2017-01-20 01:40

EVENIMENT


Şeful şpăgarilor de la Moraviţa, avansat la judeţ. Actualul şef de la IJPF Caraş Severin, menţionat în interceptările poliţiştilor de frontieră care colectau şpăgile

 |  20:29
Şeful şpăgarilor de la Moraviţa, avansat la judeţ. Actualul şef de la IJPF Caraş Severin, menţionat în interceptările poliţiştilor de frontieră care colectau şpăgile
Numelesubcomisarului Cristinel Şaptebani apare în interceptările ambientale efectuatede lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie la Vama Moraviţa şi prezentate înrechizitoriul remis instanţei. Din discuţii se poate desprinde ideea căsubcomisarul Cristinel Şaptebani ar fi fost complice cu şpăgarii din punctul detrecere a frontierei. Acest lucru nu este însă dovedit de anchetatori,respectiv procurorii DNA.

Unscandal mediatic s-a declanşat după ce procurorii DNA au remis instanţeirechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată 69 de inculpaţi lucrători vamalila Punctele de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Foeni şi Sectorul Poliţiei deFrontieră Deta în legătură primirea sumei totale de aproximativ 82.200 de eurocu titlu de mită pentru a înlesni, la trecerea frontierei de stat a României,traficul ilegal cu ţigări provenite din Serbia, a căror valoare în vamă este deaproximativ 3,3 milioane de euro. În rechizitoriu apar interceptări ambientalea unor discuţii dintre vameşii şi poliţiştii de frontieră din punct.

Înregistrăriambientale

Astfel,în 12 ianuarie, investigatorul sub acoperire Vodă Mihai Cristian a fost în turade zi. După o serie de discuţii legate de modul în care se va acţiona, laamiază s-a decis să se dea undă verde maşinilor încărcate cu ţigări decontrabandă. “Începând cu ora 12.00, s-a decis să se permită accesul în vamă cuţigări de contrabandă ca urmare a unei discuţii purtate în acest sens de cătreşeful de tură al poliţiştilor, Dragomir Valerian, cu şeful SPF Moraviţa,Şaptebani Cristinel, aspect ce rezultă din afirmaţiile investigatorului subacoperire. Din acel moment, au intrat mai multe persoane care au introdusfraudulos ţigări în România”. Până la ora 18.00, vameşii şi poliţiştii auîncasat şpăgile pentru ţigările de contrabandă şi după, scandaluri între celedouă tabere, banii au fost împărţiţi. Conform înregistrării ambientalemenţionate în rechizitoriu, Dragomir a plătit consumaţia colegilor la magazinuldin punct şi “de asemenea, reiese că Dragomir Valerian ar fi pus deoparte osumă de bani neindividualizată pentru şeful SFP Moraviţa, scms. ŞaptebaniCristinel”.

Numelelui Şaptebani apare din nou, în 23 ianuarie, când este vorba de împărţitulşpăgii. În jurul orei 19.00, investigatorul cu identitate reală Nichşici OliverEugen a intrat împreună cu agenţii Colf Iulian şi Munteanu Valentin Titus înunul dintre birouri pentru a împărţi cei 2.255 de euro cât reveneau din mităpoliţiştilor de frontieră. Munteanu l-a pus pe investigator “să stingă luminapentru a se proteja de eventualele mijloace de înregistrare, după care a scosun teanc de bancnote în euro şi a format pe masă mai multe teancuri, împărţindbanii primiţi de la şeful de tură al vameşilor Avram Sorin”. La un moment dat afost înregistrat următorul dialog între cei doi din care rezultă că luiŞaptebani i-ar fi revenit suma de 200 de euro pentru ziua de muncă.

“MunteanuValentin Titus: Ăştia ai cui sunt? A! (neinteligibil deoarece vorbeşte înşoaptă)

NichşiciOliver Eugen: Ai cui?

MunteanuValentin Titus: Şaptebani

NichşiciOliver Eugen: A lu’ Şaptebani? Păi, şi cine rezolvă cu el?

MunteanuValentin Titus: Haşu! (Haşu Gabriel Bebe, nota anchetatorilor)

NichşiciOliver Eugen: Rezolvă Haşu cu el? Cât i-ai pus?

MunteanuValentin Titus: Două sute!

NichşiciOliver Eugen: Bun!”

Împuternicitla comandă

După aceste interceptări, în VamaMoraviţa a avut loc o descindere a ofiţerilor anticorupţie. În urma acestora aufost reţinute 69 de persoane, dar printre acestea nu s-a aflat şi subcomisarulCristinel Şaptebani. În luna martie a urmat un control efectuat de Corpul deControl al inspectorului şef al Inspectoratului General al Poliţiei deFrontieră în urma căruia şefii IJPF Caraş Severin, Cezar Bertea şi MădălinMocanu, şi-au prezentat demisiile la cerere din funcţiile de conducere. Sursedin Poliţia de Frontieră ne-au declarat că demisiile celor doi ar fi venitpentru că au dat dovadă de management defectuos şi că nu au aplicat planuripentru combaterea corupţiei despre care ar fi ştiut că există. Având în vederecă şi IJPF Timiş fusese decimat de descinderile ofiţerilor anticorupţie s-aacreditat ideea ca la conducerea IJPF Caraş Severin să fie numit intermarsubcomisarul Cristinel Şaptebani asupra căruia nu planau suspiciuni cu privirela implicarea în luarea de mită din vamă. “Nu a fost nici o informare conformcăreia subcomisarul Cristinel Şaptebani este implicat în acte de corupţie. El afost împuternicit la comanda IJPF Caraş Severin pe 11 martie 2011, pe operioadă de şase luni, timp în care se va desfăşura concursul pentru ocupareafuncţiei de comandă”, ne-a declarat Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt alIGPF. Totodată, surse din MAI ne-au declarat că “atât timp cât o instanţă dejudecată nu s-a pronunţat asupra vinovăţiei cuiva, acel om este nevinovat. CumCristinel Şaptebani nu a fost nici măcar audiat în acest dosar, nu i se poateincrimina ceva. Din punctul de vedere al moralităţii, poate, acum după ce auapărut interceptările… Dar până acum, anchetatorii nu ne-au atras atenţiaasupra implicării lui în acte de corupţie”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-01

Mai multe imagini:
Şeful şpăgarilor de la Moraviţa, avansat la judeţ. Actualul şef de la IJPF Caraş Severin, menţionat în interceptările poliţiştilor de frontieră care colectau şpăgile
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image