2019-01-16 16:22


Sistemul judiciar nu va fi în colaps din cauza noului Cod de procedură civilă

 |  14:48
Sistemul judiciar nu va fi în colaps din cauza noului Cod de procedură civilă

Sistemul judiciar nu va fi în colaps pe componenta de resurse umane din cauza intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă (Cpc). Şeful CSM, Alina Ghica a contrazis ipoteza unui eventual blocaj al instanţelor de judecată după intrarea în vigoare a noului Cpc, arătând că studiile de impact, finalizate la începutul acestui an, au evidenţiat nevoia reală de creştere a numărului de posturi de magistraţi, pentru primul an, 2012, impunându-se la nivel naţional o suplimentare cu 103 posturi de judecător în măsura intrării în vigoare a noului cod şi ca efect al nesuplimentării schemelor după aplicarea Codului civil.

”Din acest punct de vedere, cred că temerile legate de un blocaj în sistemul judiciar ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă pe componenta de resurse umane fără a fi reale, deci fără ca această necesitate să fie într-adevăr o prioritate a noastră, exacerbarea şi exagerarea unei astfel de afirmaţii sunt contraproductive atât imaginii sistemului judiciar, dar şi realităţilor pe care le va introduce Cpc”, a afirmat şeful CSM, Alina Ghica.

Alina Ghica a arătat că noul Cpc conţine mecanisme şi soluţii necesare şi aşteptate de societatea românească, dar şi de sistemul judiciar în ansamblu, iar intrarea lui în vigoare va fi de natură să dea credibilitate justiţiei în interior ei, dar mai ales celor care nu întotdeauna au înţeles că în România este o justiţie modernă. Ea a precizat că soluţionarea litigiilor în instanţe va avea începând cu intrarea în vigoare a noului Cpc o nouă abordare procedurală care va fi de succes doar dacă va fi cunoscut, înţeles şi aplicat corespunzător.

Avocatul Călin-Andrei Zamfirescu a subliniat că noua reglementare, după 147 de ani de la prima editare a unui Cpc în România, va ridica multiple dezbateri şi probleme. “Prin concepţia de ansamblu şi prin soluţiile legislative punctuale, Codul civil, care a intrat în vigoare şi ale cărui puneri în aplicare probabil că urmează să o evidenţieze începând cu acest an, va avea pe termen mediu şi lung o influenţă pozitivă asupra mediului de afaceri, asupra interesului întreprinzătorilor de afaceri de a investi în economia românească”, a spus Alina Ghica. Indiferent de poziţiile de doctrină pro şi contra esenţial este existenţa unei legi noi extrem de elastice şi extrem de eficiente în reglementare. Se doreşte prin urmare o accelerare a procesului de realizare a justiţiei”, a spus Zamfirescu.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei (MJ) Lidia Barac a precizat că necesitatea noului Cpc a derivat nu atât din vechimea actualului cod, ci în principal datorită frecventelor modificări ale acestuia.

”Intrarea în vigoarea a Codului civil la 1 octombrie 2011 a făcut ca noul Cpc să fie o consecinţă raţională a acestuia. Noul Cod civil a flexibilizat instituţiile de drept material substanţiale care stau la baza derulării raporturilor juridice civile între oameni şi societate. Pentru a obţine un câştig din această operă legislativă evident că procedurile judiciare prin care se valorifică drepturile şi interesele părţilor trebuie să fie adecvate şi adaptate unei reglementări”, a afirmat Barac.

Potrivit acesteia, data de intrare în vigoare a acestui nou cod este legată de finalizarea legii de punere în aplicare a acestuia care se află în Parlament şi care intră marţi în dezbaterea plenului Senatului, iar ulterior va ajunge la Camera Deputaţilor. “Doresc ca mediul de afaceri, cetăţenii României să simtă la foarte scurt timp de la intrarea lui în vigoare beneficiile acestui cod, să-şi ajusteze drepturile şi să realizeze că acestea pot fi valorificate, confirmate prin proceduri suple, moderne, europene, într-un dialog care să aşeze pe egalitate juridică părţile”, a mai subliniat Barac. Dezbaterea 'Noul Cod de procedură civilă - Ghid de utilizare practică' a fost organizată de 'Ziarul Financiar' şi societatea de avocatură 'Zamfirescu Racoţi Predoiu'.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-05-21

TAGURI: Sistem judiciar, colaps, cod civil, procedura
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri





loading...