2019-05-21 20:35


ŞTIREA ZILEI! Protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General a fost DECLASIFICAT

 |  11:43
ŞTIREA ZILEI! Protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General a fost DECLASIFICAT

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Documentul este semnat de adjunctul SRI Florian coldea şi de Tiberiu Niţu, în calitate de prim adjunct al procurorului general.

UPDATE: Protocolul a fost semnat pe 4 februarie 2009 între Parchetul General (condus atunci de Laura Kovesi) şi SRI (condus de George Maior).

Documentul are 66 de articole şi se numeşte "Protocol de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale".

Printre Obiectivele protocolului:

Art. 3, lit. g - constituirea de echipe operative comune care sa actioneze in baza unor planuri de actiune pentru exercitarea competentelor specifice ale partilor, in vederea documentarii faptelor prevazute la art.2 

lit. j - acordarea de catre expertii Serviciului, in conditiile legii, a asistentei tehnice de specialitate procurorilor care efectueaza urmarirea penala, pentru aplicarea prevederilor art. 91 1 - 91 5 şi art.98 Cod procedura penala

lit. k - acordarea de catre Serviciu, in conditiile legii şi ale prezentului Protocol, a asistentei tehnice de specialitate procurorilor in cauzele prevazute la art.2, in care administrarea mijloacelor de proba impune cunoştinte ori dotari tehnice specifice sau in cauzele in care se asculta persoane cu identitate protejata

lit. l - crearea unor mecanisme informatice care sa asigure comunicarea operativa, in situatii deosebite, a datelor şi informatiilor necesare indeplinirii atributiilor fiecarei parti

lit. m - participarea la programe comune de formare, specializare, pregatire sau perfectionare profesionala.

Printre Responsabilităţile Parchetului:

Art. 5. - Asigura, prin procurorii specializati, valorificarea informatiilor, datelor, documentelor si materialelor, referitoare Ia initierea/savarsirea de infractiuni, transmise de catre Serviciu, obtinute ca urmare a punerii in aplicare a mandatului, in masura in care cunoassterea acestora este necesara pentru constituirea sau finalizarea unei cauze penale si nu afecteaza derularea activitatilor specifice pentru contracararea amenintarilor Ia adresa securitatii nationale.

Art. 6. - (1) Comunica, in mod operativ, dar nu mai tarziu de 60 de zile modul de valorificare a informarilor sau sesizarilor primite de la Serviciu, referitoare Ia infractiunile prevazute in art.2, cu exceptia cazurilor in care, inainte de implinirea termenului mentionat, se solicita informatii suplimentare In legatura cu cauza.

(2) Termenul de 60 de zile curge de Ia data lnregistrarii informarii sau sesizarii Ia Parchet.  

Printre Responsabilităţile SRI:

Art.13 - Pune Ia dispozitia Parchetului date, informatii si documente, cu respectarea prevederilor legale referitoare Ia accesul Ia informatii clasificate, care pot sprijini documentarea cauzelor aflate in lucru. Aceste informatii trebuie sa cuprinda suficiente elemente de identificare pentru adoptarea unor masuri specifice si pentru a putea fi valorificate in cadrul urmaririi penale.

Art.14 - (1) Acorda sprijin, prin compartimentele specializate, pentru completarea informatiilor in cauzele complexe dintre cele prevazute de art.2, aflate pe rolul Parchetului, scop in care desfasoara activitati de investigatii si supraveghere operativa.

(2) Acorda sprijin tehnic, prin compartimentele specializate pentru activitati necesare punerii in aplicare a prevederilor art. 91 1 - 91 5 si art.98 Cod Procedura Penala, care implica utilizarea mijloacelor tehnice specifice. 

Art.16 - Efectueaza, prin lucratori operativi anume desemnati, activitatile prevazute in art.224, alin.2 din Codul de Procedura Penala, in cazurile prevazute Ia art.2.

Art.17 - (1) Acorda sprijin, in conditiile legii, Ia solicitarea sensa a Parchetului, pentru clarificarea aspectelor referitoare Ia infractiunile prevazute in art.2, prin activitati specifice, potrivit competentei, precum si prin efectuarea de expertize sau constatari tehnico- stiintifice;

(2) La solicitarea scrisa a Parchetului, acorda sprijin tehnic, in conditiile prevazute de art.91 1 - 91 5 din Codul de Procedura Penala, in vederea constatarii savarsirii infractiunilor prevazute in art.2, in conditiile prevazute de art.465 din Codul de Procedura Penala, in baza unui plan comun de actiune;

(3) La solicitarea scrisa a Parchetului, pune Ia dispozitie, in termen de 15 de zile de Ia data obtinerii, informatiile provenite din bazele de date Ia care are acces in virtutea protocoalelor incheiate cu alte institutii.

REGULI DE COOPERARE

Art.19 - (2) Activitatile prevazute in prezentul protocol se realizeaza numai Ia solicitarea scrisa a partilor. Pentru Serviciu, transmiterea solicitarii se face de catre sefii unitatilor centrale si teritoriale, cu aprobarea conducerii Serviciului. Pentru Parchet, solicitarea scrisa se transmite sub semnatura conducatorului structurii/unitatii de Parchet (centrala sau teritoriala), cu exceptia situatiilor prevazute Ia art.3 lit.e).

Art.22- in cauze complexe, cooperarea efectiva se realizeaza pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor doua institutii, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecarei parti.

Art.23 - ( 1) Cheltuielile impuse de activitatile desfasurate de Serviciu pentru documentarea cauzelor prevazute Ia art.2 vor fi incluse in cheltuielile judiciare. (2) Costurile activitatilor desfasurate de Serviciu, prevazute Ia alin.1, se comunica in scris Parchetului Ia incheierea lor.

Ştire iniţială:

"Mâine va fi publicat protocolul din 2009 dintre Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii. (...) Noi nu avem un protocol semnat cu DNA, avem cu Parchetul General, unde e inclusă şi DNA", anunţa joi seară, la B1 TV, purtătorul de cuvânt al SRI Ovidiu Marincea.

El a spus că "nu vor fi surprize în acest protocol", care cuprinde regulile pe care le aplică cele două instituţii prin respectarea legii.

Purtătorul de cuvânt al SRI a spus că protocoalele încheiate de SRI cu diverse instituţii sunt acorduri bilaterale sau multilaterale între instituţii ale statului, care stabilesc metode de aplicare a cooperării dintre acestea, "nu pe lângă lege, nu dând noi puteri vreunei instituţii, ci norme de lucru, punând în aplicare legea".

Ministerul Public a transmis marţi că sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru ca protocolul încheiat între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) să poată fi declasificat.

"În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public aşteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informaţii, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituţiei cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita şi competenţele specifice prevăzute de lege”, spunea Ministerul Public.

Preşedintele comisiei de control a SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi că tot protocolul încheiat între Parchetul instanţei supreme şi SRI va fi declasificat, dar numai după ce Parchetul General îşi va da acordul în acest sens.

În 19 martie, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr începerea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism si Serviciul Român de Informaţii.

Anterior, premierul Viorică Dăncilă a solicitat desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, "având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcţionarea României că stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-30

TAGURI: protocol sri, parchetul general, declasificare,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
31 Mar 2018

In toate statele lumii institutziile colaboreaza intre ele pentru prinderea infractorilor. Sunt protocoale internatzionale intre institutzii de acest fel. Nu vad nimic ilegal can sunt unite fortze pentru anihilarea bandelor de borfasi.
Random imageUltimele stiri


STARBAG