2018-12-13 07:15


S.O. Vîntu, ridicat de procurori după un flagrant delict - REFERATUL DE ARESTARE al procurorilor în cazul Vîntu

 |  19:16
S.O. Vîntu, ridicat de procurori după un flagrant delict - REFERATUL DE ARESTARE al procurorilor în cazul Vîntu

SorinOvidiu Vîntu, înainte de a fi reţinut, a avut o întâlnire cu Sebastian Ghiţă şil-a avertizat că, atunci când va fi arestat, i se va rezilia contractul demanagement de la Realitatea şi "zboară cu fulgi cu tot". Discuţia aavut loc după ce Vîntu a primit 150.000 euro marcaţi de procurori.

S.O. Vîntu şi IonIlie Cezar, ridicaţi de procurori după un flagrant delict

Miercuri,în jurul orei 17.00, la sediul Realitatea Media, echipa de flagrant condusăprocurori l-a prins pe Ion Ilie Cezar (fost Berbeci) după ce a primit de laAlexandru Iacobescu suma de 150.000 de euro.

Miercuriera data limită la care Sebastian Ghiţă trebuia să plătească 200.000 de europentru ca Sorin Ovidiu Vîntu să nu rezilieze contractul de management alRealităţii. Ghiţă a spus că plăteşte 150.000 de euro lunar şi a încercat,iniţial, să amâne termenul stabilit, invocând faptul că trebuie să plăteascăsalariile angajaţilor postului TV Publika.

Pentru că nu a reuşitsă ajungă la o înţelegere, miercuri, Ghiţă a plătit 150.000 de euro, prinintermediul lui Alexandru Iacobescu, banii fiind însemnaţi anterior la sediulParchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arată procurorii înpropunerea de arestare preventivă a lui Vîntu. Iacobescu este martor în dosar.

La momentul în care apredat banii intermediarului, Ghiţă a cerut să aibă o întâlnire cu Vîntu pentrua lămuri anumite aspecte "care îl nelinişteau cu privire la constrângerilela care a fost supus".

Astfel,Sebastian Ghiţă a avut o întâlnire, miercuri, cu Sorin Ovidiu Vîntu şi IlieIon, în care au purtat următoarea discuţie:

"Vîntu: Încă ochestie, stop. Să nu te bazezi nicio clipă şi să nu-ţi doreşti ca eu în douăluni să fiu arestat. De ce? În ziua în care sunt arestat, ţi se reziliază ţiecontractul de management şi ai zburat de acolo cu fulgi cu tot.

Ghiţă: Da.

Vîntu: Deci roagă-tede sănătatea mea, cum mă rog şi eu de a ta.

Ghiţă: Am înţeles.Mi-aţi dat o temă".

(...)

Ghiţă: Da, nu am nicioproblemă.

Vîntu: Ţi-o respectpuştiule, eu nu-mi bat joc de banii oamenilor, nu fur banii oamenilor, nu-mibat joc de ei, e dreptul tău, banii tăi. Deci ţi-am dat, iubitul meu prieten,tot ce nici măcar nu ţi-ai dorit, inclusiv CA-ul. Mai mult decât atât,iubitule, n-am ce să-ţi mai dau. Dacă mă mai f... la cap cu stări denesiguranţă, băi, termină-te dracului, că nu vreau să-ţi fac ceva. Mie îmiconvine ca cineva să nu doarmă noaptea de grija salariilor.

Ghiţă: Da.

Vîntu: Păi şi atuncide ce? Băi, băiatule, tu crezi că mă f... în propriul c... cu propria p.... ?

Ghiţă: Nu, dar....

Vîntu: Eu amreacţionat doar când am avut senzaţia că vrei să iei ce nu-i alt tău, atât.

Ghiţă: N-am ce să iauşi am mai zis-o încă o dată, de-aia a fost o senzaţie....

Vîntu: Copilu', a fostsingura dată când am reacţionat, cu duritate, într-adevăr, că sunt un tip dur,nu sunt dus la biserică, dar am reacţionat doar în momentul în care m-am simţitameninţat, în rest mi-am văzut de ale mele.

Ghiţă: Alex rezolvăproblema cu Ion şi suntem clean.

(...)

Vîntu: Ai vreonemulţumire, aveţi vreo tensiune, ieşiţi de-acolo în faţa blocului şicertaţi-vă cât vreţi.

Ghiţă: O singură datăam zis eu faţă de Enache de o sută cinci..., dar n-am zis.....

Vîntu: Copilu' nu maibăgaţi tensiune între oameni!

Vîntu: Bun, îţi maidau nişte..., îţi spun acum nişte chestii în afara....

Ghiţă: Da.

Vîntu: Tu ai intratîntr-un joc, ale cărui reguli nu le ştii. Ai intrat între..., ca un naiv, căeşti încă un naiv, eşti prea mic, ai intrat între două grupări uriaşe.

