2017-01-18 16:13

EVENIMENT


Şi totuşi România se va cutremura

 |  21:00
Şi totuşi România se va cutremura

Deşi acum doi ani spunea că în România nu se va produce un cutremur mai mare de 6 grade, acum, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului de Fizică a Pământului, susţine contrariul. El avertizează că un seism de 6-6,5 pe Richter se poate declanşa oricând.

Mărmureanu nu este îngrijorat de activitatea seismică din zona Vrancea, chiar dacă în ultima perioada s-au produs 20 de cutremure, unul chiar de 4,2 grade pe scara Richter. „În Vrancea este o activitate banală, una clasică. Acum Vrancea toarce. Cutremurele care s-au produs nu sunt importante. În Vrancea 3,5 e vax. Acestea au fost puse în evidenţă datorită aparaturii extrem de puternice şi sofisticate pe care o avem. Pentru mine un cutremur important este peste 7 grade pe Richter. De la 3,5 până la 7 este o diferenţă foarte mare”, a spus Mărmureanu, potrivit Mediafax. Totodată, în privinţa unui cataclism devastator, el precizează nu există şanse mai devreme de anul 2040. „Există posibilitatea, dar nu a unui cutremur catastrofal. Un seism de 6-6,5 pe Richter se poate produce oricând. Avem analize care arată că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal în România decât peste mult timp, prin 2040, dar până atunci să trăim noi”.

În urmă cu doi ani, profesorul Mărmureanu susţinea că până în 2014 nu este posibil să se producă un seism cu magnitudinea de peste 6 grade pe Richter. „Ciclicitatea producerii unui cutremur de peste 6 grade este de 10 ani. S-a produs în 2004, iar următorul va fi în 2014. Un cutremur de până în 7 grade nu pune în pericol vieţile oamenilor. Cutremurele catastrofale sunt începând cu 7,1 grade pe Richter”, preciza Mărmureanu în iulie 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image