2017-01-23 08:45


Sub pământ reavăn, aşa cum şi-a dorit. ÎPS Bartolomeu va fi înmormântat, joi, în prezenţa a mii de credincioşi

 |  20:23
Sub pământ reavăn, aşa cum şi-a dorit. ÎPS Bartolomeu va fi înmormântat, joi, în prezenţa a mii de credincioşi

TrupulÎPS Bartolomeu va fi depus, joi, în cripta ierarhilor, de sub altarulCatedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, iar peste sicriu va fi turnat pământreavăn, adus de la Mănăstirea Nicula, conform dorinţei exprimate în testamentde Mitropolitul Clujului.

Purtătorulde cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, miercuri, presei,că lespedea de piatră de pe mormânt este una simplă şi a fost pregătită de ÎPSBartolomeu încă din anul 1996. "Spaţiul criptei ierarhilor a fost amenajatîn ultimii patru ani, prin excavarea câtorva sute de metri cubi de pământ dindemisolul Catedralei, astfel încât au fost obţinute două săli, iar într-una vafi amenajat şi Muzeul Mitropoliei. Aici va fi transferată şi colecţia depatrimoniu care există în reşedinţa Mitropolitană. Aşa cum ÎPS Bartolomeu aexprimat în testamentul său, a dorit să fie înhumat într-o groapă cu pământreavăn, pentru că a spus că doar pământul ţării îi va ţine de cald. Pestesicriul care va fi coborât în groapă va fi turnat pământ adus de la MănăstireaNicula. Peste pământ va fi pusă piatra pe care mitropolitul Bartolomeu şi-apregătit-o în urmă cu 15 ani, din 1996, când a obţinut un premiu literar, iardin suma obţinută a vrut să îşi pregătească piatra simplă pe care scrie doar«Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu 1921-2011», pentru a nu lăsa nici opovară pe umerii urmaşilor lui atunci când va trece la Domnul“, a spus Ivanov.

Potrivitacestuia, ÎPS Bartolomeu va fi înhumat alături de alţi doi ierarhi, episcopulNicolae Ivan, ctitorul Catedralei, decedat în 1936, şi arhiepiscopul TeofilHerineanu, decedat în 1992. Cripta ierarhilor va fi deschisă credincioşilorcare vor dori să viziteze cele trei morminte.

Testamentul,făcut public după înmormântare

TestamentulÎPS Bartolomeu, întocmit de acesta cu peste un an în urmă, va fi prezentatpublic după înmormântarea Mitropolitului Clujului, transmite corespondentulMediafax. Consilierul cultural al Mitropoliei Clujului, Ştefan Iloaie, adeclarat, ieri, că a fost luată decizia citirii publice a testamentului abiadupă înmormântare, deoarece documentul cuprinde aspecte practice privindsăvârşirea serviciului funerar, de care s-a ţinut cont. "Testamentul ÎPSBartolomeu va fi dat publicităţii după înmormântare, pentru că sunt câtevaaspecte practice legate de săvârşirea serviciului funerar. Este un document duhovnicesc,de suflet, un testament care îl caracterizează pe ÎPS Bartolomeu, echilibrat şiechidistant", a spus Iloaie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
03 Feb 2011

PUTEA SA SCAPE "PREACUVIOSUL"BASESCU OPORTUNITATEA SA MAI SMULGA CEVA VOTURI DIN PROCENTELE DE INCREDERE ALE BISERICII?!...
DETECTIV
03 Feb 2011

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA PE IPS BARTOLOMEU ANANIA!

Adauga un comentariu

Random image