Ghiţă: Adică?!

Vîntu: Vezi-ţi doar debusiness!

Ghiţă: Păi, nu m-ambăgat.

Vîntu: Că-ţi rupemgâtul ori gruparea mea, ori gruparea Chiorului îţi rupem gâtul dacă ne-ncurci,dacă vom considera că ne-aduce un avantaj strategic în războiul nostru, cala.... Prietenul meu, puştiule, ţi-am spus că vreau să te cresc. Nu mai amaceastă intenţie după întâmplările din ultima vreme, dar măcar un sfatdezinteresat îţi dau. Nu te băga într-un război care nu îţi aparţine. Nu ştii,habar n-ai despre ce e vorba, cine e în chestia asta, care sunt regulile unuijoc de genul ăsta. Nu le ştii. Ai să ai nevoie de un 20 de ani să le înveţi.

Ghiţă: Mai învăţ.

Vîntu: Nu, asta nu seînvaţă în două zile, în două luni, în doi ani.

Ghiţă: Mai învăţ.

Vîntu: Nu se învaţă întimp scurt. După ce ai să ai tot corpul brăzdat de cicatrici, cu rănisângerânde pe tine, după aia o să înţelegi şi tu cum se joacă un joc d-ăsta. Efără mamă, fără tată şi fără prizonieri.

Vîntu: Realitatea, dinmoment ce am stabilit cu tine şi l-am pus pe Ion ca păstrător al acesteiînţelegeri acolo, Realitatea a ieşit din preocupările mele. Cât ar fi, eu nu ammiză acum. Iar când va fi miză, când vor începe marile negocieri, ţi-am spus,ne întâlnim...

(...)

Vîntu: Nu numai căştiu, dar diferenţa o plătesc eu, alea trei luni de zile diferenţa o plătesceu, nu numai că ştiu, mă şi costă.

Ghiţă: Peste o sutăcincizeci? Mă rog, e o exagerare.

Vîntu: Bine".

În urma acesteiconvorbiri, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost reţinuţi de procuroriiparchetului instanţei supreme.

În referatulprocurorilor prin care se cere arestarea preventivă a celor doi, se arată că în8 aprilie 2011, a fost începută urmărirea penală "in rem" în legăturăcu infracţiunea de şantaj comisă asupra lui Ghiţă Sebastian Aurelian.

Prin rezoluţia dindata de 19 aprilie 2011 a fost începută urmărirea penală faţă de învinuiţiiVîntu Sorin Ovidiu şi Ilie Ion Cezar.

În 24 octombrie 2011,între SC Realitatea Media SA şi SC Asesoft International SA a fost încheiat"contractul pentru servicii de consultanţă şi management strategic şiasigurarea resurselor de finanţare ale activităţii", semnat între SorinFreciu, în calitate de reprezentant al Realitatea Media şi Sebastian Ghiţă, încalitate de reprezentant al SC Asesoft International SA, spun procurorii.

Obiectul contractuluicuprinde Produsele Media:

I. Posturi de televiziune:1.Realitatea TV, 2.The Money Channel

II. Posturi de radio:1. Radio Guerilla, 2. Radio Realitatea FM semnate de aceleaşi părţi şi Anexanr.2 la Contract RTM-ASESOFT nr.GD1029/24 octombrie 2010 care cuprindecuantumul sumelor alocate (5.000.000 de euro), tranşele (între 1-2 milioane deeuro), termenele de alocare (imediat după semnare şi până la 15 ianuarie 2011),destinaţia (în interesul societăţii), cu menţiunea că sumele sunt purtătoare dedobândă

Potrivit clauzelorcontractuale, profitul realizat la sfârşitul fiecărui an, revenea în proporţiede 80 la sută firmei SC Asesoft International SA şi 20 la sută SC RealitateaMedia SA.

Pentru punerea înaplicare a contractului Ghiţă urma să asigure sursele de finanţare necesaresocietăţii, să achite datoriile, să plătească salariile şi toate cheltuielilepentru funcţionarea în parametrii a societăţii.

Negocierile care auprecedat încheierea contractului de management s-au desfăşurat la locuinţa luiVîntu, în prezenţa reprezentanţilor SC Realitatea Media SA, Sorin Freciu,Dragoş Nedelcu, membrii în Consiliul de Administraţie şi reprezentanţii SCAsesoft International SA şi reprezentanţii firmei Asesoft Internaţional SA,Sebastian Ghiţă şi Alexandru Iacobescu, membru în Consiliul de Administraţie,desemnat de Ghiţă. Implicarea lui Vîntu se explică prin faptul că acesta,potrivit declaraţiilor publice, controlează prin persoane interpuseacţionariatul Realitatea Media, spun anchetatorii.

