2017-01-20 22:26

EVENIMENT


Soluția radicală pentru salvarea sistemului sanitar din România. Reorganizarea totală a distribuției de medicamente

 |  18:08
Soluția radicală pentru salvarea sistemului sanitar din România. Reorganizarea totală a distribuției de medicamente
Sistemulmedical din România se află de foarte mulți ani în impas, colapsul fiindvarianta care apare permanent în discuțiile legate de acest domeniu. Cauzelesunt multiple, însă este evident că instituțiile implicate sunt din ce în cemai receptive la propunerile de reformă și reorganizare a sistemului medicaldin țara noastră.

Printreprimele firme care s-au arătat interesate de a schimba ceva în acest domeniusunt producătorii de medicamente care operează în acest moment pe piaţainternă. Iar varianta cea mai simplă de utilizat în acest caz este aceea de aanaliza și a copia modelele de succes din alte țări, acolo unde au existat, laun moment dat, probleme similare cu cele ale României de azi.

Importulde know-how

Răspunsulproducătorilor în privința distribuției de medicamente a fost clar - Româniatrebuie să-și reorganizeze din temelii această afacere, bazându-se pe modelelede succes implementate în alte țări. Informațiile și datele despre noul sistemde distribuție au sosit rapid în țară, mai ales că mulți importatori demedicamente deja funcționează după noile reguli în multe din țările în careoperează. În Statele Unite și în vestul Europei a fost implementat deja cusucces modelul distribuției directe, acesta fiind, la rândul său, separat pedouă paliere distincte. Primul dintre ele, cel denumit generic ”fee forservice”, funcționează deja cu succes în Statele Unite, acolo unde a ajuns săaibă o pondere de piață de peste 80%, dacă ne referim la primii treiproducători de medicamente de acolo.

Mai aproape de noi, în Europa, pondereaacestui nou sistem de distribuție este ceva mai mică, dar cu rate mari de creșterede la an la an. Lider în acest moment este Marea Britanie, care deja a trecutde 40% din volumul total al medicamentelor tranzacționate prin sistemul dedistribuție directă, denumit la ei ”direct to pharmacy”.

Minimizareacosturilor

Ideeade distribuție directă nu a apărut din dorința de schimbare a sistemului, cidin nevoia de eficientizare a acestuia. De aici a apărut și nevoia stringentăde schimbare, de adaptare la noile cerințe ale pieței. Primul pas a fost făcutdeja - mulți producători internaționali de medicamente încearcă să minimizezecosturile de producție reducându-și, în prima etapă, unitățile de producție. Aurmat, apoi, sistemul de distribuție al medicamentelor, zonă în care se prevăd,în următorii zece ani, cele mai mari schimbări din industria pharma.

Vântulschimbării a ajuns și la noi

Schimbărileîn zona de distribuție vor fi cele care vor permite pieței pharma să funcționezeîn parametrii optimi în următorii ani, fără ca prețul medicamentelor săexplodeze. Marile firme de audit au anunțat deja faptul că distribuția directăeste cea care va guverna acest domeniu în viitor. Semnalul a fost deja dat,urmează ca piața să se reașeze. În România, prima firmă care și-a corelatstrategia la noile tendințe este firma de distribuție MSL Logistic Services, ocompanie înființată în 2009 și axată pe distribuția directă de medicamente.Avantajele acestui nou sistem sunt certe - dreptul de proprietate asuprabunurilor comercializate rămâne al producătorului până când acestea ajung labeneficiari, adică spitale sau farmacii şi, de asemenea, sunt limitateexporturile paralele. Acest lucru se traduce printr-un control mai riguros alprețului și al calității, precum și monitorizarea mai atentă a stocurilor.

Distribuțiadirectă - controlul eficient al calității și al prețului

Acestnou model de business, susținut de MSL Logistic Services, se bazează peavantajele operaționale pe care le oferă, dar și pe potențialul de a aprofundarelația dintre producător și consumator. ”Marii producători și importatori demedicamente văd în acest sistem soluția de distribuție a viitorului, singuravariantă prin care această piață, din ce în ce mai complexă, poate funcționa.Piața de pharma este un colos cu picioare de lut care, dacă nu este ajutat,riscă să se prăbușească în orice moment. Pentru producătorii de medicamente,distribuția directă este singura certitudine într-o piață dominată deinstabilitate, iar pentru pacient reprezintă siguranța prețului corect”, adeclarat Nicu Mușat, general manager MSL Logistic Services.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image