2018-10-20 03:49


Şoseaua lui Mazăre, fără avize

 |  21:00
Şoseaua lui Mazăre, fără avize

O şosea de toată frumuseţea răsare pe plaja litoralului românesc, dar fără a avea vreun aviz de la Ministerul Mediului sau de la Administraţia Porturilor Maritime. Drumul ce se va numi pompos RivieraTomis” este construit de o firmă italiană, dezvoltatorul imobiliar FIN CO GE RO (COMPAGNIA GENERALE SERVIZI E FINANZA).

Şoseaua aşternută exact pe „buza” mării nu este finalizată, pentru că proiectul s-a lovit de nişte litigii, în care sunt implicaţi atât prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, cât şi Primăria lui Radu Mazăre, dar şi italienii. De altfel, scandalul durează din anul 2000, când a fost iniţiat proiectul imobiliar, edil al Constanţei fiind Gheorghe Mihăieşi, pe atunci membru al PD, acum, consilier judeţean din partea PSD, partid din al cărui Consiliul Naţional face parte. La acea vremea, Radu Mazăre, director la Telegraf TV Neptun, înfiera proiectul actualului său coleg de partid.

Licitaţia câştigată de italieni, în 2000, a fost organizată de Primăria Constanţa pentru concesionarea unor terenuri în vederea amenajării „cât mai atractive, la standarde occidentale", a traseului de plajă-coastă la faleza din dreptul străzii Mihai Eminescu, din Constanţa, şi la faleza din nord a staţiunii Mamaia. Preţul concesiunii a fost stabilit prin contractul 38/133/15 iunie 2000 la 58.000 de dolari pe an, pentru o suprafaţă de 51.870 de metri pătraţi (aprox. 1,23 USD/mp). Preţul din contract, conform raportului de evaluare, nu acoperă decât costul terenului, fiind exclus cel al infrastructurii. Una dintre clauzele contractului prevedea că realizarea infrastructurii revine municipalităţii, care trebuia să plătească 8 milioane de dolari, firma italiană urmând să investească în construcţii peste 72 milioane de dolari.

Viitoarea şosea construită sub egida „Programului de dezvoltare edilitară urbană a municipiului Constanţa - Faleză Nord Mamaia“,construită în proporţie de peste 75%, nu are avize şi autorizaţii legale de la Ministerul Mediului şi Administraţia Porturilor Maritime. Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a solicitat Tribunalului Constanţa anularea autorizaţiilor de construire emise de primarul Radu Mazăre, pentru stabilizarea taluzului, sistematizarea verticală şi realizarea căilor de acces auto şi pietonale la ansamblul rezidenţial şi stabilizarea taluzului, etapa 2, porţiunea nord şi porţiunea sud, investiţii ale FIN CO GE RO.

Radu Mazăre: „Mă judec cu italienii“

Deşi a criticat dur proiectul, Radu Mazăre a promovat, în 2009, o hotărâre pentru translatarea unor suprafeţe de teren, iar legalitatea hotărârii 252 a fost contestată chiar de specialişti din administraţia locală, în opinia cărora nu există nici o prevedere legislativă care să menţioneze „translatarea“ ca mod de dobândire a unei proprietăţi. Arhitectul-şef al Primăriei Constanţa, Luiza Elena Popa, şi şeful Serviciului Urbanism, Cristina Stamat, au sesizat viciile proiectului de hotărâre, menţionând faptul că pe suprafeţele adăugate în urma procedeului de translatare există interdicţie temporară de construcţie(PUZ-ul zonei nu era finalizat şi aprobat, deoarece terenul este declarat de Ministerul Mediului ca aparţinând domeniului public al statului), respectiv că schimbarea amplasamentului parcelelor presupune elaborarea şi aprobarea unei noi documentaţii de urbanism.

Contactat telefonic, primarul Radu Mazăre ne-a declarat că „este un contract din 2000 în care firma italiană a luat în concesiune nişte suprafeţe de teren, pentru care trebuie să plăteasă 2,5 milioane pe 25 de ani. Deşi în hotărârea de consiliu nu era trecut acest lucru, primarul de atunci şi-a luat angajamentul ca Primăria să realizeze infrastructura, care costă de vreo 10 ori mai mult decât banii încasaţi din concesiune. Ne-am judecat, am pierdut definitiv şi irevocabil, iar instanţa a spus să-i facem infrastructura sau să o facă el şi-şi decontează banii de la noi. Italienii au început să facă infrastructura şi ne-au emis o primă factură de 13 milioane de euro. Sumă puţin cam straniu. Eu mă judec cu italienii. Toţi suntem împotriva lui. Nu ştiu ce spun reprezetanţii primăriei, eu ştiu că s-a făcut o translatare, nu s-a suplimentat nici o suprafaţă de teren”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-13

Mai multe imagini:
Şoseaua lui Mazăre, fără avize
zoom

TAGURI: radu mazare, italieni, psd, consilier judetean
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...