Conform contractuluiasumat, până la finele anului 2010, Ghiţă a creditat societatea cu peste4.000.000 de euro, respectiv aproximativ 90 la sută din valoarea contractului.

Deşi obiectulcontractului prevede atât asigurarea resurselor de finanţare ale activităţii,cât şi preluarea managementului, Vîntu a continuat să se implice în politicaeditorială şi în administrarea postului Realitatea TV.

În luna decembrie2010, sub pretextul unor reproşuri şi a unor critici adresate lui Ghiţă,potrivit cărora nu are experienţa profesională necesară pentru a desfăşura oactivitate editorială profesionistă, Vîntu Sorin Ovidiu a început să facăpresiuni pentru schimbarea directorului editorial Cătălin Popa.

În acest sens, Vîntus-a folosit de influenţa pe care o are asupra membrilor Consiliului deAdministraţie ce reprezentau SC Realitatea Media SA - Dragoş Nedelcu şi SorinFreciu - cu scopul îngreunării activităţii lui Sebastian Ghiţă şi puneriiacestuia în situaţia de a nu-şi putea îndeplini obligaţiile contractuale.

Astfel, Vîntu urmărearedobândirea controlului societăţii, deşi Ghiţă şi-a respectat obligaţiilecontractuale privind finanţarea activităţii trustului de presă şi achitareasalariilor angajaţilor, sumele investite depăşind suma de 5.000.000 euro.

În acest sens esterelevantă discuţia purtată, miercuri, de 20 aprilie, între Vîntu şi Ghiţă:

"Vîntu: Până cândnu ai greşit, nu m-am băgat.

Ghiţă: Eu cred cămomentul decisiv a fost momentul în care aţi vrut să-l daţi afară pe Popapentru că nu vă răspundea la telefon pentru că aşa vroiau Freciu cu Nedelcu.Atunci mie mi s-a părut că a fost o chestiune care m-a făcut să cred, măi, eunu contez, eu sunt afară...".

Pentru că Ghiţă nu afost de acord cu pretenţiile lui Vîntu, în data de 27 martie 2011, subpretextul că s-ar fi preluat abuziv contractul de închiriere al spaţiului încare-şi desfăşoară activitatea postul de televiziune Realitatea TV, dindispoziţia lui Vîntu, un număr de aproximativ 40 de persoane, au intrat cuforţa în spaţiile redacţionale, pentru ca la final să vină personal şi Vîntu.

Pretinsa preluareabuzivă a contractului de închiriere a fost şi justificarea pentru care cele 40de persoane au "intervenit", în sensul că reprezintă firma de pazăcare ar avea contract de pază al sediului. Scopul prezenţei inculpatului VîntuSorin Ovidiu a fost de a convinge persoana vătămată de "forţa" pecare o deţine şi de a crea condiţiile în care a ameninţat în mod direct parteavătămată că va pune să fie ucis.

Cu ocazia acesteiîntâlniri din data de 27 martie 2011, Ghiţă a fost ameninţată nemijlocit cumoartea de către Vîntu şi apoi i-a solicitat remiterea sumei de cca.200.000 deeuro, pentru a nu determina rezilierea contractul. Aceste împrejurări rezultădin declaraţia părţii vătămate care se coroborează cu conţinutul discuţieiînregistrate la data de 2 aprilie 2011 în care se face referire la acestincident.

Deşi Ghiţă a menţionatcă prevederile contractului nu indică o asemenea clauză, Vîntu şi-a reiteratpretenţiile, şi a încunoştinţat persoana vătămată că din acel moment, bărbatulcare-l însoţea şi despre care a aflat că se numeşte Ion Ilie, va rămâne înpermanenţă la Realitatea TV.

Ulterior, Ghiţă aaflat că motivaţia publică a acestei decizii ar fi că Ion Ilie este un"reprezentant al acţionariatului majoritar", adică al lui Vîntu, însăîn realitate era persoana care trebuia să se asigure că v-a remite suma de banisolicitată.

Ilie Ion Cezar era"păstrătorul" înţelegerii Realitatea TV cu Ghiţă, potrivitprocurorilor.

"Constrângereas-a realizat prin îngrădirea libertăţii de acţiune a părţii vătămate carepermanent îl avea în preajmă pe omul impus de inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu ,respectiv inculpatul Ilie Ion Cezar aşa încât, temerea şi nesiguranţa să-iaducă atingere libertăţii de opţiune pentru a ceda pretenţiilor injuste, înspecial prin remiterea sumei de bani, care asigura un folos ambilorinculpaţi", mai spun procurorii.

Judecătoria sectorului5 Bucureşti urmează să decidă dacă va emite mandat de arestare preventivă penumele lui Sorin Ovidiu Vîntu şi al lui Ion Ilie Cezar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...