2017-01-25 03:34


Sorin Blejnar: ''Eu sunt şeful cel mare''. Preşedintele ANAF a fost audiat ca martor în dosarul şpăgilor de la Constanţa

 |  19:46
Sorin Blejnar: ''Eu sunt şeful cel mare''. Preşedintele ANAF a fost audiat ca martor în dosarul şpăgilor de la Constanţa
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, afost audiat ca martor, ieri, în dosarul de corupţie din Vama Constanţa SudAgigea. Întrebat de procurori dacă el este şeful cel mare, Blejnar a spus că dacăe să se ia după atribuţiile pe care le are, atunci da, “esteşeful cel mare”. Audierea survine unei înregistrăritelefonice în care fostul şef al Vămii Constanţa Sud Agigea Liviu Durbac seplânge că a fost chemat la Bucureşti după ce un comisionar vamal ar fi reclamatla “şeful cel mare”taxa pentru ridicarea containerelor din port.

Întâlnirea bossului ANAF a fost dedoar câteva ore, timp în care ar fi dat lămuriri tehnice privind modalităţilede import-export şi taxarea acestora. La ieşirea de la audieri, Blejnar adeclarat: „Am răspuns întrebărilor procurorilor legatede Portul Constanţa Sud Agigea. (...) Am fost chemat pentru a clarificasituaţia. Eu sunt martor în acest dosar. Am explicat cum funcţionează anumiteproceduri legale în statul român”.

Potrivit şefului ANAF, procurorii l-auîntrebat dacă şi-a petrecut concediul în America împreună cu Liviu Durbac, darşi despre o presupusă întâlnire cu acesta care ar fi avut loc în biroul său dinBucureşti. „Am fost întrebat dacă am mers în vacanţă în SUA împreună cu LiviuDurbac, şi am răspuns că nu. Nu îmi amintesc punctual de acea discuţie pe caream avut-o cu Liviu Durbac în biroul meu sau dacă l-am certat, însă pot să spuncă eu sunt foarte exigent cu angajaţii mei şi îi cert mereu”, a explicat SorinBlejnar.

De asemenea, Blejnar a spus că el este„şeful cel mare”, dar doar prin prisma atribuţiilor legale pe care leîndeplineşte ca şef al ANAF. „Am fost întrebat dacă eu sunt «şeful cel mare»despre care se vorbeşte şi am răspuns că dacă e să ne luăm după atribuţiilelegale pe care le are un şef al ANAF pot fi considerat «şeful cel mare», însănu prin prisma unor fapte de corupţie”, a afirmat şeful ANAF.

Întrebat dacă a fost rugat desenatorul PDL, Mircea Banias, să nu mai fie „ostil” cu anumite persoane dinport, Blejnar a răspuns că el „respectă legea” şi că nu au existat astfel dediscuţii. „Nu puteam să ştiu ce se petrece în Portul Constanţa pentru că altfelar fi trebuit să le raportez”, a precizat Blejnar.

Chemat la raport

Fostul şef al Vămii Constanţa SudAgigea, Liviu Durbac, a fost chemat la Bucureşti, la preşedintele ANAF, SorinBlejnar, pentru a da explicaţii despre situaţia unui intermediar vamal, MarinDodu, care s-ar fi plâns că vameşii îi percep ca mită 1.000 de dolari percontainer, potrivit procurorilor. Informaţia apare în cadrul unei convorbiritelefonice purtate de Liviu Durbac cu omul de afaceri Dragoş-Iulian Tudoran,redată în motivarea deciziei ÎCCJ de arestare a 29 de persoane în dosarul „VamaConstanţa“.

În timpul discuţiei interceptate deprocurori, cei doi vorbesc despre punerea în aplicare a măsurii dispuse dedirectorul Direcţiei Portuare, Eugen Bogatu, care a ordonat blocarea completă aintrării în ţară a mărfurilor de tip textile şi încălţăminte, apoi, pentrucâteva zile, a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa SudAgigea, „ca măsură de retorsiune pentru neplata de către unii intermediarivamali a taxelor cuvenite grupului criminal organizat, inclusiv a sumelordatorate cu titlu de mită către lucrătorii vamali”.

Pe 25 mai, Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie a emis mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele a 29 depersoane, dintre care unul în lipsă, printre care fostul secretar general înMAI, Laurenţiu Mironescu. Senatorul PDL Mircea Banias, acuzat de trafic deinfluenţă, aderare la un grup infracţional organizat şi instigare la delapidareeste cercetat în libertate şi are interdicţie de a părăsi ţara.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image