2019-02-16 05:26


Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare

 |  19:40
Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare
Ionuţ Mureşan

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi soţia sa, Monica, au fost condamnaţi, ieri, de către Curtea de Apel Târgu-Mureş la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare, pentru corupţie. Omul de afaceri Cătălin Stoia, implicat în acelaşi dosar, a fost achitat. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Apostu a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă în formă continuată, la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru instigare la spălare de bani în formă continuată, la un an şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru primire de foloase necuvenite, şi la opt luni de închisoare cu executare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu denunţătorul Aspazia Droniuc. Instanţa a stabilit că Apostu va executa pedeapsa cea mai grea, adică trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, din care se deduce timpul petrecut de acesta în arest. Soţia lui Apostu, Monica, a fost achitată de trei dintre acuzaţii, fiind condamnată la trei ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, trei ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în legătură cu denunţătorul Aspazia Droniuc. Curtea de Apel Târgu-Mureş a dispus suspendarea executării pedepsei în cazul Monicăi Apostu, stabilind un termen de încercare de şapte ani, în care are interdicţia de a intra în legătură cu Aspazia Droniuc. Instanţa a dispus ca soţilor Apostu să le fie confiscată suma de 300.000 de lei, în plus aceştia fiind obligaţi să plătească câte 21.000 de lei, fiecare, drept cheltuieli judiciare.

Bani murdari pentru salubrizare

Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de procurorii de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Aceştia l-au acuzat pe Apostu că a luat 94.000 de euro mită, în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto şi de salubrizare. “În cursul anilor 2009-2011, în schimbul încheierii unor contracte - de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului - inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive (…)”, preciza DNA. În sarcina lui Sorin Apostu s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Procurorii susţin că în perioada 2010-2011 Călin Mihai Stoia, administratorul SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, i-ar fi remis primarului Sorin Apostu suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, “pentru ca inculpatul Apostu Sorin să îi favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca şi pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente”. Conform DNA, pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii acestei sume de bani, “suma de 188.760 de lei a fost achitată cu titlu de plată a unor contracte de consultanţă juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare şi cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, soţia primarului, în condiţiile în care asistenţa juridică aferentă acestor contracte este inexistentă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-25

TAGURI: Sorin, Apostu, condamnat, trei, ani, inchisoare, executare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...