2017-01-19 11:10

EVENIMENT


Succes: pădurile virgine devin arii strict protejate

 |  14:26
Succes: pădurile virgine devin arii strict protejate

Semnalul de alarmă tras de World Wide Fund for Nature (WWF) nu a rămas fără rezultate. Zecile de mii de români care au semnat petiţia de pe site-ul padurivirgine.ro au reuşit să salveze ceea ce a mai rămas din pădurile vrigine de pe teritoriul ţării noastre.

Ministerul Mediului şi Pădurilor a încheiat un protocol de colaborare cu WWF- România, care prevede - printre multe altele - stoparea imediată a în pădurile virgine şi asigurarea protecţiei celor identificate, reevaluarea pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România şi asigurarea de plăţi compensatorii pentru proprietarii privaţi care deţin astfel de păduri. În acest mod, pădurile virgine primesc statutul de păduri strict protejate.

Fără intervenţia oamenilor

Pădurile virgine sunt ultimele zone de pe glob în care natura supravieţuieşte în forma sa pură, fără nici un fel de intervenţie umană. România are 250.000 de hectare de astfel de păduri, însă doar 18% din ele au un oarecare statut de protecţie, prin faptul că sunt incluse în arii protejate. Un procent şi mai mic se bucură de protecţie integrală. Restul, de peste 80%, nu au nici o formă de protecţie şi sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal. “Salvarea pădurilor virgine se poate face doar prin asigurarea statutului de protecţie integrală. Un statut pe care l-ar primi imediat ce autorităţile ar schimba încadrarea lor, din «păduri de protecţie» (în care se poate interveni şi pentru extragerea materialului lemnos) în şi ar accepta să ofere compensaţii celor care deţin aceste păduri şi care nu le vor mai putea valorifica”, au declarat reprezentanţii WWF România.

Bunuri de patrimoniu

Pădurile virgine ale României, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase în Europa (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru ţaranoastră şi pentru Europa. “Importanţa acestor păduri sub aspect ştiinţific, peisager, educativ, ecoprotectiv şi al biodiversităţii, este agreată de toţi practicienii, specialiştii şi cercetătorii din domeniu şi din domeniile înrudite.

În secolul al XIX-lea, pădurile virgine reprezentau aproximativ 30% din suprafaţa totală a pădurilor din România. La finele secolului al XX-lea mai erau doar 6%. Astăzi au ramas mai puţin de 3%”, se menţionează în petiţia online.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-05

TAGURI: protocol, WWF, ministerul mediului, paduri-virgine, protectie, arii protejateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image