2018-11-19 08:05


Sute de mii de documente istorice, recuperate de Biblioteca Academiei Române

 |  09:54
Sute de mii de documente istorice, recuperate de Biblioteca Academiei Române

Gabriela Dumitrescu, şeful Serviciului Manuscrise-Carte rară al Bibliotecii Academiei Române, a anunţat, duminică seară, că sute de mii de documente istorice au fost recuperate după 34 de ani, de la Arhivele Naţionale ale României.

Din fondul de documentele istorice va fi deschisă, miercuri, în Sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei, o expoziţie cu piese reprezentative intitulată 'Din tezaurul cancelariilor voievodale româneşti', incluzând documente de la Curtea lui Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare sau chiar ale domnitorilor Grigore Ghica sau Constantin Mavrocordat, a precizat Gabriela Dumitrescu.

'Este un fapt fără precedent, fiind vorba de aproximativ 500.000 de documente, reţinute la Arhivele Naţionale ale României pe baza unei hotărâri a CC al PCR din 1978 şi transferate în doi ani. Acestea au fost retrocedate în baza Legii nr. 189 din 14 octombrie 2010 şi preluate prin efortul deosebit depus de Serviciul Manuscrise-Carte rară pe tot parcursul anului 2011', a afirmat şeful Serviciului Manuscrise-Carte rară.

Un număr de 345.052 documente istorice, constituite în 1996 de pachete, inventariate, cotate şi fişate, dar şi documente istorice cu peceţi atârnate - 610 (inventariate, cotate şi fişate) şi documente istorice suluri - 172 (inventariate, cotate şi fişate) sunt cuprinse în colecţia recuperată. Fondul recuperat include şi Arhiva Casei Comerciale Constantin Hagi Pop (362 mape, 143.797 documente şi 410 registre), descoperită de Nicolae Iorga, importantă pentru evidenţierea relaţiilor comerciale din secolul al XVIII-lea.

'Iniţiativa legislativă privind recuperarea fondului a existat în portofoliul Parlamentului de aproximativ 15 ani, dar abia la sfârşitul anului 2010 am reuşit să obţinem o lege prin care practic această colecţie a fost retrocedată proprietarului de drept, pentru că majoritatea acestor documente sunt donaţii, unele chiar de la întemeierea Academiei Române, din anii 1867 - 1879', a explicat Dumitrescu.

Fondul cuprinde documente de studiu şi care nu privesc în mod special instituţii ale statului, piesele recuperate de Biblioteca Academiei urmând a fi păstrate 'exact în depozitul de unde au plecat', alături de alte câteva sute achiziţionate de Academie după 1979.  Şeful Serviciului Manuscrise-Carte rară a precizat că aceste documente vor fi puse, ulterior, la dispoziţia cercetătorilor.

'Fără îndoială că Donaţia Cioran, intrată recent în patrimoniul Bibliotecii noastre, a însemnat foarte mult pentru Biblioteca Academiei Române şi pentru România, pentru că de la acest scriitor au rămas în ţară practic puţine documente, dar recuperarea fondului de documente istorice de la Arhive semnifică însă mult mai mult', a afirmat Dumitrescu, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-03-01

TAGURI: document, Biblioteca_Academiei_Române
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...