2017-01-17 04:56

EVENIMENT


Stare de alertă politizată în Vrancea

 |  21:00
Stare de alertă politizată în Vrancea

După câteva zile de solicitări repetate adresate de Consiliul Judeţean Vrancea, ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca, a aprobat starea de alertă pentru acest judeţ. Berca a luat decizia după ce s-a consultat cu prefectul Florin Hornea. Starea de alertă în judeţul Vrancea este valabilă până mâine.

Gabriel Berca a tot ezitat să aprobe declararea stării de alertă pentru că, printre altele, aceasta presupune alocarea unor fonduri suplimentare consiliilor judeţene pentru deszăpezire şi pentru achiziţii publice în regim de urgenţă, fără licitaţie. De altfel, ministrul Berca a avertizat că sumele care vor fi cheltuite vor fi bine monitorizate. „Să nu creadă cineva că aceste sume nu sunt monitorizate. Nu vă pregătiţi firmele pentru aşa ceva”, a spus Berca referindu-se la firmele apropiate liderilor politici locali. El a atras atenţia asupra achiziţiilor fără licitaţie şi le-a cerut autorităţilor să consulte prevederile legale.

Potrivit articolului 1 litera f din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004, starea de alertă se referă la „punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă”. Potrivit articolului 4 alineat 2 din acelaşi document, „pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia”.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vrancea aprobase, sâmbătă seară, menţinerea situaţiei de urgenţă în judeţ până la revenirea la situaţia de normalitate şi solicitase Ministerului Administraţiei şi Internelor declararea stării de alertă. Situaţia de urgenţă permite tuturor reprezentanţilor autorităţilor locale să contracteze utilaje necesare, în regim de urgenţă, astfel încât acţiunea de deszăpezire să se finalizeze într-un timp cât mai scurt, în toate satele şi cătunele din judeţ. Consiliului Judeţean Vrancea a cerut CNADNR sprijin cu 6 autofreze şi 10 încărcătoare frontale tip Wolla.

Potrivit articolului 2 litera a, situaţia de urgenţă presupune un „eveniment excepţional, cu caracter non-militar, care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate”.

Potrivit MAI, 30 de localităţi din judeţul Vrancea erau, ieri, izolate din cauza nămeţilor. Tot din cauza vremii nefavorabile, circa 11.000 de oameni din 16 localităţi nu aveau curent electric.

Zeci de localităţi izolate

Peste 80 de localităţi erau, ieri, afectate de fenomenele meteorologice, potrivit Danielei Silvi, reprezentant al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Ea a precizat că dintre cele 87 de localităţi, 43 sunt izolate din punctul de vedere al comunicaţiilor rutiere sau feroviare, 28 de sate, cătune, cartiere şi localităţi sunt nealimentate parţial sau total cu energie electrică, iar 10 au dificultăţi în asigurarea cu apă potabilă sau menajeră. De asemenea, 40 de drumuri judeţene aveau circulaţia îngreunată, 75 de tronsoane erau blocate pe diferite drumuri judeţene. Zece linii de cale ferată erau închise. Traficul fluvial şi maritim se desfăşura în condiţii dificile la Tulcea, Galaţi şi Brăila, cinci porturi fiind închise. Silvi a spus că aproape 10.000 de persoane erau blocate în propriile locuinţe în judeţul Vrancea.

Cod roşu în Serbia. Graniţa, închisă

Circulaţia prin Vama Porţilor de Fier I, pe sensul de ieşire din ţară, a fost oprită, autovehiculele de tonaj greu nemaiputând intra în Serbia, unde este cod roşu de ninsoare şi viscol. Prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu, a declarat că restricţia a intrat în vigoare ieri, începând cu ora 11.00.

Se închid drumurile în şase judeţe

CNADNR a anunţat că drumurile naţionale din Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt şi Vâlcea vor fi închise având în vedere avertizarea meteorologică privind ninsorile abundente din următoarea perioadă. Astfel, utilajele de deszăpezire vor putea interveni pentru redeschiderea drumurilor imediat ce condiţiile meteorologice o  vor permite. CNADNR, împreună cu patronatele, va asigura rutele prioritare ale fluxurilor de mărfuri, astfel încât aprovizionarea să nu fie întreruptă în nici unul dintre judeţele afectate.

Armata deszăpezeşte şi distribuie alimente

Militarii desfăşoară numeroase misiuni de intervenţie în judeţele din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, unde acţionează pentru salvarea vieţilor oamenilor, pentru distribuirea de alimente şi pentru deszăpezirea căilor de acces. Aeronavele militare C-27 J Spartan, ale Forţelor Aeriene Române, au continuat podul aerian, instituit din ordinul ministrului apărării naţionale, şi au transportat, pe timpul nopţii, 20 de tone de produse alimentare de la Bucureşti la Bacău. De la Flotila 95 Aeriană Bacău, ajutoarele umanitare sunt preluate imediat de militari din Divizia 2 Infanterie, care le transportă, cu autocamioane, în localităţi izolate din judeţul Vrancea.

Donaţii de medicamente de la producători

Ministerul Sănătăţii propune producătorilor români să doneze antibiotice, antialgice, medicamente antiinflamatorii sau pentru boli cardiovasculare judeţelor afectate de ninsori şi temperaturi scăzute. Până în prezent, compania Antibiotice Iaşi şi-a arătat disponibilitatea de a participa la această acţiune.

Şcolile se închid astăzi şi mâine

Şcolile din judeţul Gorj vor avea cursurile suspendate astăzi şi mâine, din cauza vremii nefavorabile. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Gorj au declarat că măsura a fost luată pentru securitatea elevilor şi copiilor din tot judeţul, pentru că mulţi vor avea probleme în privinţa transportului până la unităţile de învăţământ.

Ajutor umanitar din Azerbaidjan

Preşedintele azer, Ilham Aliev, a ordonat trimiterea de ajutor umanitar pentru populaţia din zonele montane ale României afectate de căderile masive de zăpadă. Ajutorul umanitar azer va consta în alimente, medicamente şi echipamente medicale, precum şi îmbrăcăminte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-02-22

Mai multe imagini:
Stare de alertă politizată în Vrancea
zoom
Stare de alertă politizată în Vrancea
zoom
Stare de alertă politizată în Vrancea
zoom


TAGURI: stare, vrancea, politizataComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image