2017-01-22 10:09

EVENIMENT


„Şi bătuţi, şi cu banii luaţi”

 |  21:00

Secretarul de stat pentru problemele revoluționarilor (cu rang de ministru), George Costin, a fost reținut de procurorii DNA Pitești, în urma unor denunțuri privind fapte de corupție.

Secretarul de stat a fost adus sub escortă, în jurul prânzului, la sediul DNA Piteşti, în baza unui mandat de aducere. George Costin a fost urcat în dubă şi transportat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, după mai mult de două ore petrecute în sediul DNA. În cursul zilei de ieri au fost efectuate şi unele percheziţii, inclusiv la sediul organizaţiei revoluţionarilor din municipiul Câmpulung Muscel.

Potrivit DNA, Costin, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou”, împreună cu mai multe persoane între care Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu, au obținut sume mari de bani, în perioada 2009–2011, când persoanele deţinătoare de certificat de revoluţionar au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea nr. 341/2004. În calitate de preşedinte al asociaţiei, Costin şi-a exercitat influenţa şi autoritatea asupra persoanelor îndreptăţite să preschimbe certificatele de revoluţionar, pentru a obţine sumele de bani. Astfel, le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie. În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani şi anume: 12.000 lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare, a fost obţinută suma totală de 9.453.390 lei, din care 2.470.000 lei, au fost viraţi în conturile personale ale lui Costin. Pentru a disimula natura provenienţei banilor, au fost încheiate un număr de 54 de contracte de împrumut fictive, semnate de George Costin, ca reprezentant al asociaţiei, prin care ar fi fost dată cu împrumut suma totală de 5.500.000 lei unor membri revoluţionari, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele îşi primiseră deja drepturile în baza Legii nr. 341/2004. Printre beneficiarii contractelor de împrumut au fost persoane din conducerea Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou“ România, printre care şi Bolocan.

Plicul dat lui Costin

Săptămâna trecută, alexăndreanul Ivan Lincu a depus, împreună cu un coleg de la Asociația „22 decembrie 1989” Teleorman, un denunțla DNA Pitești, în care a povestit cum i-a dat bani lui George Costin, pe vremea în care acesta încă nu fusese numit secretar de stat (21 octombrie 2010). Ivan Lincu ne-a relatat și nouă toată povestea, așa cum a făcut-o și la DNA Pitești. Potrivit lui Lincu, în vara lui 2010, prin intermediul lui Adrian Ștefan Ionițoiu, secretarul Asociației „22 decembrie 1989” Teleorman, dar și colaboratorul secretarului de stat, i-a spus lui, dar și altor 60 de revoluționari, că trebuie să dea câte 1.000 de euro, integral sau în două tranșe, liderului Asociației „Decembrie 1989 Metrou”, George Costin. În schimbul banilor, acesta urma să-i sprijine în preschimbarea certificatelor de revoluționar prin obținerea unui aviz favorabil de la comisia parlamentară prin care să li se acorde calitatea de „Remarcat”. Lincu spune că a fost personal la Costin în birou, unde i-a înmânat un plic cu 20 de milioane de lei vechi și pe care își scrisese numele și numărul de dosar. Ionițoiu i-ar fi spus că nu e bine așa și că trebuie să treacă datele pe interiorul plicului. Atunci, Lincu a scris pe alt plic, iar pe primul l-a păstrat gol. Pe acesta din urmă l-a depus la dosarul de la DNA Pitești. Lincu spune că și lui Ionițoiu i s-au dat bani de-a lungul timpului, dar sume mici, de ordinul a câteva milioane, pentru diferite comisioane și servicii făcute de acesta. Ivan Lincu susține că și el, dar și ceilalți revoluționari aveau dreptul să li se acorde calitatea de „Remarcat”, dar nu-și explică de ce au fost plimbați atâta. „Poate că asta așteptau, să le dăm bani”, precizează Lincu. „Le-am dat banii și ne-au spus să avem răbdare că este ca și rezolvată”, afirmă revoluționarul.

