2017-01-23 16:48


Stop permiselor pe șpagă. Viața are prioritate. Sute de șoferi din București au obținut în șase luni permise pe câteva sute de euro

 |  19:43
Stop permiselor pe șpagă. Viața are prioritate. Sute de șoferi din București au obținut în șase luni permise pe câteva sute de euro

Mai mulţi agenţi din cadrul ServiciuluiPublic Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a VehiculelorBucureşti, dar şi instructori auto sunt acuzaţi de procurorii bucureşteni că aucerut mită de la candidaţii care doreau să obţină permisul de conducere. Şpagase dădea doar pentru proba practică. Banii erau viraţi prin intermediul instructorilorcare se întâlneau cu poliţiştii acasă la aceştia sau prin benzinării.

Ancheta privind şpaga de la ServiciulPublic Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a VehiculelorBucureşti a început în urmă cu patru luni, când ofiţerii Direcţiei Generale deInformaţii şi Protecţie Internă din MAI au aflat despre acest lucru. Cazul afost preluat de Direcţia Generală Anticorupţie care a demarat cercetările. Peparcursul investigaţiilor au reieşit date că mita pentru permis este o practicăobţinută printre agenţii examinatori din subordinea Prefecturii Capitalei. Cuacordul procurorului au fost introduşi în anchetă ofiţeri sub acoperire care auîncercat şi, de cele mai multe ori, au reuşit să mituiască, prin intermediulinstructorilor auto agenţii cu care urmau să dea proba practică, adică traseul.

Odată strânse informaţiile despre ceicare se ocupă cu astfel de îndeletniciri, procurorii Parchetului Capitalei audispus, în cursul lunii ianuarie, începerea urmăririi penale pe numele a 14persoane, pentru trafic de influenţă, dare şi luare de mită, fapte săvârşite înperioada iunie-decembrie 2010. Ulterior, procurorul de caz a solicitatinstanţei emiterea unor mandate de aducere, dar şi a unor autorizaţii depercheziţie. Ieri au spart buba şi au declanşat, dis-de-dimineaţă, o serie depercheziţii atât la domiciliile a cinci agenţi examinatori, cât şi la locuinţelea nouă instructori auto. Totodată, mandatul de percheziţie era valabil şipentru autoturismele conduse de aceste persoane. La sediul DGA au fost aduşi şizece şoferi despre care anchetatorii au informaţii că au luat examenul peşpagă.

Mii de permise vor fi verificate

Anchetatorii au probe că zeci depersoane ar fi obţinut ilegal permisul de conducere la Serviciul Permise Bucureşti,existând suspiciuni că alte câteva sute de permise ar fi fost eliberate ilegal.

Persoanele care ar fi obţinut ilegalpermise de conducere cu ajutorul angajaţilor Serviciului Permise Bucureşticercetaţi de anchetatori ar fi plătit sume de la 200 şi 300 de euro pentru aobţine permisele auto.

Banii erau daţi fie directinstructorului care îi remitea poliţistului, fie instructorului, prinintermediul altui instructor, care se cunoştea cu agenţii de poliţie.Anchetatorii au stabilit că instructorii şi poliţiştii s-au întâlnit în maimulte zone, la benzinării sau chiar la domiciile agenţilor de poliţie. Atunci,instructorii le remiteau poliţiştilor banii primiţi, precum şi bileţele cu datedespre candidaţi, precum numele acestora, ore sau termene când trebuia să fieexaminaţi. În timpul percheziţiilor s-au găsit diverse bileţele cu astfel dedate ale unor candidaţi.

Surse din cadrul Direcţiei RegimPermise şi Certificate de Înmatriculare au declarat pentru ziarul “Puterea”că în perioada vizată de anchetatori, adică iunie-decembrie 2010, în Bucureştiau fost eliberate 13.597 de permise de conducere pentru cei care au promovatexamenul auto.

Anchetatorii urmează să ia la puricattoate permisele în care examinatori au fost agenţi suspectaţi de luare de mită.

Procurorii Parchetului Capitalei audecis aseară reţinerea a 13 persoane în dosarul permiselor din Capitală (n.red. - nouă instructori şi patru poliţişti), acestea urmând săfie prezentate Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image