2017-01-24 17:17


Surprinşi de avalanşă, au reuşit să iasă singuri din zăpadă

 |  08:52
Surprinşi de avalanşă, au reuşit să iasă singuri din zăpadă

Patru turişti dinBucureşti au fost surprinşi, duminică după-amiază, de o avalanşă în MasivulIezer-Păpuşa, sub Vârful Bătrâna, iar salvamontiştii din Câmpulung Muscel auplecat în căutarea lor.

Potrivitdirectorului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, după producerea avalanşei, unul dintre turişti areuşit să iasă de sub zăpadă şi a sunat la serviciul unic de urgenţă 112 pentrua anunţa incidentul.

Potrivit directorului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu,persoana care a anunţat incidentul la 112 "este incoerentă", numărulturiştilor prinşi sub zăpadă urmând să fie stabilit la faţa locului.

"Vom vedea la faţa locului care este realitatea, persoana care atelefonat este incoerentă, iar la faţa locului vom stabili câţi sunt, dacă suntpatru cu el, sau cinci", a precizat Sănduloiu.

Iniţial, directorul Salvamont Argeş a declarat că un turista sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a anunţat că trei colegi de-ai săisunt prinşi sub zăpadă, în urma unei avalanşe.

"Am fost anunţaţi de către unul dintre cei suprinşi deavalanşă. Am înţeles că acesta nu a fost cuprins de zăpadă şi a putut să scape.El ne-a anunţat că sunt alţi trei colegi de-ai lui în zăpadă. Nu ştim în acestmoment starea victimelor, iar salvamontiştii din Câmpulung Muscel au plecat încăutarea şi recuperarea acestora", spunea Sănduloiu.

Din primele informaţii ale salvamontiştilor rezultă căvineri noapte turişii au dormit la Cabana Voina, iar în noaptea de sâmbătă spreduminică s-au cazat la refugiul Iezer, după ce au primit cheile de la oameniimuntelui care i-au avertizat despre pericolul producerii de avalanşe.

Salvamontiştii spun că turiştii au parcurs MasivulIezer-Păpuşa, iar duminică au ajuns în zona denumită Potcoava Iezerului, iardin relatările persoanei care a sunat la 112 a reieşit că avalanşa s-ar fi produs înzona "Plaiul lui Pătru", din Masivul Iezer-Păpuşa, sub VârfulBătrâna.

22:00 - Cei patru turişti au ajuns la Cabana Voina, în stare bunăşi au declarat salvamontiştilor că zăpada, care nu a fost mare şi nu i-aacoperit, i-a târât într-o prăpastie, ei reuşind să iasă de acolo şi să seîntoarcă

Potrivit şefului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, turiştii nusunt răniţi grav, aceştia urmând să fie duşi la Spitalul Municipal dinCâmpulung Muscel.

"Din relatările lor reiese că a fost o avalanşă de dimensiuni mai mici,care i-a lovit şi i-a târât în prăpastie, iar norocul lor a fost că zăpada nui-a acoperit, astfel că au ieşit singuri de acolo. Turişii suntbine echipaţi şi au ştiut traseul şi întreaga zonă a Vârfului Bătrâna dinMasivul Iezer-Păpuşa şi au reuşit să iasă de acolo, revenind la cabană. Urmeazăsă fie duşi la spital şi să stabilim cu exactitate cum s-a produs incidentul",a spus Sănduloiu.

Sănduloiu a precizat că cei patru au degerături, unul dintreei acuzând lovituri uşoare la un picior.

La ora transmiterii acestei ştiri, turiştii au fost preluaţide ambulanţe şi vor fi duşi la spital.

20:20 - Turistul care a sunat la 112 pentru a anunţa că patru colegide-ai lui au fost prinşi de o avalanşă în Masivul Iezer-Păpuşa a ajuns laCabana Voina, după ce a coborât de la altitudinea de 2.000 demetri pe poteca marcată, el fiind aşteptat de echipele de salvare.

La un moment dat, în timp ce cobora, turistul a pierdutlegătura cu salvamontiştii, după ce telefonul i s-a descărcat, reuşind însă săajungă cu bine la cabană, unde se aflau salvamontiştii.

Turistul, un bărbat de 32 de ani, din Bucureşti, a spus că patru colegi de-ai săi,trei băieţi şi o fată, au rămas prinşi sub zăpadă şi că se aflăîn stare de şoc.

"La un moment dat, la doi metri în faţa mea, am văzut o falie de zăpadăcare i-a acoperit, sunt în stare de şoc, pe fată nu o cunoscprea bine, este prietenă cu unul dintre cei surprinşi de zăpadă. Nu pot să văspun mai multe, înţelegeţi-mă", le-a spus bărbatul salvamontiştilor.

Salvamontiştii argeşeni au apelat la serviciile unuielicopter SMURD pentru operaţiunile de căutare a celor patru turişti prinşi subzăpadă, însă din cauza vremii zborul nu a putut fi posibil.

"Intervenţia cu elicopterul nu a fost posibilă deoarecela altitudini de peste 2.000 de metri, vântul depăşeşte 80 de km/h şi s-aîntunecat, iar elicopterul nu este autorizat să zboare noaptea", adeclarat şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

La ora transmiterii acestei ştiri, 15 persoane participă laoperaţiunile de căutare ale celor patru turişti, în timp ce la Cabana Voina,unde a ajuns bărbatul, sunt poliţişti şi jandarmi.

Salvamontiştii estimează că acţiunea de căutare ar putea dura toatănoaptea.

Din primele informaţii rezultă că turiştii, care nu aveauschiuri, nu se aflau pe o pârtie de schi amenajată, ci încercau să coboare peversantul munţilor de la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri. La astfelde altitudini, zăpada se poate desprinde în orice moment, în condiţiile în careîn ultimele zile temperatura a crescut, favorizând riscul de producere aavalanşelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image