2017-01-18 04:02

EVENIMENT


Soarta maidanezilor, în mâinile primarilor

 |  19:37
Soarta maidanezilor, în mâinile primarilor

După nenumărate şedinţe în care nici o formaţiune politică nu a vrut să-şi asume responsabilitatea pentru soarta maidanezilor, Camera Deputaţilor a decis să aprobe legea privind eutanasierea acestora, dar numai după ce consiliile locale consultă populaţia referitor la acţiunile ce trebuie întreprinse.

Decizia de ieri a fost luată cu 168 de voturi favorabile, 111 împotrivă şi 14 abţineri. Proiectul propune şi ciparea câinilor, inclusiv a celor care au stăpâni. Consiliile locale au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, dar şi de a amenaja şi suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru aceştia. Câinii vor fi cazaţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. “În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv CGMB după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective”, menţionează actul normativ. Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere în cuantumul stabilit prin hotărâre de consiliul local. În cazul câinilor nerevendicaţi se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.

Cum pot fi adoptaţi câinii

Cei care doresc să adopte câini din adăposturi trebuie să îndeplinească mai multe criterii: prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru întreţinere, prezentarea acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, achitarea unei taxe stabilite de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă. De asemenea, proprietarii au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau alt mijloc. Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni. Proiectul de lege mai stipulează că după examinarea de către medicul veterinar câinii fără stăpân grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi şi cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii se eutanasiază în termen de trei zile lucrătoare. Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se va face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image