2018-12-12 05:01


Statuile vii şi bustul lui Carol I

 |  21:00
Statuile vii şi bustul lui Carol I

Regele Mihai I al României va ţine un discurs în Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pe 25 octombrie, cu ocazia zilei sale de naştere. Dacă iniţial cererea prin care voia să se adreseze aleşilor ţării i-a fost refuzată, s-a revenit asupra deciziei, iar Majestatea Sa va vorbi poporului de la tribuna Parlamentului. Între timp, Casa Regală, prin secretarul general, doamna Constanţa Iorga, a donat pentru clădirea Legislativului un bust al Regelui Carol I.

Ideea i-a cam derutat pe membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor care s-au contrazis pe tema locului amplasării statuii şi dacă dezvelirea ei ar trebui să se facă în ziua când vine Regele Mihai I.

Roberta Anastase e debusolată

Potrivit stenogramei şedinţei Biroului Permanent, protagoniştii discuţiei pe tema bustului sunt Roberta Anastase, Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase.

“Avem o scrisoare din partea doamnei Constanţa Iorga, dânsa ne informează că îl aduce, de duminică. Şi noi am spus că este eveniment separat! Tocmai că am mers pe principiul că este sărbătorirea Regelui Mihai şi cu Carol I o lăsăm pe altă dată, ca un eveniment separat. (...) Ce să fac, mă obişnuiesc mai greu cu schimbările astea, de la o şedinţă la alta!”, a spus Anastase.

Tăriceanu se încurcă cu Năstase

“Părerea mea este că nu văd care ar fi justificarea pentru care nu am accepta gestul pe care vrea să îl facă Regele. Nu ştiu de ce ne temem!”, a fost reacţia lui Tăriceanu, care a continuat: “Vreau să vă spun că dacă o să vă uitaţi, la P1 sunt busturi ale unor oameni politici români, dar mi se pare că sunt şi unii străini. (...) Voiam să vă spun ceva. Ieri, trecând pe aici, de la un lift la altul, că se mai strică lifturile, am revăzut statuia care este în partea opusă, pe culoar. Ştiţi a cui este statuia? A lui Gheorghe Brătianu. El a fost un om politic, dar nu de talia lui Ionel sau Ion Brătianu, dar, mai ales, a fost istoric”.

Adrian Năstase a propus ca subiectul să fie tratat cu lejeritate: “Sigur că sunt două lucruri diferite, dar eu consider că noi, în această clădire, trebuie să adăpostim tot ceea ce este legat de istoria României, prezentul îl reprezentăm noi, prin statuile noastre vii, care sunt aici şi unii dintre noi au chiar şi nişte fotografii, deja, pe unii dintre pereţii clădirii. Să vedem unde îl punem! Nu ştiu, dacă e posibil să găsim, de îndată, un loc, ar fi chiar foarte bine. Nu are rost să ne speriem de Carol I. Nici nu mai trăieşte! Dacă liberalii doresc o reamplasare a lui Brătianu, eu cred că nu putem să fim împotrivă şi să acceptăm că dânşii îl down-clasează pe Brătianu, pentru o amplasare, acum, a lui Carol I!”. A fost imediat apostrofat de Tăriceanu: “Tu mă ajuţi sau mă încurci, acum?”.

Până la finalul discuţiilor nu s-a decis locul exact în care va fi amplasat bustul lui Carol I şi urma ca Roberta Anastase împreună cu secretarul general al Camerei şi Călin Popescu Tăriceanu să arunce o “privire” pe holul de la P1 şi să decidă aceste detalii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...