2019-03-25 12:13


Sindicatele din PENITENCIARE anunță PROTESTE de amploare în următoarele săptămâni

 |  10:06
Sindicatele din PENITENCIARE anunță PROTESTE de amploare în următoarele săptămâni

Federaţia Sindicatelor din Penitenciare anunţă declanşarea protestelor faţă de lipsa de implicare a Guvernului şi a ministrului Justiţiei în rezolvarea problemelor angajaţilor. Va fi organizată grevă japoneză, se vor refuza ore suplimentare şi se va picheta Ministerul şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) anunţă calendarul acţiunilor de protest împotriva indolenţei şi incompetenţei ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi a lipsei de implicare a Guvernului României în soluţionarea problemelor personalului din penitenciare. Pe lista de revendicări sunt incluse: condiţii de lucru mai bune - ministrul Justiţiei a promis acum 1 an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate; plata orelor suplimentare restante - în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiţiei s-a angajat acum 6 luni, ca reacţie la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt”, au precizat printre-un comunicat reprezentanţii FSANP.

Se mai solicit și încetarea împuternicirilor ilegale şi reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de „vasalizare” prin împuterniciri, subliniind că directorul general al ANP Marian Dobrică este de mai bine de 2 luni ilegal imputernicit.

„Cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începănd cu octombrie 2018; aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare - cerem ministerului Justiţiei să includă şi observaţiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forţarea procedurii de avizare, la Parlament; încetarea abuzului asupra pensionarilor - cerem eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor; plata integrală a orelor suplimentare curente - cerem ministrului Justiţiei să aplice corect prevederea legală obţinută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile”, mai spune liderul FSANP, Sorin Dumitraşcu.

Calendarul acţiunilor de protest

- 30 iulie 2018: Comunicat de presă referitor la declanşarea acţiunilor de protest.

- 1 august - 10 august 2018: Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situaţie de natură a duce la blocarea activităţii penitenciarelor.

- 1 august - 10 august 2018: Petiţii din partea membrilor de sindicat pentru plata orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal în procedura de recuperare pe cale judiciară a acestora.

- 1 august - 10 august 2018: Plângeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre în numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plăţii orelor suplimentare şi a împuternicirilor.

- 6 august 2018: Liderii sindicatelor afiliate vor cere audienţe directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciare şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, într-o ultimă încercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicărilor.

- 10 august 2018: Angajaţii din penitenciare organizează grevă japoneză.

- 19 august 2018: Angajaţii din penitenciare organizează grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare şi în derularea altor activităţi care, deşi nu afectează drepturile deţinuţilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.

- 27 august - 27 septembrie 2018: Pichetarea penitenciarelor de către 50 - 100 de angajaţi în uniformă. Calendarul exact urmează a fi anunţat în timp util.

- 01 - 10 septembrie 2018: Depunerea unor acţiuni în instanţă şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.

- 03 octombrie 2018: Miting în uniformă la Ministerul Justitiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu marş de protest între cele două instituţii.

- începând cu octombrie 2018: Refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.

„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor precizează de asemenea că solicită, pe lângă rezolvarea revendicărilor, şi demiterea ministrului Justiţiei pentru incomptetenţă şi acţiuni ilegale”, se mai arată în sursa citată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-30

TAGURI: sindicate, penitenciare, proteste
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...