bucureşti, care a admis cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire cu 30 de zile a mandatului acestuia.

De asemenea, secretarul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Bogdan Grigorescu, rămâne în arest preventiv, el fiind cercetat de DNA alături de Mihai Betelie, pentru fapte de corupţie.

Cei doi au fost arestaţi în 26 ianuarie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) care a admis recursul procurorilor anticorupţie.

DNA făcuse recurs la decizia din 20 ianuarie a Curţii de Apel Bucureşti, care stabilise cercetarea celor doi în stare de libertate, aplicându-le însă interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Atunci, Curtea de Apel Bucureşti, deşi nu a dispus arestarea preventivă a şefului Parchetului Sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, remarcase faptul că de pe poziţia deţinută magistratul a administrat o societate, a încheiat contracte cu eludarea legii, punând în lumină o conduită reprobabilă şi degradarea sa morală.

Mai mult, Curtea de Apel nota, în decizia sa, că procurorul-şef Betelie şi-ar fi exercitat influenţa conferită de funcţia sa asupra vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) la schimb cerându-i solicitantului de influenţă să-i facă cunoştinţă magistratului cu o funcţionară din Primăria Municipiului Bucureşti pentru rezolvarea unor "probleme".

"Cu privire la acuzaţia de favorizare a infractorului în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Curtea reţine, de asemenea, că există date din care rezultă că inculpatul Betelie Mihai, în baza informaţiei cu caracter clasificat «Strict Secret» privind luarea unor măsuri specifice punerii în executare a autorizaţiei din 26 mai 2011 emisă de Curtea de Apel Bucureşti în ce priveşte convorbirile purtate în mediul ambiental în biroul procurorului B.M.I. (Bălăşescu Maximilian Ion - n.r)"ar fi intervenit peste oamenii serviciilor secrete care montau tehnică şi ulterior ar fi divulgat presei aceste momente. Potrivit Curţii de Apel, procurorul Bălăşescu era vizat "în dosarul 120/P/2011, având ca obiect traficul de influenţă în favoarea unor hoţi de autoturisme".

Curtea de Apel mai nota că informaţia a fost primită de la jandarmul R.C.C., învinuit în cauză, iar "la data de 11/12 iunie 2011, (Mihai Betelie - n.r) s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în timpul desfăşurării activităţilor specifice, însoţit de învinuit (jandarmul R.C.C.- n.r.), a supravegheat perimetrul sediului şi a fotografiat sediul şi autoturismele de serviciu ale autorităţilor de stat implicate, după care a luat legătura telefonic" cu ziariştii, care au publicat ştirea primită şi fotografiile pe un site.

În faţa judecătorilor ÎCCJ, procurorul Mihai Betelie a declarat că intenţiona să părăsească sistemul judiciar şi că, în opinia sa, faptele ce i se impută, pe care le recunoaşte, referitor la societatea comercială, nu ar fi de natură penală. "Nu am încercat şi nu intenţionez să zădărnicesc aflarea adevărului. Apreciez că faptele mele aşa cum au fost ele prezentate nu intră în sfera penalului. Nu am de ce să ascund că vorbeam şi că le-am spus multor prieteni, mai mult sau mai puţin apropiaţi, că vreau să părăsesc sistemul", a declarat procurorul Mihai Betelie (suspendat din funcţie-n.r.) în faţa judecătorilor instanţei supreme, în ultimul său cuvânt, moment în care a fost întrerupt de preşedintele completului de judecată, judecătorul Cristina Rotaru.

"Trebuia să fiţi un model pentru ceilalţi. Pentru colegii dumneavoastră. Aveţi calitatea de procuror şef al unei unităţi de Parchet. Dar se pare că nimic nu vă atingea. Dacă nu pentru dumneavoastră, atunci pentru toţi cei pe care îi conduceaţi trebuia să fiţi exemplar. Dar şi pentru dumneavoastră", l-a mustrat preşedintele completului de judecată pe procurorul Betelie.

În continuare, Betelie le-a explicat judecătorilor că vrea să fie cercetat în stare de libertate, că vrea să fie alături de viitoarea sa soţie, cu care urmează să aibă un copil, şi că vrea să ofere tot suportul şi sprijinul celor doi arătând că nu se impune arestarea sa de vreme ce faptele imputate pot fi judecate prin prisma sancţiunilor disciplinare.

În acest context, judecătorul a spus: "Acolo era ceva mai mult decât o simplă stare de incompatibilitate. Nu v-aţi asumat niciodată nimic? Pentru că aşa se pare. Spuneţi că vreţi să fiţi cu femeia pe care o iubiţi şi să fiţi alături de ea, dar de asumat nu v-aţi asumat ceea ce făceaţi, nu?".

Mihai Betelie, suspendat din funcţia de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, şi Bogdan Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, au fost reţinuţi în 19 ianuarie, fiind acuzaţi că au participat la administrarea unei firme de mediu a unor rude sau apropiaţi şi au solicitat unui membru al unui partid politic, filiala Ilfov, să le faciliteze desfăşurarea activităţii.

Procurorii anticorupţie solicitaseră instanţei emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele celor doi.

Mihai Betelie este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, favorizarea infractorului, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, informează, vineri, DNA.

Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar general la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată, conflict de interese şi şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, DNA a stabilit că în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, Mihai Betelie, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi Bogdan Nicolae Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privitoare la incompatibilităţi prevăzute în Statutul judecătorilor şi procurorilor şi, respectiv, în Legea administraţiei publice locale, au efectuat, prin persoane interpuse, activităţi financiare, ca acte de comerţ, şi au participat la administrarea SC Enviroservice SRL Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite.

Atribuţiile de administrare a acestei societăţi comerciale, ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpaţi, au fost împărţite între cei doi inculpaţi, spun procurorii.

Concret, cei doi acuzaţi s-ar fi ocupat de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziţionarea deşeurilor colectate selectiv în vederea reciclării) implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcţionarea acesteia: relaţiile cu partenerii de afaceri, selecţia de personal şi plata salariilor, achiziţii de utilaje şi plata acestora, relaţiile cu unităţile bancare, distribuţia mărfurilor, plata chiriei etc. Grigorescu Bogdan Nicolae a finanţat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro.

În acest context, în scopul de a beneficia, în interesul acestei afaceri, de influenţa şi autoritatea de care se bucura o persoană, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, Mihai Betelie şi Bogdan Grigorescu i-au solicitat acestei persoane să le faciliteze desfăşurarea activităţilor lor comerciale.

În condiţiile în care o societate comercială aflată în relaţii contractuale cu SC Enviroservice SRL a încetat derularea acestui contract pe fondul existenţei unor nereguli, cei doi, profitând de funcţiile publice deţinute, au exercitat presiuni asupra reprezentanţilor acestei firme pentru ca aceştia să nu sisteze contractul respectiv.

În iunie 2011, Mihai Betelie, în condiţiile în care a luat la cunoştinţă în mod nelegal de proceduri referitoare la punerea în executare a unei autorizaţii emise, în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură penală, într-un dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a făcut demersuri pentru divulgarea acestei operaţiuni în scopul de a zădărnici urmărirea penală a persoanelor vizate în dosarul respectiv, mai spun procurorii anticorupţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-20

TAGURI: sef parchet, arest, mihai betelieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image