2019-03-18 18:21


Streinu-Cercel: Etnobotanicele sunt ''o nenorocire totală'', mult peste moartea prin substanţă albă

 |  19:53
Streinu-Cercel:  Etnobotanicele sunt ''o nenorocire totală'', mult peste moartea prin substanţă albă
DirectorulInstitutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, AdrianStreinu-Cercel, a declarat, ieri, la Suceava, că substanţele etnobotanicereprezintă "o nenorocire totală" şi sunt "mult peste ceea ceînseamnă moartea prin substanţă albă".

AdrianStreinu-Cercel a atras atenţia că orice consumator de substanţe etnobotanicesau de droguri este expus riscului major al virusurilor cu transmitere prinsânge, hepatice B şi C, dar şi HIV. Streinu-Cercel a catalogat etnobotaniceledrept "o nenorocire totală", arătând că acestea sunt "mult pesteceea ce înseamnă moartea prin substanţă albă". El a explicat că la treiluni după ce începe să consume substanţe etnobotanice o persoană are crizecomiţiale, iar la doi ani de la debutul consumului acestor substanţe poatemuri. "Un individ care începe să consume etnbotanice, după trei luni dezile are 10 la sută din creier ars. După primele trei luni începe să facă crizecomiţiale, crize de epilepsie, iar la doi ani moare cu tot creierul ars,prăjit, aşa se cheamă în limbaj uzual", a spus Streinu-Cercel.

Ela arătat că substanţele etnobotanice asociază şi transmiterea HIV. "Oriceutilizator de droguri indiferent că se cheamă etnobotanice sau droguri clasiceeste expus riscului major de transmitere a virusurilor cu transmitere prinsânge, este vorba de HIV, hepatită B, C etc., dar cel puţin trei dintre elesunt deosebit de grave şi cu potenţial major de influenţă în starea de sănătatea populaţiei", a explicat Adrian Streinu-Cercel.

DirectorulInstitutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti asubliniat că aceşti utilizatori de droguri reprezintă o problemă deosebit deimportantă pentru sănătatea publică şi de aceea problema a fost şi este foarteserios analizată din toate punctele de vedere, iar o serie de măsuri practicevor fi puse în funcţiune, cel mai probabil, începând din luna octombrie aacestui an. "La etnobotanice, problema este foarte complicată, pentru cămodificarea unui radical în structura chimică a substanţei respective o scoatede sub incidenţa penalităţii. Ca atare, ei sunt mai inventivi decât suntem noidin punct de vedere legislativ. După cum bine ştiţi, pentru a scoate o hotărârede Guvern există nişte furci caudine care întârzie foarte mult decizia, iar înacest tip de întârziere au mai apărut încă patru substanţe asemănătoare, darcare nu sunt prevăzute. Aici lucrurile trebuie să fie radicale şi trebuieinterzise în totalitate, cu jumătăţi de măsură nu se poate face treabă", aspus Adrian Streinu-Cercel.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-07-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...