2017-01-16 21:49

EVENIMENT


Şeful SIPI Constanţa, schimbat pentru management defectuos. Portul Constanţa, luat la puricat container cu container

 |  19:33
Şeful SIPI Constanţa, schimbat pentru management defectuos. Portul Constanţa, luat la puricat container cu container

Lapatru zile de la reţinerea grupării Banias – Mironescu - Bogatu, poliţiştii defrontieră însoţiţi de vameşi, jandarmi şi poliţişti au descins iar în PortulConstanţa în zona containere. Acţiunea a fost efectuată sub coordonareaDepartamentului de Siguranţă Publică din MAI şi s-a axat pe descoperireaneconcordanţelor dintre actele şi bunurile care se află în containere. Este oacţiune de Sisif, fiind nevoie denumărarea efectivă a lucrurilor şi compararea cu datele din documentele vamale.

Dupăarestarea lui Laurenţiu Mironescu au căzut şi primele capete din DGIPI din zonaConstanţa, respectiv şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă şişeful Biroului de Protecţie Internă.

Miercuriseară, Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice din MAI a anunţat că ministrulTraian Igaş a decis, în urma primelor cercetări efectuate în cadrul ancheteiinterne de la DGIPI, că se impun schimbarea din funcţie a şefului Serviciuluide Investigaţii şi Protecţie Internă – Constanţa, comisar George Popa, şi asubalternului său, şeful Biroului de Protecţie Internă.

Ieri,peste 120 de poliţişti de frontieră, vameşi şi jandarmi au descins în PortulConstanţa Sud Agigea, fiind verificate containere cu marfă, pentru a se stabilidacă există infracţiuni de contrabandă şi evaziune fiscală. Acţiunea declanşatăieri se va derula şi pe parcursul săptămânii viitoare, a declarat purtătorul decuvânt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă. Acesta a adăugat că acţiuneaeste organizată de Poliţia de Frontieră, sub coordonarea Departamentului deSiguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar la aceastaparticipă poliţişti de frontieră, jandarmi şi reprezentanţi ai AutorităţiiNaţionale a Vămilor.

Ela spus că acţiunea declanşată se face în baza unor informaţii ale DGIPI,Structura centrală, fiind verificate bunurile din containerele cu marfă sositeîn port şi documentele de însoţire a mărfii, în vederea combaterii evaziuniifiscale. Surse judiciare au declarat că decizia de schimbare a şefului SIPIConstanţa are la bază tocmai acest lucru. Adică, se ştie la Bucureşti de ce seîntâmplă în Portul Constanţa, iar tu, care eşti acolo, habar n’ai? Aceleaşisurse afirmă că dacă se dovedeşte implicarea comisarului-şef George Popa înprotecţia grupării Banias – Mironescu - Bogatu va fi sesizat Parchetul.

Anchetainternă derulată de conducerea DGIPI la nivel central şi teritorial continuă,urmând ca rezultatele să fie comunicate cu respectarea prevederilor legale.Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, a cerut, marţi, conduceriiDirecţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă să înceapă o anchetăinternă pentru a verifica modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu decătre angajaţii structurilor componente abilitate în plan teritorial şicentral, în legătură cu situaţia lui Laurenţiu Mironescu la numirea în funcţiade secretar general al MAI şi pe durata exercitării funcţiei. Ministrul Igaş acerut ca ancheta să fie făcută cu celeritate, iar rezultatele să fie prezentateîn scurt timp, urmând ca, în funcţie de concluzii, să fie dispuse măsuri înconsecinţă.

Omână spală pe alta şi tot aşa se „leagă”

Acţiuneadin Portul Constanţa Sud Agigea are loc la patru zile de la percheziţiilefăcute de anchetatori la Vama Constanţa, în urma cărora 29 de persoane auprimit mandate de arestare pentru constituire a unui grup infracţionalorganizat, contrabandă şi evaziune fiscală.

Astfel,au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei DomeniiPortuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa,Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şefal Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şiClaudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa SudAgigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al „Grupului denave” Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră,Cadîr Sunai, şeful Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni VamaleConstanţa, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali,asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandatde arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez,intermediar vamal. În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea MariusBanias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţarapentru 30 de zile.

Procuroriianticorupţie arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale înacest caz, că din mai 2010 până în martie 2011, „la nivelul autorităţilorvamale şi portuare din municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţionalorganizat ce are scopul de a controla instituţiile statului român cu atribuţiiîn activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe razaDirecţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, dar şi din municipiulBucureşti”. Surse judiciare au declarat că, până în prezent, prejudiciul adusstatului se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Acţiunea DNA a luatdoar o parte dintre afacerişti

Sursejudiciare ne-au declarat că acesta este doar începutul. Pe lângă cei ridicaţiluni, mai sunt vizate de anchetatori şi alte persoane care ar fi implicate înafaceri alături de Eugen Bogatu şi de vameşi.