Bani pentru asociație, fără chitanță

În 21 octombrie 2010, George Costin a fost numit de fostul premier Emil Boc secretar de stat, iar în primăvara lui 2011, Ivan Lincu a primit o citație de la comisia parlamentară care se ocupă de dosarele revoluționarilor. „Nu mai înțelegeam nimica. Păi am dat banii și sunt chemat la comisie?”, spune Lincu. Acestuia i s-a zis din nou să stea liniștit că se rezolvă. Cu o zi înainte de a merge la comisia parlamentară, pe 8 martie 2011, a mers la sediul asociației, unde Costin chiar își sărbătorea ziua de naștere și i-a spus că nu vrea să meargă a doua zi la comisie atâta vreme cât nu are nici o susținere. Costin i-ar fi replicat că trebuie să meargă, pentru că va ajunge și el acolo. A doua zi, ministrul nu a mai ajuns la Parlament, iar Costin a fost audiat, însă comisia nu i-a dat avizul favorabil, spre deosebire de alți colegi ai lui Lincu. „Poate că ei au dat bani mai mulți, cine știe, nu știe”, explică Lincu. Pe 12 martie, s-a dus din nou la George Costin, dar acesta l-a dat afară din birou. „Lăsați-mă că m-am săturat, toată ziua veniți pe capul meu”, i-a spus ministrul. În aceste condiții, Lincu i-a scris lui Costin într-un memoriu că vrea banii înapoi, pentru că nu i s-a rezolvat situația. După o lună, Costin i-a convocat, la Alexandria, pe toți revoluționarii din Teleorman, pentru alegerea unui nou președinte. La ședința respectivă, Costin le-a spus că, în ciuda speculațiilor că s-ar fi folosit de banii dați, de fapt aceștia ar fi ajuns în conturile Asociației „Decembrie 1989 Metrou”. Cu toate acestea, potrivit lui Lincu, nimeni nu a primit nici o chitanță pentru fiecare leu încasat. În aceeași ședință, Costin și-a menținut promisiunea că-i va „rezolva pe toți”, așa că toți au aplaudat și nu au mai zis nimic.

Lincu ne-a declarat că, într-un final, nu a primit nici avizul pentru a i se acorda calitatea de „Remarcat”, nici certificatul de revoluționar, rămas, se pare, la sediul Asociației „Decembrie 1989 Metrou”, al cărei membru devenise.

Acum, spune Lincu, nici Adrian Ionițoiu nu-i mai răspunde la telefon de mai bine de jumătate de an. „Știți vorba aia, și bătuți, și cu banii luați”, spune cu năduf Lincu.

Emilian Cutean a fost condamnat definitiv la închisoare

Fostul şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Emilian Cutean, a fost condamnat definitiv, pe 7 februarie, la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie. Fostul deputat PSD Cutean a fost acuzat de fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR). Potrivit anchetei, în cursul lunii decembrie 2004, când Cutean nu mai avea calitatea de secretar de stat la SSPR, fiind eliberat din această funcţie în data de 20 decembrie 2004, a dispus plata a 3 miliarde lei vechi în contul Asociaţiei "Club 22", al cărei preşedinte era. Plata s-a făcut în condiţiile în care nu exista un angajament legal care să justifice efectuarea plăţilor şi utilizarea fondurilor ori vreun program structural adoptat de Guvern la propunerea SSPR şi care să aparţină revoluţionarilor. Din această sumă, Cutean, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (ROL) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie, imobil în care locuia şi el, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar. Toate acestea s-au petrecut în contextul în care a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de acţiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor (autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, subvenţii pentru investiţii, tabere pentru copiii revoluţionarilor etc.) şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Aceste subvenţii erau destinate cinstirii memoriei Revoluţiei şi nu aveau în vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de întreţinere şi reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subvenţiei.

Ancheta DNA durează de un an

Anul trecut, chiar la începutul lunii ianuarie, George Costin a mai fost implicat într-o acţiune de corupție, la sediul Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou". Potrivit avocaților săi, în după-amiaza zilei de 5 ianuarie, revoluţionarul Viorel Pelin ar fi venit la Asociaţia „Metrou" pentru a achita 6.000 lei, stabiliți într-un contract de reprezentare pentru preschimbarea certificatelor de revoluţionari. Potrivit avocaților, Pelin ar fi încercat să-i dea banii direct lui George Costin, dar acesta i-ar fi spus să meargă la casierie. După lungi insistențe, Pelin a depus banii la casierie primind o chitanță. La scurt timp, procurorii DNA au efectuat o percheziție, iar Costin a fost dus la DNA Pitești unde a prezentat toate documentele necesare. La acea vreme, DNA informa că s-a început urmărirea penală in rem (împotriva unor fapte, nu a unor persoane).

Contractele de reprezentare avocaţială

În perioada în care s-a hotărât preschimbarea certificatelor de revoluţionari, asociaţiile au decis să angajeze avocaţi care să se ocupe de documentaţia necesară. La rândul lor, membrii asociaţiilor au încheiat contracte de reprezentare avocațială. Potrivit acestora, fiecare membru, după ce primea banii cuveniţi de la stat, plătea o cotă de 15% (circa 12.000 lei).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-15

TAGURI: george costin, procurori, dna pitestiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DANIELA GHEORGHE
23 Mai 2012

Nici o asociaţie de revoluţionari nu eliberează chitanţe pentru cotizaţiile primite, nu au nici un fel de evidenţă contabilă şi implicit, nimeni nu depune vreun bilanţ. Aude cineva?

Adauga un comentariu

Random image