2019-05-25 20:19


Sfântul Sinod a hotărât ca în Biserică duminica să fie prima zi din săptămână, pentru uniformizare

 |  19:27
Sfântul Sinod a hotărât ca în Biserică duminica să fie prima zi din săptămână, pentru uniformizare

Sfântul Sinod ahotărât ca în Biserică duminica să fie prima zi din săptămână, din punct devede liturgic fiind cea mai importantă zi, cea în care a Înviat Hristos, multeeparhii având deja acest obicei, dar decizia nu afectează calendarul obişnuitîn care luni este prima zi a săptămânii.

Purtătorulde cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica a declarat:""Pentru noi creştinii, duminica este cea mai importantă zi asăptămânii, ziua întâi după cum spun toţi cei patru Evanglelişti, întrucâtMântuitorul a înviat duminica. Pe de altă parte, decizia a fost luată deSfântul Sinod în iulie 2010 la propunerea unor ierarhi ai BOR care au semnalatfaptul că în multe eparhii din ţară, respectiv Timişoara, Arad, Caransebeş, darşi din străinătate, cum ar fi Patriarhia ecumenică, duminica figurează deja încalendar ca prima zi a săptămânii. Este de fapt o uniformizare a acestuicalendar. Mai mult, în Biserică, calendarul este un instrument de lucrupermanent pentru preoţi şi credincioşii practicanţi. Totodată, este de fapt orevenire la tradiţie, în calendar figurând duminca prima zi a săptămânii înanii 1912, 1916, 1946, 1957, inclusiv din 1999 la Timişoara".

De asemenea, părintelea citat câte un capitol din cei patru evanghelişti Matei, Marcu, Luca şi Ioan,care vorbesc despre duminică - ziua întâi a săptămânii.

Astfel, în evangheliadupă Matei la capitolul 28 se spune: "După ce a trecut sâmbăta, când selumina de ziua întâi a săptămânii, Duminică a venit Maria Magdalena şi cealaltăMarie, ca să vadă mormântul".

Evanghelia după Marcu:"Şi dis-de-dimineaţă în prima zi a săptămânii, duminică, pe când răsăreasoarele au venit la mormânt".

Evanghelia după Luca:"Iar în ziua cea dintâi a săptămânii (duminica) foarte de dimineaţă auvenit ele la mormânt aducând miresmele pe care le pregătiseră.

Evanghelia după Ioan:"Iar în ziua întâi a săptămânii, dumineca, Maria Magdalena a venit lamormânt dis-de-dimineaţă".

Purtătorul de cuvântal Patriarhiei a ţinut să precizeze faptul că decizia Sfântului Sinod nuafectează cu nimic calendarul în care luni este prima zi a săptămânii, cireprezintă doar dorinţa ierarhilor de a avea un calendar comun în toateeparhiile Bisericilor ortodoxe surori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-08-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG