2017-01-24 15:16


Noi universităţi acreditate

 |  21:00
Noi universităţi acreditate

Senatorii au aprobat ieri acreditarea a două universităţi particulare noi. În schimb, le-au interzis absolvenţilor programele de studiu neautorizate de la Universitatea Spiru Haret (USH)să intre în legalitate.

Proiectul legislativ al senatorului Ecaterina Andronescu, prin care absolvenţii USH „cu probleme” urmau să susţină examene pentru recunoaşterea studiilor la o universitate acreditată, a fost respins de colegii de cameră. „Abia acum a ajuns la Senat iniţiativa mea legislativă prin care găsisem o cale legală şi corectă pentru acei absolvenţi. Propunerea a fost respinsă. Probabil că acum reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor găsi o soluţie mai plăcută pentru respectiva universitate”, ne-a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, declara că va găsi o soluţie, în toamnă, pentru absolvenţii „Spiru Haret” cărora nu le-au fost recunoscute studiile. Ne apropiem de sfârşitul anului şi ministerul nu a venit cu nici o propunere.

Senatorii au fost însă indulgenţi cu alte două universităţi particulare. Senatul a aprobat două proiecte de lege, iniţiate de Guvern, privind acreditarea Universităţii Agora în Oradea şi a Universităţii Sapienţia în Cluj-Napoca (instituţie de învăţământ superior cu predare în limba maghiară). Senatorii au aprobat proiectul de lege privind acreditarea Universităţii Agora cu 100 de voturi pentru, un vot împotrivă şi cinci abţineri, în timp ce proiectul de lege privind acreditarea Universităţii Sapienţia a fost aprobat cu 70 de voturi pentru, 29 de voturi împotrivă şi şase abţineri. În rapoartele de admitere cu amendamente întocmite de Comisia pentru învăţământ din Senat celor două proiecte de lege se precizează că aceste unităţi de învăţământ superior va fi monitorizate pe o perioadă de trei ani în vederea „asigurării respectării standardelor legale de calitate specifice învăţământului superior”. Cele două proiecte de lege au un caracter ordinar, iar Senatul le-a dezbătut în calitate de primă Cameră sesizată.

Se comasează, dar sunt mai multe

Decizia senatorilor, de acreditare a două noi instituţii de învăţământ superior, contrazice declaraţiile recente ale ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, care spune că încurajează comasarea universităţilor. „Din acest punct de vedere, este o contradicţie. Normal, aceste universităţi ar trebui să intre în procesul de clasificare de la anul”, ne-a mai spus Ecaterina Andronescu.

Reprezentanţii Ministerul Educaţiei spun însă că universităţile au fost autorizate să funcţioneze, dar asta nu însemnă că vor rezista. „Universităţile au fost autorizate să funcţioneze. Au avut trei generaţii de absolvenţi. În fiecare an, peste 50% dintre absolvenţi au promovat examenul de licenţă susţinut la o universitate acreditată. Acum sunt în curs de acreditare. Nu putem interzice unei universităţi să intre pe piaţă. Eu cred că multe universităţi se vor comasa sau se vor desfiinţa. Altele se înfiinţează. Asta nu înseamnă că vor rezista”, ne-a declarat Ion Ciucă, director al Direcţiei programe universitare din cadrul MECTS.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: acreditare, autorizare, spiru-haret, universitate, senat, ecaterina-andronescu, studenti, proiectComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image