Încursul anului 2010, Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare şilider al grupului infracţional, s-a implicat în activitatea de colectare asumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragoş Tudoran şiValentin Ţiripan şi a intervenit la Liviu Durbac, şef al Biroului VamalConstanţa Sud Agigea, pentru a facilita efectuarea de operaţiuni ilicite deimport de mărfuri subevaluate de către o societate comercială.

Deasemenea, în 22 octombrie 2010, Eugen Bogatu a ordonat blocarea completă atuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a-idetermina pe intermediarii vamali Marian Dodu şi Akram Nasser Abdel Rahman BaniMustafa să îşi achite „taxele” către membrii grupului infracţional.

Statul, şuntat dintoate poziţiile

Înperioada 2010-2011, Cadîr Sunai, director al DJAOV Constanţa, Liviu Durbac, şefal Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Bratu, în calitate de adjunct alşefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, au aderat şi sprijinit grupulinfracţional organizat descris mai sus prin folosirea în mod discreţionar afuncţiilor publice deţinute. La rândul său, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunctal şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, atât singur, cât şi împreună cusubordonaţii săi Adrian Milea şi Valentin Roşculeţ, prin intermediulcomisionarului Dragoş Tudoran, a pretins diverse sume de bani de la mai mulţiintermediari vamali şi importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram NasserAbdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Culea Mihai şi Catargiu Laurenţiu.

„Baniiau fost pretinşi atât în scopul de a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi de apermite intrarea în ţară, în mod ilegal, a unor containere cu mărfuri dinimport, cât şi în scopul de a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, prinprocesarea respectivelor containere, permiţând accesul lor în ţară, în loc săfie blocate în vamă fără vreun temei legal plauzibil”, se arată în comunicatulDNA.

Deasemenea, în schimbul unor sume de bani provenind de la comisionarii vamali DragoşTudoran, Valentin Ţiripan şi Budăi Sorin, Olteanu a pus la dispoziţia membrilorgrupului informaţiile necesare desfăşurării activităţilor ilegale la nivelulBiroului Vamal Constanţa Sud Agigea. Ioan-Dan Didilescu, inspector vamal încadrul DJAOV Constanţa, a pretins de la Marian Iordănescu, comisionar vamal încadrul SC Marinco SRL, diverse sume de bani în scopurile menţionate mai sus.

Dădea informaţiicontra şpagă

Înlunile iunie şi septembrie 2010, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandantul„Grupului de nave” Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei deFrontieră, a pus la dispoziţia lui Guo Ning, comerciant chinez şi ValentinŢiripan, comisionar vamal, asociat la SC Container Clearance Services SRL,informaţii confidenţiale deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu şi denatură să le protejeze acestora activitatea infracţională. În schimb, acesta aprimit mărfuri importate din China şi băuturi alcoolice.

La16 februarie 2011, Ionuţ Marius Scrioşteanu, şef al Biroului Vamal Slobozia, aprimit de la Dragoş-Iulian Tudoran suma de 5.700 de dolari, colectată de la unclient al SC Container Clearance Services SRL Constanţa, pentru a încheia înmod ilegal 6 operaţiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia.

Înperioada de referinţă, comisionarii vamali: Aurelian Cătălin Pilcă, DragoşIulian Tudoran, Valentin Ţiripan (personal sau împreună cu Mihai Ciobanu,intermediar vamal), Sorin Budăi, Marian-Ionuţ Iordănescu şi Corneliu Păun auavut rolul de a intermedia activitatea de dare şi luare de mită întrefuncţionarii publici cu atribuţii de control din cadrul Biroului VamalConstanţa Sud Agigea şi beneficiarii acestor activităţi de introducere în ţarăde mărfuri în mod ilegal (cum ar fi inculpaţii Catargiu Laurenţiu, Dodu Marin,Ali Amer, Zhang Quing, Mohamad Rouchdi). Spre exemplu, Budăi Sorin s-a angajatsă remită lui Eugen Bogatu importante sume de bani de la Akram Naser AbdelRahman Bani Mustafa, în condiţiile în care respectivii bani erau parţialdestinaţi şi lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentrupermiterea intrării în ţară a unor containere cu mărfuri introduse în vamă.

Larândul său, Lucian Păun, angajat al Container Clearance Services SRL Constanţa,a exercitat rolul de intermediar în comunicarea dintre şeful său, TudoranDragoş Iulian, şi lucrătorii vamali.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image