2017-01-17 04:58

EVENIMENT


Sud-estul Europei - principala poartă de intrare în UE a drogurilor şi armelor

 |  19:40
Sud-estul Europei - principala poartă de intrare în UE a drogurilor şi armelor

Sud-estulEuropei devine principala poartă prin care în Uniunea Europeană intrădrogurile, armele şi migranţii ilegali, potrivit unui studiu Europol care arurma să aibă consecinţe asupra tentativei Bulgariei şi României de a adera laspaţiul Schengen, relatează EUobserver.

Raportulcitat, întocmit de corpul de poliţie unit al Uniunii Europene, Europol, şi datpublicităţii miercuri, se bazează pe mai mult de 70.000 de pagini de informaţiiculese de forţele de poliţie ale statelor membre în ultimii doi ani. "Dintoate zonele de tranzit, cea de sud-est a cunoscut cea mai mare expansiune înultimii ani, ca rezultat, pe de-o parte, al creşterii traficului de orice fel prin Marea Neagrăşi, pe de altă parte, al proliferării numeroaselor căi comerciale pentru bunuriilegale spre şi din Uniunea Europeană sau al creşterii importante a imigraţieiilegale prin Grecia. Acestemodificări au contribuit la formarea unei axe balcanice de trafic către UE",afirmă autorii raportului, citaţi de EUobserver.

Potrivitdocumentului, în timp ce grupările de crimă organizată tind să devinămulti-etnice şi împărţite în celule, celeformate din albanezi ridică cele mai mari probleme."Infractorii albanezi sunt faimoşi pentru violenţa lor extremă. Mulţidintre membrii acestora au un trecut în poliţie, servicii secrete sau grupăriparamilitare", se arată în raportul Europol.

„Imense stocuriilegale”

Referitorla traficul de arme, autorii raportului vorbesc despre "imense stocuri ilegale"aflate în Albania, Bosnia şi Croaţia şi despre "accesul lacantităţi considerabile de armament militar, inclusiv lansatoare de racheteantitanc şi echipament antiaerian". "Grupările criminale albaneze,turceşti sau din ţările foste sovietice caută să-şi extindă interesele înUniunea Europeană şi arputea exploata oportunităţile ce ar putea apărea odată cu intrarea României şiBulgariei în spaţiul Schengen sau odată cu ridicarea obligaţieide a obţine vize pentru Uniunea Europeană pentru cetăţenii din Balcanii de Vest,Ucraina şi Moldova", se mai arată în documentul Europol.

"Amdat publicităţii un raport obiectiv, fără influenţe politice. Este treaba celorcare fac politicile să decidă cum reacţionează. Vom înainta studiul tuturorministerelor de afaceri interne din statele membre UE în luna iunie şi ceide-acolo vor decide în ce măsură ar trebui ajustate priorităţile europene.Posibila acceptare a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen sau exceptareaucrainenilor de la obligativitatea vizelor pentru a intra în statele membre UEar putea fi, pentru unii, oportunităţi pentru noi activităţi de crimăorganizată. Însă nu trebuie supraestimată puterea dată de actualelereglementări privind circulaţia la frontiere. Grupările infracţionale dejagăsesc multe căi de a opera în Uniunea Europeană", a declarat RobWainwright, directorul Europol, citat de EUobserver.

Wainwrighta mai afirmat că din cauza sistemului complex de relaţii între diferitegrupării infracţionale este extrem de greu de vorbit despre o "ligă acampionilor" a celor mai puternice grupări criminale din Europa. Totuşi,şi el a vorbit despre "ameninţările feroce" pe care le reprezintăgrupările albaneze, cele formate din cetăţeni din statele vest-africane, precumşi de "grupările tradiţionale italiene" sau de cele "în plinădezvoltare" formate din lituanieni şi polonezi.

Traficul de persoaneeste mai sofisticat

SpecialiştiiEuropol mai vorbesc în raport şi despre faptul că, pe fondul crizei economice,din ce în ce mai mulţi profesionişti în transporturi maritime, farmaceutice,inginerie, drept sau finanţe ajung să lucreze cu membrii grupărilorinfracţionale. În acelaşi context, din ce în ce mai mulţi oameni sunt dispuşisă-şi asume rolul de cărăuşi pentru droguri sau bani negri.

Traficulde persoane, mai scriu autorii raportului, a devenit atât de sofisticat încât ogrupare infracţională irakiană care operează în Suedia a ajuns să cumpere ocompanie aeriană de mică anvergură, cu scopul de a trafica persoane, iar un altgrup criminal a închiriat, în două rânduri, avioane cu care să transporteafgani din Grecia în Italia.

Acestegrupări infracţionale folosesc fonduri din off-shore pe care le depun în bănci dincentre financiare precum Marea Britanie sau Emiratele Arabe Unite, însăcriminaliştii se confruntă mai nou cu greutăţi date de sistemul de barterfolosit de infractori în care, spre exemplu, un grup plăteşte drogurile unuialtul cu arme furate sau serviciile de trafic de persoane sunt plătite cu datede carduri de credit furate.

Controalele lafrontierele din Schengen, reintroduse din cauza afluxului de imigranţi

Guverneledin Schengen vor putea reimpune controalele la frontiere, dacă se confruntă cuun aflux de imigranţi ieşit din comun, potrivit unei propuneri a ComisieiEuropene. CE a subliniat că astfel de controale la frontiere trebuie să fietemporare. Mişcarea reflectă temerile apărute după sosirea în Italia a circa25.000 de imigranţi ilegali din Africa de Nord, majoritatea tunisieni. Numai oameninţare la adresa ordinii publice este în prezent considerată o justificarepentru reimpunerea controalelor la graniţe. Schimbările de reguli vor fidiscutate deminiştrii de interne din UE la 12 mai şi ar trebui finalizatela summitul UE de luna viitoare. "Pentru a menţine stabilitatea zoneiSchengen, ar putea fi necesara se avea în vederereintroducereatemporară a controalelor limitate la graniţe, sub circumstanţe ieşite dincomun, dacă o parte a graniţei externe a UE este expusă unei presiuni grave şineaşteptate", a spus comisarul pe afaceri interne, Cecilia Malmstrom. ZonaSchengen acoperă 22 de state UE şi trei state non-UE - Islanda, Norvegia şiElveţia. Marea Britanie şi Irlanda menţinuseră controlul paşapoartelor. Româniaşi Bulgaria speră să adere la Schengen anul acesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-05

Mai multe imagini:
Sud-estul Europei - principala poartă de intrare în UE a drogurilor şi armelor
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image