2017-01-18 03:59

EVENIMENT


Statele europene, cu un picior în groapa falimentului. Comisia Europeană vrea să controleze agenţiile de rating

 |  19:55
Statele europene, cu un picior în groapa falimentului. Comisia Europeană vrea să controleze agenţiile de rating

Săptămânaa început cum nu se putea mai prost pentru pieţele financiare europene, dar şipentru statele care se confruntă cu datorii publice. O întâlnire a miniştrilorde finanţe din zona euro în care trebuiau discutate măsuri suplimentare pentruajutorarea Greciei s-a transformat într-o şedinţă de temperare a burselor careau transmis semnale de îngrijorare din cauza datoriei Italiei.

Încrederea în măsurile luate de UEpentru ajutorarea Greciei continuă să se menţină la cote minime, iar declarareafalimentului acestui stat pare că este doar o problemă de timp. Toateîncercările miniştrilor de finanţe ale statelor europene şi ale guvernelorGermaniei şi Franţei, în special, par sortite eşecului. Agenţiile de rating îşimenţin fermă decizia de a acorda statutul „default” (sau incapacitate de plată)pentru Grecia, fapt care va echivala cu falimentul de stat.

Comisia Europeană a luat în vizorcomportamentul agenţiilor de rating. Comisarul responsabil cu pieţele interne,Michel Barnier, a afirmat că se are în intenţie reglementarea funcţionării acestoragenţii deoarece semnalele pesimiste din ultima vreme au declanşat o serie detensiuni între reprezentanţii statelor din zona euro. Mai mult, în timp ceoficialii europeni insistă că al doilea plan de ajutorare a Greciei are toateşansele să reuşească, agenţiile au provocat panică pe pieţele financiareinsistând că falimentul Greciei şi acordarea unui ajutor suplimentarPortugaliei sunt „iminente”. „Ar trebui să ne întrebăm dacă este rezonabil săpermitem acordarea de ratinguri suverane unor state care sunt subiectul unorajutoare financiare convenite la nivel internaţional”, a declarat Barnier. „Nuse poate ca o entitate să ignore faptul că aceste state sunt membre ale UniuniiEuropene şi că beneficiază de solidaritatea tuturor membrilor; iar acestea facparte din cadrul unor programe asumate la nivel global”, a mai spus comisarulpentru pieţe interne al UE. Miniştrii de finanţe ai ţărilor din zona euro auhotărât între timp să flexibilizeze condiţiile de acordare a ajutoarelorfinanciare pentru ţările aflate în dificultate (EFSF), după ce bursele europenes-au prăbuşit în şedinţa de luni. „Durata prelungită a şedinţei arată căminiştrii sunt preocupaţi de semnalele date de pieţele financiare şi că sedoreşte luarea unor măsuri ferme pentru a sublinia angajementele anticriză pecare ni le asumăm”, a declarat comisarul european al Economiei, Olli Rehn.

Italia, în pragul dezastrului

Problema Italiei apare în acest context ca un faptneaşteptat. Totuşi, nu trebuie ignorat că, în trecut, au existat mai multesemnale transmise către guvernul de la Roma pentru gestionarea imensei datoriipe care acesta o are. Italia are o datorie de 1.843 miliarde de euro, însemnândcirca 120% din PIB, iar rata dobânzii pentru împrumuturile pe 10 ani a atins,luni, nivelul maxim înregistrat în ultimii ani. Însă ceea ce îngrijoreazăEuropa mai mult decât datoria Italiei este instabilitatea politică din ţară.Popularitatea lui Berlusconi este în cădere liberă, pentru că italienii suntnemulţumiţi de salariile mici, de rata crescută a şomajului, în timp ce preamulte companii se chinuiesc să facă faţă efectelor crizei. Cancelarul german,Angela Merkel, a declarat la sfârşitul reuniunii de luni a miniştrilor definanţe din zona euro că aşteaptă „un semnal foarte important” din parteaItaliei cu privire la trecerea măsurilor de austeritate prin Parlament.Ministrul de finanţe italian, Giulio Tremonti, a propus reduceri de 48 miliardede euro în următorii trei ani şi o reducere a deficitului bugetar la 0, până în2014, de la 3,9% din PIB actualmente. Pieţele au reacţionat însă cuîngrijorare, după afirmaţiile premierului Silvio Berlusconi, care a precizatrecent, într-un interviu, că planul de reducere a cheltuielilor ar putea să nuaibă întregul suport al Guvernului. Ca reacţie, rata dobânzii pentru împrumuturilepe 10 ani acordate Italiei a crescut brusc, la 5,6%, de la 5,3%, în timp ce încazul Spaniei aceasta a crescut cu 0,2 procente, la 5,9%. Italia este cel de-aldoilea partener comercial al României, după Germania, cu o pondere aexporturilor în primele două luni din 2011 de 13,5%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image