2017-01-20 14:00

EVENIMENT


Soarta lui Năstase se decide luni

 |  21:00
Soarta lui Năstase se decide luni

Actuala Putere a găsit o nouă metodă pentru a-i şicana pe cei din Opoziţie. Este vorba despre acuzele la adresa modului în care PSD sau liderii acestui partid  şi-au finanţat campaniile electorale, sau cele pentru prezidenţiale, ca şi cum PDL s-ar fi autofinanţat numai din cotizaţiile de la partid.

Procurorii DNA au făcut un adevărat fix pentru modul în care Adrian Năstase sau Mircea Geoană şi-au finanţat campaniile electorale pentru alegerile prezidenţiale la care au participat. Departe de noi ideea de a sări în apărarea liderilor PSD, însă bate la ochi concentrarea procurorilor anticorupţie asupra unei singure teme: fondurile de campanie, iar Daniel Morar pare că vrea şi el să aibă „Watergate-urile” sale. Astfel, recent s-a pus în circulaţie aşa-numitul „Dosar Romgaz”, în care drept principali inculpaţi apar patronul InterAgro,  Ioan Niculae, Viorel Hrebenciuc şi Gheorghe Bunea Stancu, baronul PSD de Brăila, acuzaţi că sub diverse contracte mascate au adunat bani pentru campania din 2009 a lui Mircea Geoană. Dacă acest dosar este abia la început, nu acelaşi lucru se poate spune despre dosarul „Trofeul Calităţii”, unde Adrian Năstase este acuzat că şi-ar fi obţinut ilegal banii de campanie, alături de fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC).

În acest dosar procurorii nu au mai cerut, ca în cazul cunoscut din presă drept „Mătuşa Tamara”, condamnarea lui Năstase la închisoare cu suspendare, ci solicită magistraţilor de la instanţa supremă pedeapsa cu închisoarea cu executarea pedepsei pentru fostul prim-ministru Adrian Năstase.  Speţa în sine nu este una complicată, dar nici extrem de simplă. Miza este cea care dă greutate dosarului. Odată adoptată o decizie, indiferent care ar fi aceea, ar putea fi considerată un precedent, urmând ca şi dosarul lui Mircea Geoană să calce pe aceleaşi urme. Revenind la Adrian Năstase, acesta este acuzat că a strâns  discret bani pentru campania sa electorală, prin organizarea simpozionului „Trofeul Calităţii în Construcţii”, prejudiciind, în acest fel, compania Vertcon. Ce s-a stabilit până acum: în dosar nu există nici o parte civilă, nu există nici un prejudiciu - fapt stabilit prin expertiză contabilă -, iar martorul-denunţător, Cristina Popa, a făcut denunţurile după ce ar fi fost acuzată de comisarii Gărzii Financiare de o evaziune fiscală în valoare de  aproximativ 325.000 de euro.

DNA, în fundul gol

Adrian Năstase a notat în declaraţia sa: „Singura mea legătură cu această manifestare a fost participarea, împreună cu şeful statului de la acea dată şi cu membrii Guvernului, la faza finală (a Trofeului Calităţii în Construcţii 2003, n.r.) care a avut loc la Sala Palatului în prezenţa a 500 de persoane. (...)” Fostului premier i-au fost prezentaţi drept martori persoane pe care le vedea pentru prima oară în viaţa sa şi care oricum nu au adus mărturii care să susţină acuzele procurorilor DNA. „Cei audiaţi nu au confirmat susţinerea rechizitoriului, ci dimpotrivă, iar pe de altă parte este şi demonstrat că la Trofeul Calităţii au participat şi membrii PNL şi UDMR.Participanţii audiaţi ca martori nu confirmă nici ei acuzaţia de implicare a mea în iniţierea, organizarea, derularea Trofeului Calităţii, ori exercitarea autorităţii sau influenţei derivând din funcţia de preşedinte al PSD pentru a obţine bani ori alte foloase”. Touşi, la cum decurg lucrurile, în condiţiile în care procurorii DNA nu au practic nici un atu, iar magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au ezitat să se pronunţe în 23 ianuarie, amânând decizia cu o săptămână, nu este exclus ca luni să asistăm la o parşivă lovitură de teatru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-22

TAGURI: fonduri ilegale, Bombonel, Trofeul_Calitatii, Curtea_SupremaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image